Кому принесли «щастя» 3200 Гройсмана

23.01.2017, 08:21 Переглядів: 29 247

Кому принесли «щастя» 3200 Гройсмана

Як змінилися зарплати бюджетників з підвищенням мінімалки? Найбільше виграють від підвищення освітяни зі стажем роботи 20–30 років. А ось лікарям-інтернам, медсестрам та іншим фахівцям, які не заробили гроші за вислугу, 3 роки доведеться отримувати стільки ж, як прибиральниця.

Наприкінці року внесено зміни до законодавства, які регулюють оплату праці бюджетників.


Виросли ставки єдиної тарифної сітки, які регулюють зарплати. Так, якщо раніше ставка першого тарифного розряду складала 1355 гривень, то тепер вона дорівнює прожитковому мінімуму – 1600 гривень.


Від Єдиної тарифної сітки (ЄТС) встановлюється оклад. Що вища кваліфікація – то вищий коефіцієнт тарифної сітки, і, відповідно, вищий оклад. До Постанови уряду про ЄТС є додатки, де роз’яснюється, як кваліфікується праця тієї чи іншої професії. Від окладу нараховуються різноманітні надбавки, премії, доплати (у кожній бюджетній галузі – окремі нормативні документи). Усе це складається в нараховану заробітну плату, і, якщо вона все одно є нижчою за мінімальну, встановлену законом, установа має доплатити працівнику до 3200 гривень. Проте якщо нарахована заробітна плата перевищує мінімалку, доплата уже не проводиться. Виплати за складні умови праці, понаднормову роботу, «нічні», премії до святкових та ювілейних дат не враховуються при обчисленні основного розміру зарплати.


– Ситуація є дуже неоднозначною. «Згори» нам кажуть: ніякої зрівнялівки немає. Але це не зовсім так. Дійсно, при формуванні бюджету ми передбачили зростання зарплат на 30% і на 50% у сфері освіти, але це підвищення не буде однаковим для всіх. У когось (наприклад, у прибиральниці) зарплата зросте на понад 100%, бо вона отримує мінімальну зарплату, і до 2017 року мінімалка дорівнювала прожитковому мінімуму, а тепер вона вдвічі більша – 3200 гривень. Так само 3200 гривень отримуватиме юрист із вищою освітою в бюджетній сфері, бо за тарифною сіткою практично зрівняні оклади працівників 1–10 тарифних розрядів – усі в підсумку матимуть мінімалку. При цьому прибиральниця отримуватиме навіть на 160 гривень більше, бо в неї є ще доплата за шкідливі умови праці – за використання дезінфекційних розчинів, а ця доплата не враховується при обчисленні нарахованої зарплати, вона виплачується окремо.


Тарифна сітка не стосується працівників державних органів та органів місцевого самоврядування – в них інші умови оплати праці. І оклади фактично всіх чиновників (крім вищої ланки) залишаються на рівні 1723 гривні, тому чиновники відрегулювали свої зарплати підвищенням премій від 95% від окладу (для спеціалістів) до 180% (до вищої керівної ланки мерії – мера, заступників, керівників підрозділів).
А тепер подивимось, як виглядає підвищення зарплат по інших бюджетних галузях.

 

Аналіз розміру з/п працівників бюджетної сфери в 2016–2017 р. р.

Кому принесли «щастя» 3200 Гройсмана

Примітка: у таблиці, яку ми склали за допомогою міського фінуправління, прораховані зарплати конкретних посадовців. Зарплати в галузі можуть суттєво відрізнятися залежно від тарифного розряду (див.  таблицю окладів).

 

Розміри окладів працівників бюджетної сфери на 2017 рік

Кому принесли «щастя» 3200 Гройсмана

Дані міського фінансового управління

 

Найбільше пощастило освітянам
Освітян уряд вирішив заохотити більше ніж інших: уряд змінив тарифні розряди вчителів на два «кроки». Так, якщо до 1 січня 2017 року вчителям (залежно від категорії) встановлювався 8–12 розряд за Єдиною тарифною сіткою, то тепер – 10–14. Це й забезпечує в середньому зростання зарплати педагогів на 50%, як і обіцяв уряд. Проте, як зазначає керівник управління освіти Геннадій Москалик, наразі ще немає галузевого наказу про нову тарифну сітку, і тому, імовірно, за січень зарплату нарахують за «старими» тарифними розрядами, а в лютому зроблять перерахунок і доплати.


Присвоєння тарифного розряду працівникам бюджетної сфери залежить від категорії. Категорія впливає на оклад (тарифну ставку).


Від окладу встановлюється ще низка виплат. Існують доплати «за вислугу»: понад 3 роки – 10 відсотків, понад 10 років – 20 відсотків, понад 20 років – 30 відсотків. Якщо говорити про освітян, то вони мають ще й надбавку за престижність праці (незалежно від стажу), за перевірку зошитів, завідування кабінетом та інші.


Отже, у підсумку й набігає доволі пристойна сума, особливо для педагогів, які мають 20–30 років стажу. Вони й отримають обіцяне Гройсманом збільшення зарплати на 50%. Вчителі, які починають працювати, теж не будуть особливо обділені, якщо перевіряють зошити, мають класне керівництво.


У той же час лікар-інтерн після підвищення матиме таку ж саму зарплату, як і прибиральниця, доки не заробить собі три роки стажу. Також мінімалку матиме й медсестра – випускниця медколеджу. Щоб не допустити зрівнялівки, керівники закладів мають право встановити премію, доплати за складність та інтенсивність праці (як і всім іншим категоріям працівників, відповідно до чинного законодавства). Проте ці доплати не є обов’язковими (на відміну від надбавок, перерахованих вище) і встановлюються в межах фонду заробітної плати.


– Не в кожному закладі є гроші, щоб виплачувати премії. З року в рік освітянська субвенція, яка надходить від держави, покриває практично всі потреби в зарплаті, а медична – ні, – зауважує Тетяна Тетьоркіна.

Автор: Тетяна ДОНЧЕНКО
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх