«Чорна» вода тече з Сули до Кременчука

4.07.2016, 18:47 Переглядів: 16 517

«Чорна» вода тече з Сули до Кременчука

Мешканці прибережних територій скаржаться на сморід та забруднення води

4 липня до редакції надійшов лист з фото від мешканки Лубен Ольги Мосейченко. Жінка пише, що вода в річці «стала чорною», а «все живе в ній загинуло».

 

«Чорна» вода тече з Сули до Кременчука

 

“Пишу Вам из г.Лубны. Это наша речка Сула сегодня. Вода в ней черного цвета, как смола. Все живое погибло. Сильный запах разложения - на километры. Течет в Днепр. Через несколько дней эта смерть дойдет и до вас. И этот кошмар - на годы. Вы хотите жить? Мы — тоже. Вопли лубенчан, к сожалению, никто не слышит”, - пише Ольга.

 

Жінка просить підтримати петицію, яку 1 липня на офіційному інтернет-представництві Президента України створив Олександр Пустовойтов.

 

«Чорна» вода тече з Сули до Кременчука

 

У тексті звернення автор описує ситуацію, що склалася, називає тих, хто на його думку забруднює воду, потворами та свинями. Олександр переконаний, що “потвори роками зливають отруйні стоки в одну з найчистіших річок України, притоку Дніпра - Сулу. Відбувається це в місті Суми, де потрапляючи в річку, ця гидота тече через всю Сулу і потрапляє в Дніпро.”

 

Варто зазначити, що річка Сула через Суми не протікає, а тече у Сумському районі.

Петицію підтримали вже 99 українців.

 

За версією іншого жителя Лубен, Сергія, вода має брудно-коричневий колір через глину, яку змили у річку сильні зливи.

 

«Чорна» вода тече з Сули до Кременчука


«Чорна» вода тече з Сули до Кременчука

 

Стоки підприємств чи чи пестициди з полів?

За версією Юрія Ярцева, начальника відділу іхтіології Полтаврибоохорони, причиною такого забруднення річки могло стати те, що через зливи у верхів’ї до водойми потрапило багато забруднювачів - стічні води, гербіциди з полів, сміття, передає ВВС Україна.

 

- Все, що було, позмивало у річку. У людей затопило багато погребів, вимило туалети. Кілька днів був штиль і страшенна спека. Все це почало гнити. І ось - маємо такі наслідки, - каже пан Ярцев і додає, що це все може винестись далі вниз по течії до Дніпра.

 

За його оцінками, найбільше забруднена річки Сула і Удай у Оржицькому, Лохвицькому, Лубенському і Чорнухинському районах. Також зливи розмили кілька дамб, рибу зі ставків винесло на поля.

 

На масову загибель риби скаржаться і мешканці Роменського району Сумської області. Після скарг екологи взяли аналізи води. Проте, зазначають у Держекоінспекції, жодних шкідливих елементів, крім критично низького рівня кисню не виявили.

 

- При нормі менше чотирьох міліграм на літр кисень там був менше одиниці, - розповідає речник Сумської Держекоінспекції Юлія Тюріна.

 

Незважаючи на те, що серед місцевих мешканців побутує думка, що вгору за течією у воду "під шумок" спустили нечистоти з очисних споруд, щоб не мучитися з утилізацією, причину забруднення води через викиди з очисних споруд в інспекції відкидають. Кажуть, що вище очисних споруд кисень теж нижчий. Річку могли забруднити сміття і гербіциди з полів, кажуть експерти.

 

Автор: Руслана Горгола Фото: Ольга Мосейченко, Сергій Шевченко Відео: Міська телекомпанія Лубни

Якого кольору, на вашу думку, вода у Сулі?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх