На Чорне море – у Залізний Порт

17.07.2016, 11:00 Переглядів: 14 332

На Чорне море – у Залізний Порт

Для тих, хто шукає все й одразу – відносно недороге житло, розвинену інфраструктуру, тусовки й одночасно можливість втекти подалі від цивілізації…

Куди нині податися на моря? Для тих, хто, як я, полюбляв відпочинок у Криму, після його анексії стало великим питанням. Де надибати піщаний пляж, як у Феодосії, відносно недороге житло, як у Судаку, і набережну з сувенірами, кафешками та особливим духом свята й відпочинку?

 

Друзі порадили Залізний Порт на Херсонщині у Голопристанському районі (хто там і досі проти Горішніх Плавнів? Гайда у Голу Пристань та околиці!).

У Залізному Порту вражає контраст: скромні будинки у глибині селища, а квартали ближче до моря – суцільні вілли, гостьові будинки та пансіонати. Цей район, пустельний в інші пори року, оживає в сезон відпочинку і буквально вирує: людей тут в рази більше, ніж жителів скромного селища. Оцінімо тутешню природу, інфраструктуру та сервіс.

 

Море і пляж

 

На Чорне море – у Залізний Порт

 

Чорне море тут ласкаве, тепле, добре прогрівається. Уздовж узбережжя тягнуться піщані пляжі. Біля берега мілко, але, щоб поплавати, не треба далеко брести (як у сусідньому Скадовську), отож підійде і дітям, і дорослим. Вода досить чиста, але іноді докучають водорості, є й медузи. Проте водорості, як правило, приносить не на всю акваторію пляжу одразу: можна пройтися і знайти пристойне місце.

 

Прямо на людному пляжі, в районі аквапарку, ми бачили дельфінів. Спочатку не повірили розповідям відпочивальників, що сюди припливає сімейка – пара дорослих і малюк, доки не переконалися самі. Дельфіни гралися просто біля пляжників, на радість дітворі.

 

Житло

 

Варіантів безліч. Відпочивальників зустрічають на автовокзалі та в інших точках, пропонуючи турбази і пансіонати, облаштовані вілли з усіма зручностями і скромніший приватний сектор (зручності на вулиці і душ лише літній).

 

За так званий «стандарт» на віллі – невеликий тримісний номер з мінімумом меблів, туалетом, холодильником, теплим душем на поверсі ми платили в кінці червня 400 грн на добу (в липні просять 450). Практично те ж саме, з кондиціонером, душем в номері і телевізором – вже 500-600 за номер. На першій береговій лінії пансіонати і готелі більш серйозного рівня, і значно дорожче.

 

Де поїсти

 

Тут багато кафе, барів, магазинчиків, торгових точок, де продають сувеніри, надувні круги та інші товари. Немає проблем, де поїсти: крім плову, чебуреків і самси на пляжі, у кафешках і їдальнях пропонують комплексні обіди і будь-які страви на вибір, є бістро. Також комплексні обіди готують на багатьох приватних віллах під замовлення. Овочі-фрукти, навіть ближче до моря, коштують не дорожче, ніж у Кременчуці.

Пляжами в Залізному Порту опікуються приватні структури. Вартість лежака під навісом – 70 грн на півдня, досить недешево. Недолік – пляжі не досить охайні, недостатньо урн.

 

Розваги

 

Аквапарк – 7 компактно розташованих гірок знаходиться просто на пляжі. На кожній ділянці пляжу пропонують прокататися на банані на острів розваг та пострибати з надувних гірок у відкрите море. Поїздку супроводжує аніматор, допомагає подолати страх і знімає ваш відпочинок на камеру (диск коштує 250 грн). А також весь комплекс водних розваг, батути для дітей і дорослих, колесо огляду, луна-парк і безліч інших атракціонів.

 

Вечірній променад

 

У Залізному Порту є де розгулятися: уздовж берегової лінії пляжів тягнеться набережна. Йти з кінця в кінець хвилин 40. Звідусіль пахне шашликами, лине музика – суцільна дискотека, і ви буквально забудете, що знаходитесь не в Криму – атмосфера дуже схожа з Судаком і Коктебелем! Є кілька нічних клубів з молодіжними тусовками, дискотеки для дітей і для «тих, кому за» – під радянську естраду.

 

Попити вина

 

На підходах до пляжу пропонують продегустувати й купити вино. Торговці не завжди можуть пояснити його походження. Але у точці, де пояснити змогли, ми відкрили для себе вина Херсонщини із села Білозірка. Десертний мускат не поступається тому, за яким зазвичай ганялися туристи в Ялті. Із сухого – пристойне «Сапераві». Крім того вразили плодові вина з персика і дині.

 

Екскурсії

 

За 15 км від Залізного Порту є гейзер – йодо-бромисте джерело, де температура води сягає 65-70 градусів круглий рік. Біля джерела з гарячою водою обладнані два басейни (вода в них дещо охолоджується) і купальня з цілющою гряззю. Любителям підлікувати суглоби та нерви процедура дуже подобається. Одягайте купальник, якого не шкода! Вартість екскурсії – 100 грн.

 

Недалеко від Залізного Порту знаходиться і заповідник «Асканія-Нова». З'їздити в гості до зебр, бізонів, пеліканів і фламінго в зоопарку, відвідати ландшафтний парк пропонують за 200 грн.

 

Для любителів незайманих заповідних місць – екскурсія на найбільший в Україні острів Джарилгач (300 грн): година їзди до Скадовська, потім ще година – на яхті або катері й три години на острові. Висаджують в «обжитих» місцях, де можна купити делікатеси морської кухні, наприклад, смаженого ската.

Мені, як поціновувачці піших походів, було цікаво пройтися. Так я дійшла від Залізного Порту до сусіднього більш тихого Більшовика (близько 10 км). Назад їхала маршруткою (10 грн).

 

Якщо зважитеся на тривалу прогулянку, захищайте руки-ноги й ніс – згоріти недовго. Дорогою купалася на безлюдних пляжах, куди доїжджають лише любителі дикого відпочинку з наметами. Це незабутні враження від спілкування з морем!

 

Ціна відпочинку

 

Житло

Економ – від 80-100 грн/доба (з людини).

хостел – 49 грн /доба

номер стандарт (санвузол, холодильник у номері) – від 400 грн на трьох

номер напівлюкс (плюс кондиціонер, душ) – від 500-600 грн на трьох

 

Харчування

Комплексний обід 45-60 грн

Борщ 12-18 грн/порція

Плов 20-25 грн/порція

Чебурек (дуууже великий) – 25-30 грн

Бокал пива 12-15 грн

1 л вина ( розливного) 60-65 грн.

 

Розваги, сервіс

Лежак під навісом – 70 грн на півдня (на цілий день знижка)

«Банан» та гірки у відкритому морі – 70 грн,

Аквапарк на пляжі – 250 грн/день, 100 грн/година

Катамаран – 130 грн/година

Політ на парашуті з катера – 900 грн.

 

На Чорне море – у Залізний Порт

У Залізному Порту пропонують весь комплекс водних розваг

 

На Чорне море – у Залізний Порт

Аквапарк – сім гірок просто на пляжі

 

На Чорне море – у Залізний Порт

Набережна з кафе, крамничками, нічними клубами ввечері перетворюється на суцільну дискотеку

 

На Чорне море – у Залізний Порт

Вілла, де ми жили

 

На Чорне море – у Залізний Порт

На пляжі достатньо людно, але за селищем можна знайти безлюдні місця де відпочивають з наметами

 

"Кременчуцький Телеграф" від 14 липня 2016, №28

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх