Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

12.09.2016, 16:02 Переглядів: 8 598

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

«Давайте лизати одне одному мізки», - відзначив художник Ігор Зайдель, відкриваючи мурал у Кременчуці

11 вересня о 19.00 у Придніпровському парку широкому загалу презентували черговий кременчуцький мурал, покликаний «активізувати простір» міста.

 

Покинутий кінотеатр «активізували» у рамках проекту «Міфологема міста», який діє як частина програми «Метамісто» в 6 невеликих містах України (Слов’янську, Краматорську, Кременчуці, Нетішині, Острозі та Славутичі) та за участю місцевої ГО «Культурний діалог»

 

Кременчук — перше з 6 міст, до якого завітали куратори проекту. Один з них - німецький художник Ігор Зайдель, який спеціалізується на партисипативних художніх проектах та працює з історіями та міфами міст, створюючи їх візуальні ребуси. За його словами, Кременчука він боявся:

 

- Я, чесно кажучи, взагалі не очікував, що Кременчук виявиться таким чудовим містом, - поділився Ігор. - Я коли сюди їхав, то довго сидів у інтернеті, дивився, шукав інформацію. І от я їхав, і чекав, що тут труби, заводи, градирні якісь, копоть, такі хлоці, типу, шахтарі ходять... Короче, боявся. А коли приїхав то здивувався — місто-сад, дуже схоже на курортне.

 

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

 

- Все-таки Кременчук — наша перша поїздка, що пов'язана з публічним простором, створенням муралів, - розповіла на презентації стінопису одна з кураторок проекту Віта Базан. - Я зараз відчуваю якесь таке нагнітання, що є в Україні, і мурали — це конфліктна зона. Мені здається, що кінотеатр у цьому парку уже був, ще до того, як ми за нього взялись, певною зоною “а-що-ж-воно-таке-є”. І для мене символічно запитуватися: “Що ж таке Кременчук? З чим він пов'язаний? Який його міф? Який його образ у місті?”

 

Головними візуальними ребусами Кременчука стали дивні створіння — КрАЗозавр та Щукозак. Вони «народилися» в ході обговорень у групі в «Міфологема міста» у Facebook.

 

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

 

Крім КрАЗозавра та Щукозака під час обговорень на роль символів міста претендували: підводний човен Ромоданівського, гонг Миру, Крюківський міст, лелека Гриша та багато іншого, що автори муралу спробували поєднати у непоєднуваному.

 

Їх втілення на головному фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро» художники почали 7 вересня, а завершили 11-го.

 

- На ескіз люди у Facebook якось дивно реагували, якимось дурнуватим хіхіканням, - розповів німецький художник. - Образ КрАЗозавра уже був, ми додали, на прохання кременчукців, Щукозака. Ну, один з них екологічний, а інший — техногенний, але обидва добрі. Коли ми писали, то люди підходили такі: “Шо це таке, взагалі?”, але і багато було таких, що позитивно реагували.

 

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

 

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

 

Спочатку, на ескізі, між КрАЗозавром і Щукозаком, у білому віконному прорізі був силует людини, але в ході роботи, художники вирішили цю частину змінити. Там міг з'явитися супергерой Містер Кремінь, театральні маски, дартс і навіть, ім'я померлої кременчужанки, але своє місце між істотами зайняли мізки на палочці. Історію їх виникнення також розповів на презентації муралу Ігор Зайдель:

 

- От сьогодні вранці відбулась така знакова для мене зустріч, - каже Ігор. - Підійшов до мене гарно вдягнений, похилого віку чоловік і каже: “Велика Вам вдячність. Справа в тім, що у цьому кінотеатрі я познайомився з моєю дружиною. Вона пару років тому померла... От Ви його розфарбували, і він такий гарний став, яскравий, і тим самим повернули мені спогади про молодість і кохання”. От він мені це розповів і пішов, а я не встиг запитати у нього ім'я його дружини - хотів написати його на білому віконному прорізі, але не вийшло. То ми намалювали таку собі цукерку-мозок на палочці. Знаєте, часто кажуть: “Та вона мені увесь мозок виїла”, а я пропоную — давайте лизати одне одному мізки, може, жити тоді стане легше.

 

Нагадаємо, що влітку минулого року кінотеатр «Дніпро» уже трансформувався в «Інотеатр» в рамках фестивалю урбаністичної культури «Transformersss».

 

- Ми вже намагалися змінити цей кінотеатр, але тоді публіка дещо не прийняла ту трансформацію — це була перша спроба, ми старалися, - розповів Максим Zveroboy. - А от зараз це вже Друге Пришестя Інотеатра — ми додали кольорів, і я бачу, що картина вже зовсім інша. Цей фасад, це лише старт великого майбутнього цього місця, тут ще три стіни, які можна віддати на розтерзання кистями, мишками, ідеями творчим кременчужанам.

 

Активісти вірять, що їх мурал стане поштовхом до створення нових проектів, що художники, і молоде покоління зокрема, будуть робити Кременчук кращим і яскравішим.

 

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

 

Якщо ж КрАЗозавр здається вам дивним, то у Нетішині символом міста стане Бобролюдина.

 

До речі, це не перший мурал у нашому місті. Як раніше писав «ТелеграфЪ», перший великий стінопис у місті створив художник Сергій Брильов на будинку №70 по вул. Європейській.

 

Мізки на паличці з'явились на фасаді колишнього кінотеатру «Дніпро»

 

Для довідки:
 
Стіно́пис або му́рал (англ. mural — «фреска»; ісп. muro — «стіна», «мур») — різновид монументального і декоративного малярства, що виконувалося безпосередньо на стіні або на штукатурці, закріпленій на стіні, в якому фігуративні образи й декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам.

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх