Тарифи на холодну воду у Кременчуці підвищують з порушенням закону

26.12.2016, 17:43 Переглядів: 6 438

Тарифи на холодну воду у Кременчуці підвищують з порушенням закону

Проекти постанов НКРЕКП, якими підвищили тарифи КП "Кременчукводоканал", були оприлюднені 22 грудня — у день прийняття, а не за 20 днів до прийняття, як того вимагає Закон "Про доступ до публічної інформації"

22 грудня під час сесії міської ради мер Кременчука Віталій Малецький оголосив про підвищення тарифів на воду та водовідведення КП “Кременчукводоканал” - цього дня рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

 

 

Сьогодні, 26 грудня, після апаратної наради мер повідомив, що нові тарифи будуть введені з 1 лютого.

 

Про намір підвищити тарифи водоканал заявив ще в серпні — і ми були певні, що саме про цю зміну, про яку підприємство повідомило через комунальні ЗМІ та на своїй сторінці в Фейсбук зараз йде мова (саме ці тарифи ми й повідомили в попередній публікації).

 

Тарифи на холодну воду у Кременчуці підвищують з порушенням закону

 

Проте ми й гадки не мали, що підприємство знову "по-тихому" змінить розрахунки і не доведе їх до відома споживачів. Але, зазирнувши на сайт НКРЕКП, ми побачили, що це зовсім не ті тарифи, які нам анонсували: затвердили ще вищі тарифи, ніж оприлюднювали.

 

Тож ми публікуємо нову порівняльну таблицю тарифів. Оскільки НКРЕКП затверджує тарифи без ПДВ, тариф з ПДВ ми розрахували.

Тарифи (з ПДВ), грн

Споживачі

Водопостачання

(1 куб м)

Водовідведення

(1 куб м)

Чинний тариф

Новий тариф, затв. 22.12.16

Чинний тариф

Новий тариф, затв. 22.12.16

Всі споживачі, в т. ч. населення - приватний сектор

3,61

5,68

4,72

6,92

Багатоквартирні будинки (з використанням внутрішньобудинкових систем)

3,91

5,99

5,11

7,32

 

Отже, порівняйте з тим, що раніше оприлюднював “Кременчукводоканал" і знайдіть різницю. Щоправда, підприємство попереджало про можливе “коригування” розрахунків. Але це не позбавляє обов'язку його (та НКРЕКП) оприлюднювати проекти рішення за 20 днів до їх прийняття, як це передбачає Закон України “Про доступ до публічної інформації”.

 

Але ми бачимо, що на сайті НКРЕКП проекти розміщені лише в день прийняття — 22 грудня. Ми зробили скріншоти із сайту.

 

Тарифи на холодну воду у Кременчуці підвищують з порушенням закону Тарифи на холодну воду у Кременчуці підвищують з порушенням закону

 

Скачати самі проекти, на яких, до речі, теж зазначена дата оприлюднення, можна тут:

 

«Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення КП «Кременчукводоканал» (населення, приватний сектор).

 

«Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868» щодо встановлення тарифів на централізоване постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) КП «Кременчукводоканал».

 

Звісно, у мерії можуть звинуватити в усьому “погану” НКРЕКП, але обов'язок оприлюднювати інформацію про зміну цін і тарифів лежить не лише на комісії, а й на суб'єкті господарювання, який ініціює зміну тарифу і подає свої розрахунки. Є Наказ МінЖКГ №390 від 16.08.12, який регулює порядок доведення інформації про зміну цін та тарифів. Така інформація має оприлюднюватися за 5 дній до подання розрахунків офіційному органу, що затверджує тарифи (у даному випадку - НКРЕКП).

 

Зазначена інформація доводиться до відома споживачів шляхом розміщення на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування в мережі Інтернет (за наявності), у друкованому засобі масової інформації місцевої сфери розповсюдження (перевага надається друкованим засобам масової інформації органу місцевого самоврядування), веб-сайті суб’єкта господарювання (за наявності), за необхідності, та шляхом розміщення на інформаційних стендах біля адміністративних будинків органів місцевого самоврядування в населених пунктах, де споживачі отримують відповідні послуги.”

(Із Наказу №390 від 16.08.12).

 

 

Отже, що маємо? Ні на сайті “Кременчукводоканал”, ні на офіційному сайті Кременчуцької міської ради інформація про зміну тарифів (намір) подана не була. А на сайті НКРЕКП вона оприлюднена з порушенням терміну, встановленого Законом “Про доступ до публічної інформації”. Усе це дає підстави оскаржити нові тарифи КП “Кременчукводоканал” у суді.

 

А в уряді кажуть: тарифи на воду пора знижувати

 

Одночасно уряд знизив тарифи на електроенергію для промислових підприємств: на 10% з січня і ще на 5,7% з квітня. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалік заявив, що це дає можливість органам місцевого самоврядування знижувати тарифи на воду та водовідведення на 10-12%, оскільки в структурі водопостачання витрати на електроенергію займають 30-70%, водовідведення — 30-80%. Про це міністр заявив у програмі Година запитань до уряду, повідомляє прес-служба КМУ.

 

Читачі “Телеграфа” запитують: як же так? Міністр говорить про зниження, а у Кременчуці тарифи на воду та каналізацію, навпаки, підвищують? Нас просили адресувати це питання меру, що ми й зробили. 

 

- Я прошу вас проаналізувати нормативні документи, чи всіх стосується зниження ціни на електроенергію, - відповів мер.

 

- А конкретніше? Ви хочете сказати, що для нашого водоканалу ціна не знижується?

 

- Для нашого водоканалу також знижується. Ми наші тарифи на воду будемо вводити з 1 лютого, як передбачає рішення НКРЕКП.

 

- А у квітні знову знижується ціна на електроенергію...

 

- Національна комісія затверджувала нам тариф уже з урахуванням зниження ціни на електроенергію. Фактично 7 числа пройшло зниження. А НКРЕКП уже затверджувала нам тарифи після цього. І коли ми в Національній комісії говорили про регулювання тарифів, вони ставили це нам до відома, щоб ми враховували при формування тарифу. Відповідно, це все враховано. На черзі близько 70 водоканалів, які підуть до НКРЕКП після Кременчука і коригуватимуть тарифи, у більшості випадків у бік збільшення. У нас був такий пілотний проект, який ми провели. На жаль, вимушені були провести.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх