Лікар з Донецька врятував життя кременчуцькому «кіборгу»

22.07.2016, 08:14 Переглядів: 9 664

Лікар з Донецька врятував життя кременчуцькому «кіборгу»

Донецький судинний хірург (на фото) провів операцію бійцю, який захищав Донецький аеропорт

У Кременчуцькій третій лікарні судинний хірург з Донецька провів операцію «кіборгу» Юрію Самойленко.

 

До початку військових дій лікар Віталій працював у структурі медицини катастроф та екстреної медичної допомоги. За його словами, спеціалістам вузького профілю доводилося працювати на виїздах, адже не завжди пацієнта можна транспортувати. Донбас – шахтарський край, і лікар працював з травмами, отриманими при вибухах, пораненнях, тромбозах, працювали з відірваними руками та голенями. У 2014 році з початком військових дій Віталій покинув окуповану територію.

 

- Чи був на Вас тиск під час військових дій, коли там працювали?

 

- Більше потерпілих надходило від військового конфлікту. З обох сторін. На початку ніхто не розумів: хто, для чого? - розповідає лікар. - Згодом почали відрізняти військових та цивільних. Військових забезпечували військові, а цивільні самі себе. Бували випади, коли військові привозили поранених побратимів і поводилися занадто емоційно.

 

Лікар додав, що багато хороших, кваліфікованих лікарів залишилось у Донецьку. Не всі змогли дозволити собі покинути домівку, адже у багатьох залишилися старенькі батьки.

 

Віталію довелося оперували і кульові поранення, і травми від вибуху. Переїхавши до Кременчука, лікар продовжив працювати судинним хірургом. До нього за допомогою звертаються пенсіонери з військового госпіталю та постраждалі в ДТП. Серед пацієнтів лікаря з Донецька за іронією долі став захисник Донецького аеропорту кременчужанин Юрій Самойленко.

 

Лікар з Донецька врятував життя кременчуцькому «кіборгу»

На фото "кіборг" Юрій Самойленко 

 

Кременчужанин отримав осколкове поранення в районі Донецького аеропорту. У Юрія був відкритий перелом стегна, пошкоджена велика вена у двох місцях. Спочатку «кіборга» рятували медики з Дніпра, згодом долучилися лікарі військового госпіталю Вінниці. А через рік стан кременчужанина погіршився.

 

- Потрапив він до мене через направлення військового госпіталю на консультацію, - згадує лікар з Донецька. - Після комплексного обстеження виявили важку патологію, яку боєць отримав після двох поранень: артерія та вена поєднувалась і замінювалась кров. Кров по вені повинна текти до серця, а тут виходило навпаки. Була заміна кровотоку. У результаті поранення була пошкоджена велика магістральна артерія та вена. Якщо нормальний діаметр 1-1,5 см, то у нього була збільшена близько 3 см. У результаті цього давалося навантаження на серце.

 

Операція тривала приблизно 2,5 години. ЇЇ складність полягала в тому, що боєць переніс багатоосколкове поранення. Необхідно було обережно роз'єднати судини і не пошкодити, щоб основна вена не лопнула.

 

Згідно з програмою, яка діє на Полтавщині, для бійців АТО лікування безкоштовне.

 

Юрій Самойленко у складі окремого взводу 92 бригади, яку відрядили до 93 аеромобільної бригади, захищав Донецький аеропорт близько трьох місяців (бригаду Юрія, яка стояла в районі Зеніту, ще називають «Дикими качками»). Поранення кременчужанин отримав під час бойового завдання.

 

Лікар з Донецька врятував життя кременчуцькому «кіборгу»

 

- У бою на Донецькому летовищі наскочили на розтяжку. Ми якраз йшли під мінометним обстрілом, який постійно нас накривав. І вийшли як раз у те місце, з якого нас обстрілювали, - згадує Юрій. - Забезпечення у нас було "супер". Їжі не було. Був один випадок, коли їжі майже не лишилося, і тут під'їхала фура. Підходить чоловік і говорить: «Мужиики, спасайте, выеду - фуру заберут». Загнали машину в ангар, а він нам вивантажив близько 7 тонн картоплі, десь по тонні моркви та буряку.

 

Згадує Юрій і про сміливих дівчат-медиків, які врятували життя бійцю з Харкова:

 

- Хлопчині з Харкова добряче роздробило п’яту. А у нас як було, виїжджати медична машина може лише під прикриттям танку. Тут тільки починає світати, як побачили мигалки швидкої. Ми всі були у шоці, адже в машині двоє дівчат. Тут чоловіки бояться під прикриттям танків їхати, а вони самі. Одна з них вибігла і кричить: «Якого х** стоїм? Прив’язуйте!». Інша швидко йому знеболювальне вколола, сіли й поїхали.

 

Лікар з Донецька врятував життя кременчуцькому «кіборгу»

Автор: Альона Душенко Джерело фото: фото зі сторінки Юрія Самойленка у facebook
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх