Хто платитиме податок за будинок, дачу та сарай

17.07.2016, 15:00 Переглядів: 14 938

Хто платитиме податок за будинок, дачу та сарай

До 28 серпня треба заплатити за зайві квадратні метри, ч.2

З 1 липня по 28 серпня кременчужани мають сплатити податок на нерухомість. У попередньому номері «ТелеграфЪ» розповів, кому доведеться платити за зайві метри квартири та гаража. Сьогодні  розповімо, хто платитиме за приватний будинок, дачний будинок та за літні кухні, сараї, погріби тощо. Окрема тема – податок на нерухомість для багатіїв.

 

 

У період з 1 липня по 28 серпня кременчужани мають сплатити податок на нерухоме майно. Якщо податок не буде сплачений вчасно, платнику нарахують пеню та штрафи. У 2016-му році кременчужани платитимуть податок за 2015-й рік.

 

На 2015-й рік Кременчуцька міська рада встановила ставку податку у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати. У грошовому еквіваленті для об’єктів житлової нерухомості це становить 12,18 грн за кожен квадратний метр, який перевищує встановлену пільгову площу.

 

На 2015-й рік Кременчуцька міська рада встановила такі обсяги пільгової площі житлової нерухомості – 90 кв м для квартир та 200 кв м для будинків. Це означає, що за квартири площею до 90 кв м власники податок не сплачують. А власники будинків площею до 200 кв м не платять за них податок. Якщо ж площа житлової нерухомості (у тому числі сумарно) перевищує встановлені пільгові норми, доведеться заплатити.

 

УВАГА! Через зміни, внесені Верховної Радою до Податкового Кодексу України, міські ради втратили право змінювати розміри пільгової площі об’єктів нерухомості. У 2016-му році по всій Україні встановлені стандартні норми пільгової площі – це 60 кв. м. для квартир і 120 кв. м. для будинків. Об’єкти нерухомості, які вкладаються у ці норми, не оподатковуватимуться. За все, що перевищує норму, доведеться заплатити – тож податок на нерухомість за 2016-й рік сплатить набагато більше кременчужан, ніж у 2015-му. Податок за 2016-й платитимуть влітку 2017-го, тож є час порахувати і підготуватися. Не варто також забувати, що розмір ставки податку теж зміниться – адже він нараховується на базі мінімальної зарплати поточного року, а вона змінилася.
Наразі ж подивимось, кому, як і скільки доведеться платити цього року.

 

Хто платитиме за приватний будинок

 

Хто платитиме податок за будинок, дачу та сарай

 

Як вказувалося вище, на 2015-й рік Кременчуцька міська рада встановила такий обсяг неоподатковуваної площі для приватних будинків – 200 кв. м. Тобто за 2015-й рік податок на нерухомість заплатять власники будинків, які мають площу понад 200 кв. м.

 

Якщо особа володіє різними видами нерухомості – наприклад, квартирою та будинком – для нарахування податку площі обох об’єктів нерухомості складаються, із отриманої суми вираховується неоподатковувана площа, а за залишки доведеться платити податок. Наприклад, громадянин володіє квартирою у 65 кв. м. і будинком площею 160 кв. м. Сумарна площа цих об’єктів становить 65 + 160 = 225 кв. м. А сумарна неоподатковувана площа станом на 2015-й рік становить 290 кв. м. (90 кв. м для квартири і 200 кв. м для будинку). Тож загальна площа двох вищезгаданих об’єктів нерухомості менша за сумарну неоподатковувану площу – відповідно, їхній власник не платитиме податок на нерухомість за 2015-й рік.

 

Та за 2016-й йому вже доведеться сплатити податок. Бо на 2016-й рік норма сумарної неоподатковуваної площі суттєво зменшилась, вона становить 180 кв. м. (60 кв.м для квартири і 120 кв. м для будинку). Відповідно, власник нерухомості загальною площею 225 кв м за 2016-рік сплатить податок за 45 надлишкових квадратних метрів (225 – 180 = 45). Нагадаємо, за 2015-й рік ставка податку становить 12,18 грн./ кв. м. 

 

Якщо приватним будинком володіє не один господар, а група осіб, податок на нерухомість сплачуватиметься таким чином:

 

– якщо будинок перебуває у спільній частковій власності з виділеними в натурі частками, то податок платитиме кожен із власників за свою частку (або не платитиме, якщо частка виявиться меншою за нормативну неоподатковувану площу);

– якщо будинок перебуває у спільній сумісній власності і частки власників не виділені в натурі, податок сплатить один із власників за згодою сторін.

 

Хто платитиме за дачні будинки

 

Хто платитиме податок за будинок, дачу та сарай

 

Садові товариства, де кременчужани мають дачі, розташовані за межами Кременчука, на території району. Кременчуцька міська рада не має повноважень приймати рішення щодо оподаткування об’єктів, розташованих за межами міста. 

 

Рішення щодо сплати податку на нерухомість за дачні будинки приймають територіальні громади, на чиїй території розміщені садові товариства. Відповідно, власникам дач варто ознайомитися з відповідними рішеннями сільських чи селищних рад, на чиїй території розташовані їхні садівничі товариства.

Дачний будинок, зведений на дачній ділянці, стає потенційним об’єктом оподаткування, якщо він зданий в експлуатацію, зареєстрований у Державному реєстрі прав на нерухоме майно і на нього оформлений технічний паспорт.

 

Примітка редакції: 

 

Більшість дачних ділянок кременчужани отримали ще за часів СРСР. У той час будівництво стаціонарних споруд не передбачалося, тож будинки ставили на власний розсуд. Більшість із них не введені в експлуатацію. Тобто де-юре вони не існують. Споруди, на яких немає свідоцтва на право власності, не є об’єктом оподаткування.

 

Багаті теж заплатять – але пізніше...

 

Хто платитиме податок за будинок, дачу та сарай

 

Власники нерухомості великих та надвеликих розмірів крім стандартного податку на нерухомість заплатять додатковий – у сумі 25 000 грн. Ця норма стосується осіб, які володіють квартирами площею понад 300 кв. м. та будинками площею понад 500 кв. м. Їм доведеться спершу сплатити податок за зайві квадратні метри за стандартною нормою. Наприклад, квартира має площу 350 кв. м., мінус стандартна неоподатковувана площа 60 кв. м. (норма на 2016-й р.), залишається 290 «зайвих» метрів – саме на них нарахують податок. А на додачу до стандартного податку доведеться заплатити ще 25 000 грн.

Втім за 2015-й рік власники надвеликої нерухомості 25 тисяч гривень ще не платитимуть. Зазначена норма діятиме з 2016 року.

 Тож додатковий податок їм нараховуватиметься лише з 2016-го (а заплатять вони його у 2017-му).

 

За туалет платити не доведеться!

 

Хто платитиме податок за будинок, дачу та сарай

 

На інтернет-ресурсах пройшли повідомлення, що громадянам доведеться заплатити податок на нерухомість за сараї, підвали, погреби та туалети і літні кухні. Втім рішення щодо оподаткування перелічених об’єктів нерухомості ухвалюють міські та селищні ради. Кременчуцька міська рада у 2015-му році ухвалила рішення, відповідно до якого усі перелічені об’єкти нежитлової нерухомості оподатковуються за нульовою ставкою (0%), тобто не оподатковуються взагалі. Міська рада ухвалила рішення, за яким присадибні будівлі, збудовані в межах особистих індивідуальних домоволодінь, не є об’єктами оподаткування.

 

Примітка редакції:

 

Як зазначене питання вирішуватиметься надалі – у 2016-му, 2017-му тощо – залежить від Кременчуцької міської ради. Попри зміни, внесені до Податкового Кодексу, за місцевими радами залишили право визначати об’єкти оподаткування. Тож вирішать депутати міськради оподатковувати підвали та клуні, винесуть відповідне рішення. Втім тут варто очікувати проблем зі створенням бази таких об’єктів – наразі її не існує. Єдиним джерелом офіційної інформації для розрахунку податку на нерухомість є Державний реєстр речових прав.

 

УВАГА!
Кременчужани, які хочуть дізнатися, чи доведеться їм платити цього року податок на нерухомість, можуть зателефонувати за номером:
(0536) 74-34-87

 

Лариса Артеменко, матеріал підготований за сприяння начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Кременчуцької ОДПІ Ольги Артьоменко

 

"Кременчугский ТелеграфЪ" от 14 июля 2016 года, №28

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх