Чи подешевшає газ на автівки

11.08.2016, 13:45 Переглядів: 6 235

 

Чи подешевшає газ на автівки

Експерти прогнозують, що пропан-бутан по 10 грн – ненадовго і восени ціни впадуть.

Липень виявився шоковим для водіїв: ціна на популярний «пропан-бутан» стрімко пішла вгору. Так, на початку червня на Полтавщині найнижча ціна на газ складала 7,85 грн за літр. Наразі доведеться віддати понад 10 грн. За даними сервісу vseazs.com, по всій Україні ціна росла стрибкоподібно ще з початку липня. За одну ніч газ додав у вартості понад гривню. Експерти прогнозували, що на початку серпня подорожчання скінчиться. Але цього так і не сталося. Навпаки, перший тиждень останнього місяця літа приніс ще плюс 50 копійок на одному літрі скрапленого газу.

 

Подорожчання вдарило по гаманцях багатьох автомобілістів. Адже чимало власників авто встановили ГБО, аби їздити на газі, а не на бензині, який і зараз коштує вдвічі дорожче. Кременчужани, з якими поспілкувався «ТелеграфЪ», кажуть: обмежувати себе у поїздках через зростання вартості пального не стали. Просто платять більше і чекають, коли ж ціни на газ підуть униз:

– Робота не дозволяє скоротити кількість поїздок, тож доводиться просто більше витрачати на пальне, – ділиться з нами кременчужанин Євген. – Проте українця вже нічим не здивувати – ми бачили газ по 14 грн. А потім у нас було свято, коли ціна впала до 7-ми грн. А щодо стрибка до 10 грн, то таку тенденцію, коли в один і той самий період зростає вартість газу, ми спостерігаємо кожного року. І це співпадає з часом, коли білоруський завод (газопереробне підприємство – ред.) йде на ремонт, тому скорочується загальна кількість продуктів на цьому ринку. І тоді починаються спекуляції. Я думаю, що нинішнє подорожчання – це чергова змова.

 

Про сезонне підвищення говорить і Кирило, який вже багато років за кермом. Каже, що сподівається на осіннє зниження ціни:

– Для мене собівартість кілометра зросла десь на 40 копійок, – розповідає він. – Якщо раніше 1 кілометр обходився десь у гривню, то тепер – 1,4–1,5 грн. Але я вважаю, що це сезонне підвищення. Восени ціна піде на спад.

 

Такої думки дотримується і таксист Ігор. І додає, що через липневе підвищення ціни на газ не варто очікувати підвищення вартості проїзду у місцевих службах.

 

– Пропан – він мінливий, як дівчина, немає у ньому стабільності, – ділиться своїми спостереженнями водій Володимир. – Він постійно то додає у ціні, то втрачає. Але щодо 20% підвищення, думаю, це наше керівництво щось намудрувало. Сподіватимемось, що ціни скоро знову впадуть.

 

Скільки коштує газ на Полтавщині?

Мережа АЗС Ціна* за літр, грн
Ultra  10
Авиас-плюс 10,45
ANP 10,45
Укрнафта  10,45
Shell  10,49
БРСМ-нафта 10,49
КЛО 10,54
AMIC 10,6
WOG 10,69
OKKO  10,79

* станом на 10 серпня за даними сервісу vseazs.com

 

Офіційні пояснення

Дефіцит газу для авто пояснюють стрибком оптових цін на скраплений газ. Його спричинило скорочення імпортних поставок в Україну. Адже виникли проблеми у кількох великих газопереробних країн СНД, а це позначилось і на українському ринку. У консалтинговій компанії UPECO журналістам пояснили: оптові постачальники підвищили ціну на газ одразу на 38%. Виходячи з цього, якщо взяти вартість до подорожчання в середньому 8 грн за літр, то після оптового підвищення на 38%, ціна за літр повинна досягти 11.04 грн.

 

У консалтинговій групі «А‑95» зазначають, що один із вагомих факторів – настав «бум» споживання скрапленого газу, адже багато автомобілістів перейшли на ГБО. Трейдери не спрогнозували такий високий попит, не завезли достатню кількість скрапленого газу, тож виник дефіцит і ціни пішли вгору.

 

– Це дефіцит газу. З Росії стало менше надходити і з Білорусі теж… І на російському ринку, на внутрішньому, сезонно дуже підскочив попит, тому ціни в Росії виросли. Відповідно, й експортні ціни зросли, – зазначив ЗМІ заступник директора «Консалтингової групи А‑95» Артем Куюн. – Також «наклався» ремонт на одному з ключових заводів-виробників, який в Україну постачає газ. І сюди ж «наклався» ще й збій у поставках сировини з Росії в Білорусь: росіяни урізали поставки – білоруси відчули дефіцит сировини. Все це склало дефіцит, який оцінюється в 20–25% від обсягів ринку.

 

Він додає, що пік вже минув, але стабілізації ситуації на оптовому ринку варто чекати ближче до середини серпня. А імпортні обсяги, що вже знаходяться у дорозі, мають остаточно стабілізувати ринок.

 

Тим часом розслідувати зростання цін на пропан взявся Антимонопольний комітет України. Шукатимуть ознаки змови, обіцяють притягти до відповідальності порушників. Проте зазвичай розслідування – справа довга, може тривати кілька місяців. І доки зроблять висновки та назначать винних, які мають виправити порушення, можливо, й усувати буде нічого. Адже експерти прогнозують, що восени ціни традиційно впадуть. І якщо нагорі дійдуть висновку, що ціни зросли через спекуляції, і когось таки покарають, водіям, які влітку купували пальне за завищеною ціною, різницю до кишені ніхто не поверне.

Автор: Олена Яремко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх