Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

23.04.2016, 08:00 Переглядів: 4 060

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

Україна біднішає: замість 8 мільйонерів в уряді залишилось 4

Україна стрімко біднішає. Процес настільки руйнівний, що позначився навіть на Кабінеті міністрів. Якщо у попередньому уряді Яценюка працювало вісім міністрів– мільйонерів, то у новому уряді їх залишилось лише чотири. Причому три з них – люди Яценюка. Це два міністри-мільйонери з його попереднього уряду – Аваков (МВС) та Петренко (міністерство юстиції) та новий міністр екології Семерак. Ну, а четвертий мільйонер – це, за традицією, прем’єр-міністр. Наразі його прізвище Гройсман.

 

Новий уряд українці отримали внаслідок бурхливих торгів між Президентом Порошенком, його партією БПП та Яценюком і його партією НФ. На початку прем’єріади – у грудні 2015-го, коли відбулася перша спроба відправити Яценюка у відставку – політики почали розповідати українцям, що прагнуть створити новий, по-справжньому технократичний уряд, який би не залежав від політичних сил та олігархів і реалізував би реформи.

 

Ці байки транслював спікер президентської партії БПП Юрій Луценко та різноманітні представники партії Яценюка НФ. Політичні байки виявились брехнею. Розмови про уряд технократів зійшли нанівець. Спершу ще говорили про прем’єра Яресько (колишній міністр фінансів) та технічного прем’єра Клімкіна (міністр закордонних справ).

 

Та внаслідок бридких кількатижневих бізнес-торгів між Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком ми отримали прем’єр-міністра Гройсмана (людину Порошенка) і уряд, сформований із людей Президента та людей колишнього прем’єра. Ще кілька міністерських посад отримали висуванці від олігархічних кланів, які контролюють парламентські групи – у тому числі, «Волю народу». Давайте дивитися склад нового уряду – дізнавшись, хто туди увійшов, простіше зрозуміти, чи робитимуть ці особи реформи.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу:1 487 310 грн.
Гройсман – 100% людина Порошенка. Та під час торгів за посади в уряді він продемонстрував і власні амбіції. Він наполягав на введенні до складу Кабміну своїх людей, а не лише людей Порошенка та голови Адміністрації Президента Бориса Ложкіна. Гройсман навіть ризикнув заявити, що відмовляється від посади, якщо його соратників не введуть до складу уряду. Гройсману вдалося протягти до Кабміну своїх людей, тож можемо вважати його вправним переговорником.
Свою бізнесову кар’єру Володя Гройсман почав раніше за політичну – вже з 14-ти років він працював у фірмі папи-Гройсмана, власника вінницького ринку «Юність». А в 16 років вже став комерційним директором батьківського бізнесу. Папа-Гройсман свого часу був майстром на заводі, та у 90-ті став власником ринку. А у 2006-му вінничани вперше обрали 28-річного Вову Гройсмана мером міста. Нагадаємо, Вінниця – місто, де утворився і розвивався кондитерський бізнес Петра Порошенка. У 2006-му Вова Гройсман висувався у мери Вінниці від президентської партії «Наша Україна», а головним координатором «Нашої України» у Вінницькій області був Петро Порошенко. Тож саме йому Гройсман завдячує посадою мера. На початку 2014-го Гройсман залишив рідну Вінницю і переїхав до Києва, де отримав посаду віце-прем’єр-міністра-міністра регіонального розвитку. Весною 2014-го Порошенко переміг на виборах і став Президентом. А восени 2014-го Гройсман пройшов до Верховної Ради за списками президентської партії БПП і став спікером Верховної Ради України. Наразі буде прем’єром.

 

Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 183 229 грн.
Степан Кубів ще «вчора» був представником Президента у Верховній Раді. Тож маємо вважати його людиною Президента. Водночас він – давній партнер Яценюка. У 2010-му балотувався у мери Львова від партії Яценюка «Фронт змін». Під час Революції Гідності був фінансистом Майдану. Революційна хвиля винесла Кубіва на посаду голови Нацбанку України. Очолював він установу у 2014-му. Фінансистам запам’ятався величезними сумами, витраченими на рефінансування проблемних банків. Кременчужанам–колишнім вкладникам луснувшого «Дельта Банку», буде цікаво дізнатися, що саме Кубів на посаді голови НБУ затвердив рефінансування «Дельта Банку» на 10 млн. грн. Мільйони пішли і не повернулися, а банк луснув.
У середині 2014-го Кубіва прибрали з посади голови НБУ.

 

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 911 089 грн.
Зубко – людина Президента, непогано знайома з Яценюком. У 2012-му Зубко потрапив до Верховної Ради за квотою партії Яценюка «Фронт змін», яка влилася до «Батьківщини». Та вже на президентських виборах 2014-го року Зубко керував штабом партії Порошенка БПП у Житомирській області. Після перемоги Порошенка на виборах Зубка призначили першим заступником голови Адміністрації президента. У Кабміні він теж трохи попрацював наприкінці 2014-го – відповідав за регіональну політику, контролював губернаторів.

 

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 74 398 грн.
Кириленко у політиці давно – він один із «любих друзів» Віктора Ющенка. У 2005-му був міністром праці та соціальної політики в уряді Тимошенко, потім став віце-прем’єром з гуманітарних питань та соціальної політики в уряді Єханурова. Нещодавно Кириленко працював у другому уряді Яценюка міністром культури. На посаді міністра культури лаврів та схвальних відгуків Кириленко не здобув. Пересічні громадяни частіше могли бачити його у телешоу «Мінкульт», де міністр вів культурні розмови з гостями. Невідомо, дивились українці телешоу міністра чи перемикали канал. А ось українські митці дуже критикували Кириленка за роботу на міністерській посаді.

 

Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 177 885 грн.
Кістіон – людина Гройсмана, його соратник з 2008 року. Гройсман особисто вигризав місце в уряді для Кістіона. Вони – партнери по вінницькому періоду Гройсмана. У 2008-му Кістіон працював першим заступником мера Гройсмана. У 2014-му, коли Гройсман працював в Києві віце-прем’єр-міністром регіонального розвитку, Кістіон був його першим заступником. А у 2015-му, коли Гройман став спікером Ради, Кістіона він призначив першим заступником керівника апарату Ради.

 

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 83 040 грн.
З 2011-го Климпуш-Цинцадзе працювала директором «Фонду підтримки міжнародного співробітництва України». Крім того, чотири роки вона була директором проекту YES (Ялтинська європейська стратегія), започаткованого українським олігархом Віктором Пінчуком. У 2014-му Климпуш-Цинцадзе пройшла до Верховної Ради за списками президентської партії БПП. Коли у БПП почались внутрішні чвари, стала членом груп «Єврооптимісти» та «Антикорупційна платформа».

 

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 74 954 грн.
У 2012-му Розенко пройшов до Ради за списками УДАРу Кличка. У 2014-му пройшов до Ради від БПП, а в БПП потрапив знову-таки за квотою УДАРу. У другому уряді Яценюка Розенко працював міністром соціальної політики, займався субсидіями. У новому уряді отримав підвищення – став віце-прем’єром з гуманітарних питань.

 

Міністри

 

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 121 207 грн.
Лілія Гриневич – та сама людина, яка запустила в Україні процес ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання). У 2006-му очолювала Центр оцінювання якості освіти. До парламенту вперше потрапила у 2012-му році за квотою партії Яценюка «Фронт змін» у складі «Батьківщини». Була радником Яценюка. У 2014-му пройшла до Ради за списками «Народного фронту».

 

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO

 

Загальна сума доходу: 326 394 грн.
Про Черниша відомо, що у 2004-му на президентських виборах він був довіреною особою Віктора Ющенка. У 2007-му працював губернатором Кіровоградщини. «Українська правда» з посиланням на власні джерела пише, що Черниша призначили на посаду міністра новоутвореного міністерства за протекцією нардепа Олександра Третьякова. А відбувалося це на засіданні парламентської фракції БПП «Солідарність».

 

Міністр інфраструктури Володимир Омелян

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 800 870 грн.
Омелян працював у попередньому уряді Яценюка заступником міністра інфраструктури Пивоварського. І отримував, до речі, зарплату, майже вдвічі більшу, ніж міністр. Кандидатуру Омеляна просував Гройсман, «Народний фронт» Яценюка на неї погодився. Омелян працював на дуже різних посадах – у 2012-му в міністерстві закордонних справ, у 2014-му – у міністерстві фінансів.

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 169 035 грн.
Рева – людина Гройсмана. Під час торгів за посади Гройсман наполегливо виторговував крісло для Андрія Реви. Рева працював заступником Гройсмана, коли той був мером Вінниці. А ще раніше Рева був заступником іншого мера Вінниці – Дмитра Дворкіса.

Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 80 717 грн.
Нардеп з Полтавщини. Вперше до Верховної Ради потрапив у 2012-му по мажоритарці за квотою УДАРу Кличка. У 2014-му зайшов до ВРУ від БПП, а туди потрапив знову-таки за квотою УДАРу. В Раді очолював Комітет з питань аграрної політики та земельних питань. До обрання нардепом був президентом агрохолдингу «Райз». Тож інтерес Кутового саме до Мінагрополітики цілком свідомий.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 1 845 062 грн.
Людина Яценюка. Пройшов до парламенту за списками «Народного фронту». Працював у першому уряді Яценюка міністром Кабінету міністрів. Має певне відношення до боротьби колишнього прем’єра Яценюка за бізнес-контроль над газорозподільчими мережами України. Директор контрольованої Яценюком структури «Газорозподільчі системи України» Олег Діденко – колишній бізнес-партнер дружини Семерака – Орисі Семерак.

 

Міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 169 035 грн.
Саєнко – людина Гройсмана. З 2014-го року він працював радником Гройсмана на громадських засадах. У той час Гройсман був віце-прем’єр-міністром регіонального розвитку. Потім Гройсман став головою Верховної Ради і призначив Саєнка керівником Секретаріату голови Верховної Ради.

Міністр фінансів Олександр Данилюк

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 177 985 грн.
При президенті Януковичі Данилюк очолював Координаційний центр із впровадження економічних реформ. При Президенті Порошенко став заступником голови Адміністрації Президента. Як заступник голови АП, опікувався співробітництвом з МВФ. У 2014-му був представником Президента у Кабміні Яценюка.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 81 122 грн.
Насалик – новий в уряді, та не в політиці. Був мером Калуша. Нардепом вперше став у1998-му. До того займався бізнесом. А ще раніше, у 80-х, працював водієм на автотранспортному підприємстві. Народний депутат Насалик був членом парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу. За даними «Економічної правди», Насалик у 2015-му лобіював підвищення тарифів у НКРЕ для альтернативної енергетики – а в цій галузі мають серйозні бізнесові інтереси Рінат Ахметов та аграрний бізнес Петра Порошенка.

 

Колишні або двічі міністри

В так званому новому уряді насправді залишилось чимало міністрів із попереднього уряду Яценюка. Очолюють ці попєрєднікі ключові міністерств

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 1 678 414 грн.
Двічі міністр МВС – мільйонер. Аваков працював міністром МВС у попередньому уряді Яценюка. Вважається, що Аваков контролював Яценюка більше, ніж Яценюк – Авакова. «Телеграфу» Аваков запам’ятався тим, що разом із колишнім головою СБУ Наливайченком не затримав у Криму, а відповідно, дав втекти колишньому президенту Януковичу. Тоді Наливайченко з Аваковим зробили офіційну заяву, що не затримали Януковича, аби «не нагнітати ситуацію в Криму». Через кілька тижнів Крим окупували російські інтервенти.

 

Міністр юстиції Павло Петренко

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 3 807 974 грн.
Міністр юстиції – найбагатший в уряді. Багатший за спікера і за міністра МВС. Петренко працював міністром юстиції у попередньому уряді Яценюка. 100% людина Яценюка. Вони земляки, обидва з Чернівців. Свого часу Петренко працював головним юристом першої партії Яценюка «Фронт змін». У ЗМІ з’являлась інформація, що під час торгів із Президентом Яценюк погоджувався піти у відставку лише за умови збереження Петренка на посаді міністра юстиції – адже це одне з найважливіших міністерств.

 

Міністр культури Євген Нищук

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 194 496 грн.
Нищук очолював Міністерство культури у першому уряді Яценюка – з лютого по грудень 2014-го року. Нищук – знаменитий «голос Майдану». Під час Революції Гідності він практично не сходив зі сцени на київському Майдані. Не втік він зі сцени і в ніч, коли провладні структури підпалили Будинок профспілок і Майдан опинився у вогняному зашморгу. Втім на посаді міністра культури Ніщук не досяг значних результатів. Попри це його знову призначили на посаду, на якій він вже отримав поразку. Нищук – професійний актор.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 611 103 грн.
Клімкін був міністром закордонних справ у попередньому уряді Яценюка. Потрапив туди за персональною квотою Президента Порошенка. Саме Президент вносить кандидатуру міністра закордонних справ. Раніше Клімкін працював послом України в Німеччині. В українському політичному середовищі стверджують, що під час позачергових президентських виборів саме Клімкіну вдалося організувати зустріч канцлера Меркель з кандидатом у президенти Порошенком.

 

Міністр інформаційної політики Юрій Стець

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 209 968 грн.
Стець був міністром у попередньому уряді Яценюка. Саме тоді створили Міністерство інформаційної політики, яке єхидні журналісти назвали «мінСтець». Юрій Стець – кум Петра Порошенка, і цим все сказано. Міністерство у 2014-му створювали персонально під нього, преса і громадські активісти тоді неабияк обурювались тим, що влада розмножує міністерства замість того, щоб скорочувати кількість урядових структур.

Міністр оборони Степан Полторак

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 357 176 грн.
Полторак – квота Президента Порошенка (і офіційно, і неофіційно). Кандидатуру міністра оборони вносить Президент. Полторак працював міністром оборони у попередньому уряді Яценюка. Був призначений після звільнення Гелетея. Від Полторака очікували серйозних реформ в армії. Втім волонтери, які потрапили свого часу на роботу до Міноборони, кажуть, що в міністерстві все потроху повертається на старі рейки.

 

Міністр молоді і спорту Ігор Жданов

 

Новий Кабінет Міністрів: WHO IS WHO


Загальна сума доходу: 99 146 грн.
Жданов був міністром молоді і спорту у попередньому уряді Яценюка. Потрапив до Кабміну за квотою «Батьківщини». Під час президентських виборів очолював виборчий штаб Юлії Тимошенко. До парламенту пройшов за списками «Батьківщини», Наразі «Батьківщина» розірвала офіційні стосунки зі Ждановим, бо той відмовився у грудні 2015-го підписувати колективну заяву про відставку Яценюка.

 

У матеріалі використана інформація з відкритих джерел:

ЗМІ, партійні сайти, урядові портали.

Загальні суми доходу вказані за 2015-й рік.

Автор: Лариса Артеменко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх