Влада хоче заборонити мешканцям Кременчука мирно збиратися - антиконституційний проект рішення

23.09.2016, 15:12 Переглядів: 4 693

Влада хоче заборонити мешканцям Кременчука мирно збиратися - антиконституційний проект рішення

Відповідно до Положення про громадські збори, яке підготував на сесію секретар міськради Юрій Гриценко, кременчужани не зможуть провести збори, якщо дозвіл на них не дасть виконком. Ця "норма" суперечить Конституції. Депутат Денис Терещенко назвав Положення про громадські збори «спробою узурпувати владу».

22 вересня на засіданні депутатської комісії із соцзахисту населення її голова Денис Терещенко запропонував зняти з розгляду порядку денного сесії Положення про збори громадян у Кременчуці.

 

За пропозицію зняти Положення на доопрацювання раніше одноголосно проголосувала регламентна депутатська комісія. Тоді на засіданні лунали аргументи: проведення громадських зборів, за Законом «Про місцеве самоврядування», регламентується Статутом територіальної громади, а Положення – це документ, не передбачений законодавством. Зокрема, на це вказували й журналісти громадської ініціативи «Відкритий доступ».

 

Проте секретар міської ради Юрій Гриценко вирішив інакше – і після обговорення запропонував включити Положення про збори громадян до Статуту і саме в такому вигляді винести на сесію. Проте й досі в проекті рішення Положення йде окремим питанням.

 

- Положення про збори громадян – це спроба узурпувати владу в місті, - вважає депутат Денис Терещенко.

Він звернув увагу на пункти Положення, що обмежують можливість громадян проводити збори: зокрема, що у Положенні є пункт, який чомусь передбачає дозвіл міської влади на проведення зборів громадян, а це не передбачено законодавством

 

- Ваше Положення унеможливлює проведення громадських зборів взагалі! – висловився Денис Терещенко.

 

І дійсно, якщо ми уважно почитаємо Положення, то побачимо, що міська рада взяла на себе повноваження давати (чи не давати) дозвіл на проведення зборів. Тобто кременчужани мають спитати дозволу мера на те, щоб зібратися у дворі. Збори громадян чомусь підмінені «зборами самоорганізації населення». Цитата з проекту Положення нижче.

 


3.4.   Проводити загальні збори органи самоорганізації населення можуть за умови обов’язкового завчасного сповіщення про це виконавчий комітет Кременчуцької міської ради для здійснення підготовчих заходів, а саме: забезпечення безперешкодного проведення громадянами зборів; підтримання громадського порядку, охорони прав і свобод інших людей; перевірки відповідності проведення таких зборів законодавству тощо).
У разі виявлення порушення чинного законодавства, нормативних актів державних органів та органів місцевого самоврядування, а також порядку ініціювання, підготовки та проведення загальних зборів громадян в місті Кременчуці,визначених цим Положенням, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради надає ініціативній групі вмотивовану відповідь-відмову у проведенні заходу не пізніше як за 10 робочих днів після реєстрації ініціативи зборів громадян.

 

Проект Положення про зброри громадян за місцем проживання можна скачати нижче за посиланням:

 

Polozhennya.doc [76,5 Kb] (cкачиваний: 10)

 

Журналісти громадської ініціативи «Відкритий доступ» звернулися за експертною оцінкою до фахівця.

Олександр Северин, кандидат юридичних наук, заступник голови правління Чорноморської миротворчої мережі Української Миротворчої школи, юридичний експерт ІЦ "Майдан Моніторинг" наголосив, що запропоновані положення Статуту суперечать законодавству.

 

Найбільш принципових зауважень два:

1) порядок проведення загальних зборів повинен регламентувати Статут міста, а не окреме Положення;

2) спроба запровадити надання дозволів на проведення зборів прямо суперечить статті 39 Конституції України, яка вимагає лише завчасного повідомлення про мирні зібрання і не надає владі права відмовляти.

 

"Передбачена пунктом 3.4 проекту Положення можливість відмови виконавчого комітету міської ради у проведенні зборів прямо суперечить ст. 39 Конституції України (а також аналогічним нормам ст.11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та ст.21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права), яка встановлює заявницький, а не дозвільний принцип проведення будь-яких мирних зібрань, у тому числі й загальних зборів", - повідомив кандидат юридичних наук О.Северин.


Експерт рекомендує вилучити з проекту рішення норму про можливість позасудової відмови у проведенні зборів.

Також намагання чиновників встановити обов'язковий термін подання заявок за 20 днів законодавству (п.3.5 проекту рішення сесії) суперечить рішенню Конституційного Суду України №4-рп від 19.04.01, звертає увагу експерт.

 

Журналісти громадської ініціативи "Відкритий доступ" підготували лист до мера і депутатів. Ми наполягаємо на виключенні антиконституційних норм і знятті Положення з розгляду на доопрацювання.

 

Лист можна скачати нижче: копіюйте, приєднуйтесь і надсилайте вимоги до мерії.

Електронна адреса: sektor-vp@kremen.gov.ua Телефон для довідок: 74-38-47.

LIST.doc [20 Kb] (cкачиваний: 7)

 

Нагадуємо: обговорення Статуту, складовою частиною якого хочуть зробити антиконституційне Положення. відбудеться 26 вересня, об 11.00  у великій залі міськвиконкому.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Retures
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх