Куди «здати» дитину на літо

27.05.2017, 08:00 Переглядів: 10 978

Інформація для батьків, котрим не підходить варіант «до бабусі у село»

Позаміські табори

Найпопулярніший відпочинок для дітей від 6 до 16 років.
– Пам’ятаю, ніби це було вчора, свій відпочинок (4 роки поспіль) в одному з таборів, – згадує Ірина, 26 років (автор цієї статті). – Щоденні свята, пісні всім загоном, регулярні втечі за територію до місцевого магазину та дискотеки (куди ж без них). Для мене це незабутній досвід, майже як життя в гуртожитку у студентстві.
Тож, що пропонують табори під Кременчуком.

 

 

«Сонячний» (с. Омельник)

У таборі наразі змінився директор, - тепер усім керує Ольга Шаповал, яка раніше працювала старшим вихователем у таборі «Ерудит» Кременчуцького педагогічного коледжу. «Сонячний» уже повністю готовий прийняти дітей і розважати їх по повній програмі. Цього року в таборі зробили ремонт у їдальні та клубі. «Сонячний» планує прийняти влітку близько 2000 дітей. Але путівок залишилось мало, можна встигнути придбати на першу зміну (1.06 – 21.06) та четверту зміну (6.08 – 26.08). Вартість путівок – 5775 грн. Друга (23.06 – 13.07) та третя (15.07 – 04.08) розібрані «під зав’язку», як повідомили у «Сонячному». Можливо, хтось відмовиться, але наразі путівок немає.
Телефон для довідок: 76-82-15.

 

«Енергетик» (с. Потоки)

«Все йде за планом» – доповіли представники табору. А якщо детальніше, то до приїзду дітлахів проводяться планові ремонти, готують схеми меню. Цього року у таборі замінили вікна, підлогу. Також провели капітальний ремонт у душових. Перший заїзд планується на 11 червня.
Телефон для довідок: 78-10-36

 

«Ерудит» (с. Потоки)

У таборі вирішили змінити пісок на пляжі, тому цього року завезли новий. Тож купатися буде вдвічі веселіше. Також провели ремонт у спальному корпусі, у душових, оновили інвентар, який став каменем спотикання минулого роки при перевірці комісії. Перша зміна розпочинається 1 червня, планується оздоровити за літо близько 300 дітей.
Телефон для довідок: 5-33-01

 

«Зоряний» та «Супутник»

Комунальні табори, які знаходяться під патронатом кременчуцької міської ради. На капітальні ремонти у цих таборах до заїзду дітей у 2017 році з бюджету міста було виділено 4,5 млн грн.
У таборі «Зоряний» провели капітальний ремонт двох корпусів та їдальні, обладнали дві нові альтанки. Також капітально відновили систему водопостачання. Біля корпусів встановили тренажери. У «Супутнику» теж провели ремонтні роботи, тож табори готові прийняти маленьких кременчужан та жителів інших міст.
На дітлахів чекає школа журналістики, іпотерапія (катання на конях) та майстер-класи із шоколадної справи.
Вартість путівок – 4494 грн, тури розпочнуться з 14 червня (три зміни).
Телефон для довідок: (097) 205-50-81.

 

«Чайка» (смт Градизьк)

Цього року в таборі провели ремонт двох корпусів, придбали нові меблі. Також проводяться роботи з планових ремонтів, готують схеми меню. Наразі «Чайка» готова до напливу дітлахів. Та путівки на перші дві зміни вже не купиш – всі розібрали. Можна придбати лише на останній заїзд (2.08 – 22.08). Вартість путівки – 5250 грн.
Телефон для довідок: (067) 530-46-30

 

Пришкільні табори

Влітку 2017 року у Кременчуці працюватимуть 36 пришкільних таборів, серед яких будуть представлені табори різних профілів, таких як «Юний науковець» (при ліцеях №4, 11 та гімназіях № 6, 5), «Юний дипломат» (ЗОШ №20), «Юний лідер» (ЗОШ №16) та інші.
Зміна розпочнеться вже 29 травня і триватиме до 16 червня. За словами представника департаменту освіти Ігоря Процька, немає потреби в інших змінах – такий висновок зробили після трирічного спостереження.
Орієнтовна кількість охоплених відпочинком дітей – 2370. Денна вартість харчування школярів – 31 грн, тож за всю зміну батьки заплатять 434 грн.
На дітлахів чекають екскурсії до Кременчуцького краєзнавчого музею, вистави у Міському палаці культури та відпочинок у міських парках.
– Син і минулого року ходив, і цьогоріч піде, - розповіла Ірина, мати чотирикласника Євгена. - Вони гуляють у парку, дітям весело разом. Відвідував табір із задоволенням. І харчування добре, дітям навіть морозиво давали.

 

Гуртки при дитячо-юнацьких клубах

У Кременчуці функціонують 30 дитячо-юнацьких клубів, у яких налічується 96 гуртків. Відвідувати клуби можуть діти віком від 6 до 17 років, а на Молодіжному є два клуби з заняттями з раннього розвитку, де приймають малечу з 4 років. Всі гуртки в об’єднанні дитячо-юнацьких клубів (ОДЮК) – безкоштовні.

 


Влітку клуби працюватимуть за тим самим розкладом, що і весь рік, але треба завчасно поцікавитися, коли педагог піде у відпустку.
Як нам повідомили в ОДЮК, влітку діти мають відпочивати від навчання, тому малечу будуть розважати: на вихованців чекають прогулянки у парках, різні вікторини та ігри. Також ніхто не скасовував загальної фізичної підготовки, тому діти ганятимуть у футбол та всебічно розвиватимуться.
Заняття в ОДЮК тривають дві академічні години з перервою. У цей час ви встигнете сходити у своїх справах, доки дитина під наглядом педагога.
У різних клубах – різний розклад роботи та профільність занять. Щоб дізнатися, де знаходиться найближчий до вас клуб та гуртки при ньому — телефонуйте: 3-91-69 (адміністрація).
Робота за програмою розпочнеться 1 вересня.
– Зручно, що це поряд із домом. Дитина могла відвідувати клуб самостійно. Моя донька ходила на спів, їй подобалося, – розповіла Людмила, мама Даші (8 років).

 

Приватні центри для дозвілля дітей

Для найменших кременчужан, яких також чекають літні канікули, є варіант відвідувати приватні дитячі центри дозвілля, котрі працюють як садочки та центри розвитку.
Ми поспілкувалися з менеджерами двох десятків таких установ у Кременчуці, аби дізнатися, що й за скільки вони пропонують.
Здебільшого влітку приватні дитячі садочки починають працювати у форматі дитячих таборів. Туди можна віддати дитину від 4-х до 12 років (у різних садках по різному).

 

 

Що отримують малюки (схема у різних садках не дуже відрізняється):

екскурсії містом;
майстер-класи;
театральні вистави;
заняття з англійської мови;
творчі заняття та інше.

Батькам пропонують два варіанти відвідування: на півдня (приблизно з 8.00 до 13.00) та на повний день (з 8.00 до 17.00). Снідають діти вдома або беруть із собою якісь бутерброди. Потім – другий сніданок уже у садочку (чай, печиво), комплексний обід та полуденок після обіднього сну.
Вартість приватного дитячого садочка (повний день): 700-1000 грн/тиждень. Якщо ж дитина там лише півдня, то батьки заощадять близько 30% вартості.

 


Окрім таборів у деяких дитячих центрах влітку залишаються заняття з розвитку. Вартість приблизно 30-45 грн за годину. За цю суму педагоги розважатимуть малечу та у формі гри вивчатимуть з нею англійську мову. Наприклад, «Дітки, пішли мити hands» (hand - рука англійською мовою). Також у розвивальні заняття входить математика, логіка та інші предмети – залежно від віку дитини.
У Кременчуці також є профільні приватні установи, які навчають англійській мові (з 4 років) та рахувати (6-11 років).
Вартість заняття з вивчення English – приблизно 60 грн за годину. Навчити ваше чадо рахувати та концентруватися коштуватиме 800 грн/місяць (2 заняття на тиждень).


– У мене двоє дітей, вони відвідують і приватний садок, і табір. Дітям подобається. Старша донька зараз у 3-му класі, то після такого «садочка» зі шкільною програмою проблем немає, – поділилася Олена.

 

Нехай ідуть працювати (для дітей від 14 до 18 років)

Як і минулого року, у Кременчуці заплановано проведення громадських оплачуваних робіт. На цю справу наразі із бюджету міста виділено 986 тис грн, а заробітна платня кременчуцьких підлітків складатиме 3200 грн (мінімальна заробітна платня в Україні).
Виділених коштів вистачить, щоб залучити до громадських робіт 229 молодих людей. Заявки приймають до 31 травня, але вже зараз охочих працювати більше, ніж можуть працевлаштувати. Так, станом на 18 травня було зареєстровано 383 заявки, з яких 162 надійшло від дітей та молоді пільгових категорій. Звичайно, перевага надаватиметься дітям пільгових категорій. Але формування банку даних наразі триває. Можливо, з бюджету виділять додаткове фінансування.
Діти у рамках оплачуваних громадських робіт працюватимуть у парках «Придніпровському», парку Миру, «Воїнів-інтернаціоналістів», сквері ім. Бабаєва тощо.
Тривалість робочого часу неповнолітніх, які зайняті у громадських оплачуваних роботах, складає:
- у віці від 14 до 16 років не більше 24 годин на тиждень;
- у віці від 16 до 18 років – не більше 36 годин на тиждень;
у віці від 18 років – не більше 40 годин на тиждень.
Телефон для довідок: 3-21-50

 

За словами підлітків, які влітку долучилися до громадських робіт, на зароблені гроші вони купували речі, що не могли собі дозволити батьки, або оплачували навчання. До того ж усім приємно, коли не треба просити у мами й тата гроші на цукерки та кіно.

 

У палацах культури – канікули

У кременчуцьких палацах культури у літній період діти займатися не будуть — як і в школах, тут вводяться канікули. Набір охочих займатися у секціях та гуртках розпочнеться наприкінці серпня.
- Педагоги йдуть у відпустки. Можливо, у червні ще працюватимуть, але «новеньких» вже не приймуть. Довчать танці – та на канікули, – прокоментував директор Міського палацу культури Сергій Ситник.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх