«Кременчукгаз» почав надсилати попередження про відключення за «борги Яценюка»

22.07.2016, 13:54 Переглядів: 10 752

«Кременчукгаз» почав надсилати попередження про відключення за «борги Яценюка»

Керівник підприємства обіцяє: до кінця року не чіпатимуть тих, хто регулярно сплачує поточні платежі. Але й суму боргу не спишуть. Ні уряд, ні міська влада інтереси кременчужан не захистили. Єдине, що може мати дієвий вплив – це рішення суду.

Кременчужан попереджають про відключення

 

«Не зрозуміло, що робити з боргом за газ? Платити чи ні? Ходять по домівках, попередження роздають,», – написала нам Анна, додавши копію такого попередження від ПАТ «Кременчукгаз». У ньому вказана сума боргу, інформація про останній платіж (9 червня цього року, що свідчить про те, що ми маємо справу не із затятим боржником) та сума боргу – 1322 грн. За який період він виник – не вказано. Анна стверджує, що це донарахована оплата. Умовно ми назвали це «боргом Яценюка» – свого часу уряд екс-прем’єра своєю постановою некоректно зменшив норму газу на людину з шести кубометрів до трьох. А згодом постанова про зменшену норму була скасована судом, і «Кременчукгаз» виставив абонентам (без газових лічильників) рахунки за попередній період, починаючи з травня 2015 року.

 

Уряд нинішнього прем’єра Гройсмана ввів постанову про нову норму газу 4,4 кубометра (№203 від 23.03.16 р.) «заднім числом» – із 1 лютого.

«Кременчукгаз» не став опиратися – як ми уже повідомляли, абонентам повернули на рахунки гроші за два місяці – лютий і березень. Але скасовувати всі донараховані «борги» міськгаз не став, попри те, що НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) рекомендувала постачальникам газу утриматись від донарахування боргів. Лист НКРЕКП – лише рекомендація, і «Кременчукгаз» вирішив її не виконувати. Таким чином, борги «зависли» на рахунках кременчужан.

 

Газ не відключать, поки що…

 

Позиція міськгазу не змінилася – компанія не бачить законних підстав «списувати» газові борги. Втім на словах голова правління ПАТ «Кременчукгаз» Богдан Оксененко обіцяє не відключати абонентам газ, якщо вони, крім «боргу Яценюка», не накопичують поточні борги.

 

«Кременчукгаз» почав надсилати попередження про відключення за «борги Яценюка»

 

 

– Наприклад, у людини 200 гривень борг за перерахунок і 60 гривень – поточний борг, так ось ці 60 гривень вона має сплатити. Що стосується перерахунку, то до кінця року ми нікого чіпати не збираємось. Але в кожному конкретному випадку слід дивитися окремо. Адже може бути заборгованість за минулі періоди, крім перерахунку. І взагалі – рівень оплати поточних платежів останнім часом знизився, – коментує Богдан Оксененко.

 

– Позиція компанії не змінилася? Ви не збираєтеся списувати абонентам суми перерахунку? – уточнили ми.

– На сьогодні в законодавчому плані нічого не змінилося, і ми нічого не міняємо.

– Чи є судові позови з приводу незаконності перерахунку до вашої компанії?

– Не було жодного.

 

Кабмін не «скасував» газові борги

 

У квітні, коли кременчужанам почали надходити захмарні рахунки за газ, на форумах обговорювали: платити чи ні? «Платити чи не платити борг за газ?» – матеріал з цією назвою можна знайти на сайті telegraf.in.ua. Ми публікували точки зору юристів: Олена Дмитриченко, Руслан Ульянов, Марина Шиш зійшлися на тому, що з оплатою варто почекати, оскільки в новій Постанові (від 23.03.16 р.) вказано, що перерахунок вартостi природного газу, пов'язаний із застосуванням скасованих норм (постанови №237 від 29.04.15 р.), здiйснюється в порядку, затвердженому Мiнiстерством енергетики та вугiльної промисловостi. Тож юристи й радили почекати цього порядку.

 

 

У той же час «ТелеграфЪ» підкреслив, що вирішувати, платити (чи не платити) борг, мусить кожен споживач самостійно, адже в перспективі несплата може обернутися відключенням.

 

Порядок, про який говорили юристи, КМУ не ухвалив і досі.

 

Радимо звертатися на гарячу лінію уряду: 0-800-507-309. Або подати електронне звернення на сайті КМУ kmu.gov.ua. А ще краще – до суду, бо, виходячи з того, як розвивається «газова епопея», ніхто, крім споживачів, не захистить їхніх прав.

 

Результат депутатських звернень – нуль

 

На початку «газової епопеї» депутати жваво взялися захищати кременчужан і на сесії 27 квітня ухвалили звернення «Щодо забезпечення обліку природного газу у населення, встановлення лічильників газу населенню та щодо перерахунку вартості природного газу». Звернення скерували до Президента, КМУ, НКРЕКП, до Генпрокуратури, місцевої прокуратури… А напередодні комісія з питань ЖКГ рекомендувала кременчужанам не платити «борг за газ».

 

 

Люди депутатам повірили – і багато хто не платив. Але далі звернень у наших обранців справа не пішла. Та на свої звернення міська рада не отримала жодної відповіді, яка б давала законні підстави кременчужанам не платити борг. Кременчуцька місцева прокуратура вказала, що позбавлена функцій нагляду і тому не має повноважень для перевірок щодо додержання і застосування законів.

 

Дуже хитру відповідь дала НКРЕКП: нагадала про свою рекомендацію постачальникам газу утриматися від донарахування боргів. Водночас Нацкомісія вказала, що за норми газу відповідає Міністерство енергетики та вугільної промисловості, та рекомендувала звертатися туди «з приводу правомірності перерахунків». Мовляв, «я не я і хата не моя»! Міненерго теж надіслало лист, але додатки до нього десь загубилися дорогою, повідомили в апараті міської ради.

У підсумку – результат депутатських звернень: нуль. Далі паперів справа не пішла.

 

– Чи налаштована міська рада звертатися до суду для захисту інтересів кременчужан? – поцікавилися ми в пана Гриценка.

 

«Кременчукгаз» почав надсилати попередження про відключення за «борги Яценюка»

 

– Я не готовий сказати, підказуйте нам, – відповів він.

 

Водночас Юрій Гриценко порадив кременчужанам, яким надходять додаткові рахунки за газ, звертатися письмово до міського голови: запевнив, що мер і депутати в усьому розберуться та відреагують…

 

Де ж обіцяний депутатом суд?

 

«Кременчукгаз» почав надсилати попередження про відключення за «борги Яценюка»

 

Під час сесії 27 квітня Дмитро Кавунник, голова депутатської фракції «Радикальної партії Олега Ляшка», заявив з приводу додаткових рахунків за газ:

– Нам потрібні практичні та юридичні дії. Саме тому наша фракція ініціює судовий розгляд цього питання.

 

«ТелеграфЪ» поцікавився у Дмитра Кавунника, чи звернулися депутати РПЛ до суду? Виявилося – не звернулися.

 

 

«Кременчукгаз» почав надсилати попередження про відключення за «борги Яценюка»

 

– Через два дні після цього була заява НКРЕКП, що борги заморожені… А може, не НКРЕКП, може, Гройсман бив себе у груди… І на той момент всіх це заспокоїло, і нас у тому числі, – пояснив Дмитро Кавунник.

 

Про те, що кременчужанам надходять рахунки та попередження про відключення, депутат дізнався від нас.

 

– Я здивований, будемо на фракції обговорювати це питання, – сказав він.

 

Пан Кавунник пообіцяв запросити нас на обіцяний суд в інтересах кременчужан. Чекаємо!..

 

Автор: Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх