Мандруй з «Телеграфом»: що вражає у Вінниці, окрім фонтана

25.06.2017, 14:00 Переглядів: 5 809

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Місто доволі симпатичне, є де прогулятися та відпочити. Але райони вокзалів таки псують позитивне враження. І до Європи, яку нібито збудував тут Гройсман, ще далеко.

Перші враження не надихнули…

Днями мене занесло до Вінниці. Давно мріяла побачити знаменитий, найбільший у Європі фонтан на воді. Коли начитаєшся про той фонтан «Рошен», бажання потрапити туди невпинно зростає. А ще й на додаток наслухаєшся від нинішнього прем’єра (а скромності йому не позичати) про те, як, будучи мером Вінниці, він зробив із неї справжнє європейське місто, то й поготів хочеться побачити все на власні очі. Отже, мрія збулася! Привіт тобі, місто Порошенка та Гройсмана! Здається – ось ти поставиш ноги на славну вінницьку землю, зійшовши з поїзда, і опинишся прямо-таки в Європі. Еге ж, не так сталося, як гадалося!

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана


Потяг прибуває о п’ятій ранку. Від вокзалу до центру веде головна вулиця Вінниці – Соборна. До мосту через Південний Буг вранішня вулиця виглядає якось сіро, неприбрано і одночасно строкато – через наляписте засилля кольорових рекламних вітрин: вони ріжуть очі, немов ковдра з клаптів. Зелені, як на мене, замало. Є якась спроба прикрасити вулиці вазонами на стовпах, але квіточки в них якісь хирляві. Так трапилося, що моя поїздка була пов’язана із двома вокзалами. Центральний автовокзал Вінниці просто «вбив» наповал. Сказати, що він обшарпаний – це не сказати нічого. Підлога в затхлому приміщенні покоцана, як після бомбардування ядрами з пушок. Але найбільше вразили «урни»: звичайнісінькі пофарбовані в чорний колір цинкові відра з білим написом «АС‑1». Одна з таких урн саме диміла перед автобусом міжнародного рейсу, який мав рушити до Німеччини. І стало так соромно-соромно, хоча сам ти аж ніяк не причетний до тих ганебних відер, а все одно «за державу обидно». Так і хотілося вигукнути: «Де ти, Гройсмане, я покажу тобі твою справжню Вінницю!»

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Автовокзал псує перше враження від Вінниці отакими відрами замість урн.

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Але центр міста виглядає привітно

 

Фонтан ніби сказав: «Пробач усе…»

За мостом через Південний Буг уже починається цивілізація. У центрі й клумби симпатичніші, і вивіски охайніші. Нарешті здійснилася моя мрія сфотографуватися зі слоном та жирафами! Слон був зеленим – маленьке диво ландшафтного дизайну, а великі жирафи – іграшковими: біля фірмового магазину «Рошен».


Взагалі, склалося враження, що Вінниця – це місто імені кондфабрики Порошенка. Підприємство розташоване на березі Південного Бугу. Саме поряд і плаває у річці дивовижний фонтан «Рошен», а біля нього – трибуни для глядачів та місце для прогулянок – «Набережна «Рошен», як свідчить напис на табличці. Стало дещо прикро, чомусь в уяві спливло: а раптом би в нас у Кременчуці набережна носила ім’я м’ясокомбінату? Або заводу техвуглецю? Якийсь моветон…

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Що сподобалося: у центрі міста можна здати речі для безхатченків - є спеціальні контейнери

 

Але вечоріє, і ми прямуємо до фонтану – на лазерне шоу. Овва! Виявляється, що «місце під сонцем», тобто біля фонтана, треба було займати години за дві перед початком годинної вистави, яка починається о дев’ятій вечора. Потрапили ми туди саме в святковий день – на Трійцю, людей на набережній – сила-силенна. Всі трибуни зайняті. Недовго думаючи, прилаштовуємось на березі, підстеливши, що трапилось під руку, та звісивши ноги до води.


… Лунає музика, починається шоу. І через деякий час ти розумієш, що заради цього величного фонтана, який притягує увагу, зачаровує, заколисує, а часом (залежно від музики), навпаки, бадьорить, варто було сюди їхати. Видовище неймовірне! Струмені фонтана гармонійно, у такт музиці, міняють обриси, висоту, а піком шоу є лазерні проекції героїв казкового світу, що з’являються на тлі мільйонів бризок із фонтана. Заради цього унікального видовища ти вже ладен пробачити негаразди, побачені у Вінниці по приїзді.


Власне, це не просто фонтан, а лазерна світломузична система – із берега, немов із башти чаклуна, випромінюється світло, яке й служить основою шоу.
Вінницький фонтан багатий, як і його спонсор – він має власний сайт, на якому можна довідатися програму шоу: vinfontan.in.ua. Програма різна щовечора протягом тижня. Також на сайті є онлайн-відеокамери фонтана.

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Найбільший у Європі плавучий фонтан розташований у Вінниці. Цікаво, що він зимує під водою, на дні річки, а потім піднімається на поверхню. Висота вертикальних струменів фонтана сягає 60 м, а горизонтальний їх розліт – 140 м.

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

 

Прогулянка Південним Бугом

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Що робити у Вінниці вдень? Можна гуляти зеленими парками, освіжатися біля численних фонтанів: цілу купу фонтанів, не таких грандіозних, але доволі гарних, знайдете в місті.


А можна вирушити на прогулянку Південним Бугом на теплоході. Тиха й глибока краса спокійної синьої ріки, яскрава зелень та легкий вітерець і заспокійливий гомін мотора. 40 хвилин на воді – і ти у Сабарові – це улюблене місце відпочинку вінничан. Вартість поїздки в один кінець – 50 гривень, але багато хто бере квитки одразу й на зворотну дорогу. А дехто залишається відпочити на березі, посмажити шашлики, подивитися на могутні скелі, прогулятися лісом або через місток – греблю місцевої ГЕС.
Приємне і затишне місце!

 

Чим ще зайнятися у Вінниці

  • Сходити в музей видатного українського письменника Михайла Коцюбинського.
  • Прогулятися центральним парком відпочинку, покататися на міні-паровозику.
  • Відвідати садибу «Вишня» видатного хірурга та вченого-анатома Миколи Пирогова, здичавілий ботанічний сад лікаря та церкву-усипальницю, де покоїться його забальзамоване тіло.

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

  • Прогулятися біля двох Вишенських озер-близнюків, що біля садиби Пирогова.

 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

  • Відпочити на річці. 

Мандруй з «Телеграфом»:  що вражає у Вінниці, окрім фонтана

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх