6 причин побувати у Черкасах: на землі козаків та буддистських монахів

12.08.2017, 08:35 Переглядів: 6 923

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів

Що ріднить Черкаси з Києвом? І звідки в українському місті на березі Кременчуцького водосховища справжній буддистський храм? Подорожуй із «Телеграфом». 

Козацький дух

Сьогодні ми розповімо вам про те, чим нас вразило місто на березі Кременчуцького моря – Черкаси. Оглянути його, якщо постаратися і намітити маршрут, можна за один день. А відвідати місто, безумовно, варто.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів


Отже, ми почали свою прогулянку з центру міста, з площі імені Богдана Хмельницького, де встановлений пам’ятник гетьману. Поруч – козацька «Чайка», яка стала символом українського флоту. Шана козацькому минулому цілком зрозуміла: черкаська земля здавна ростила відчайдушних воїнів-захисників та козацьких старшин.


Богдана Хмельницького тут дійсно шанують: його ім’ям у Черкасах названі ще й вулиця, сквер та університет. До речі, за однією з версій, він народився саме у Черкасах, але точне місце наразі історії невідомо. Однозначно, з Черкащиною пов’язаний шлях гетьмана: згадаймо, що його столиця була в Чигирині.

 

У Черкасах є свій Хрещатик

У центрі міста збереглося багато прекрасних палаців – із тих часів, коли будинки намагалися зробити неповторними та не схожими між собою.
Незвичайну будівлю початку ХХ століття у Черкасах називають Блакитним палацом.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів

 

Поглянувши на його вежі зі шпилями, колони, арки, дивовижне оздоблення, хочеться думати, що це чарівний палац, де мешкають ельфи, гноми та інші добрі казкові герої. Блакитний палац є візитівкою Черкас, його включають в усі путівники. Це колишній готель «Слов’янський», зведений за проектом архітектора Владислава Городецького. Того самого, який у Києві побудував знаменитий Будинок з Химерами.

 

Але не лише творіння Городецького ріднить зі столицею Черкаси. Уявіть собі, тут є свій Хрещатик! Він виглядає не так пишно, як столичний, хоча тут є свій палац – Палац щастя, де проходять церемонії одруження. Будівля в стилі неоренесансу – це колишній палац підприємця Щербини.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів

 

Авторство його також приписують Городецькому, хоча точних даних про архітектора немає. Фактично ж відомо, що Городецький побудував у Черкасах дві будівлі, але припускають, що він «доклав руку» ще до п’яти. Екскурсоводи жартують: мовляв, усе незвичайне, що є в місті, побудував Городецький!

 

Ми знайшли і третю схожість Черкас зі столицею: меморіальна скульптура на Пагорбі Слави нагадує київську Батьківщину-матір.


А з самого пагорба відкривається дивовижна панорама на парк «Долина троянд». Щоправда, троянд тут не так вже й багато, але парк дуже доглянутий і приємний для прогулянок.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів


У «Долині троянд» є сонячний годинник у вигляді величезного птаха. На циферблаті замість цифр – 12 стільців, як в однойменному романі Ільфа та Петрова. Сидячи на одному з них, можна відчути себе в центрі часу.

 

Унікальний музей однієї книги

Є на Хрещатику унікальний музей однієї книги – «Кобзаря» Тараса Шевченка. Поет бував у цьому палаці, причому в найважчі для себе часи. Раніше будівля належала братам Цибульським. З ними поет дружив і гостював у їхньому будинку, коли його привезли до Черкас після арешту. Друзі взяли Шевченка на поруки, добилися для нього звільнення з-під варти.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів


Зараз у музеї зберігаються різні видання «Кобзаря», зокрема й прижиттєві – за часів поета. У світі збереглися лише кілька видань першої збірки, 1840 року, і одна з цих книг є гордістю черкаського музею.

 

Попити чаю в котячому товаристві

Якщо трохи звернути з Хрещатика на вулицю Байди Вишневецького, можна потрапити в атмосферне котокафе. Тут знайшли нову квартиру коти та кішки, які раніше мешкали в притулку для тварин. Тепер вони розважають відвідувачів та заробляють собі на прожиток. Котів дозволяють гладити, тримати на руках, якщо муркотуни не заперечують.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів


За годину неформального спілкування з чотирилапими беруть 50 грн, але в цю ціну входить чай і печиво.

 

Фонтани в Черкасах

У Черкасах ми побачили кілька різних дуже гарних фонтанів. Але якісь вони непривітні до людей… Світломузичний фонтан, який знаходиться біля облдержадміністрації, категорично забороняє купатися, погрожуючи тим, що він під напругою.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів


А фонтан на Соборній площі попереджає, що вода хімічно оброблена.


«Безкарно» плескатися можна у фонтані на вході в парк «Долина троянд». Він немов для цього й призначений у спеку: струмені ховаються, а потім раптово б’ють з-під землі та щедро купають. Тут люблять гуляти мами з дітьми: малечі добра забавка!

 

Буддистський храм «Білий лотос»

Якщо йти доріжкою від парку «Долина Троянд» уздовж Кременчуцького водосховища і не пропустити поворот ліворуч у гущу дерев, ви потрапите до найнезвичайнішого місця у Черкасах – буддистського храму «Білий лотос». Тут і скульптура Будди, з яким люблять фотографуватися туристи. Поруч альтанка в східному стилі, де розміщені оголошення про прийом до школи бойових мистецтв, про чайні церемонії, які проводяться в храмі.

 

6 причин побувати у Черкасах: на землі  козаків та буддистських монахів


Місце колоритне і дійсно унікальне. «Білий лотос» – єдиний буддистський храм у Східній Європі. Його побудували за подобою храму в Лаосі силами місцевої буддистської громади Черкас, при цьому техніка не використовувалася. Існує легенда, що під час закладення фундаменту (у 1988 році) на місці майбутнього храму знайшли камінь із зображенням Будди у військовому шоломі. Звідки він взявся? Є версія, що сім тисяч років тому на березі Черкаського озера вже був буддистський храм. Хто б міг подумати, що буддистські ченці тут оселилися раніше за українських козаків?


Навіть заради одного цього храму варто відвідати Черкаси. Але в місті багато й інших чудових місць. А який чудовий захід сонця на Кременчуцькому морі!

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх