Як у Кременчуці керуюча компанія не відпускає від себе ОСББ

18.04.2016, 08:08 Переглядів: 9 594

Як у Кременчуці керуюча компанія не відпускає від себе ОСББ

На Молодіжному кременчужани судяться через примусові компослуги

Як у Кременчуці керуюча компанія не відпускає від себе ОСББ

 

Голова ОСББ Олександр Ткаченко (ліворуч) та юрист Анатолій Плескач створили ГО «Громадський споживчий контроль» для захисту прав мешканців і готуються до суду з ПП «Кременчуквисотбуд», яке відомвилося розірвати договір про обслуговування будинку.

 

Півроку знадобилося новоутвореному об'єднанню співвласників багатоквартирних будинків на вулиці Тараса Бульби, 15, аби позбутися «самопроголошеного» управителя будинку – ПП «Кременчуквисотбуд» і не платити йому кошти за обслуговування. Зараз справу про порушення прав споживачів розглядає суд.

 

Нав'язливі рахунки за послуги

 

Держава проголосила курс на створення ОСББ – до 1 липня мешканці багатоквартирних будинків мають визначитися, як управляти своїм майном. Так передбачає Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Але на практиці буває так, що стати справжніми господарями і «піти» від приватного управителя непросто, навіть якщо люди не задоволені його послугами.

 

Олександр Ткаченко – голова новоствореного ОСББ на вулиці Тараса Бульби, 15 (колишня вулиця Карнаухова). Раніше будинок був житлово-будівельним кооперативом (ЖБК 91/108) і його обслуговувало ПП «Кременчуквисотбуд». Свого часу будинок належав до відомчого фонду ПАТ «Укртатнафта», і управитель, можна сказати, частково дістався ЖБК у спадок. Як саме – це окрема історія. Але мешканці ОСББ управителя собі не вибирали. Однак для того, аби відмовитися від послуг «Кременчуквисотбуду» і не отримувати рахунки за них через систему електронних платежів ВАС, правлінню ОСББ знадобилося майже півроку.

 

– Із 5 жовтня 2015 року в нашому будинку було створене ОСББ – нова юридична особа. Ми не є правонаступниками ЖБК. Наразі добилися того, що з 1 квітня фірма ВАС призупинила нарахування платежів на користь ПП «Кременчуквисотбуд». Щоб цього добитися, ми підключали і депутатів, і УЖКГ. Це був великий клопіт для співвласників будинку: уявіть – вони платять в ОСББ, і в той же час «Кременчуквисотбуд» виставляє їм якісь незрозумілі борги. На кожних зборах ми пояснювали людям, що всі ці нарахування незаконні. Натомість, щоб їх припинити, нам знадобився для фірми ВАС лист з УЖКГ про те, що наше ОСББ зареєстроване та існує. В УЖКГ нам чомусь не хотіли давати цей лист! – розповідає Олександр Ткаченко.

 

Він також зазначає, що «Кременчуквисотбуд» уклав угоди напряму з мешканцями «в обхід» ЖБК.

 

– У цій угоді написано «управитель», а хто цього управителя призначав? ЖБК не делегувало ніяких повноважень «Кременчуквисотбуду» в укладанні договорів. Людей ввели в оману, – вважає Олександр Ткаченко.

 

За його інформацією, «Кременчуквисотбуд» і досі не передав технічну документацію на будинок правлінню новоствореного ОСББ. Імовірно, її доведеться або поновлювати, або забирати через суд.

 

А де ж самі послуги?

 

Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що мешканці мають право контролювати їхню якість, а з метою уникнення взаємних претензій складаються акти виконаних робіт. Але з цим виникли проблеми ще з тих часів, коли будинок мав статус ЖБК.

 

Між ЖБК та ПП «Кременчуквисотбуд» як між двома юридичними особами у 2013 році був укладений договір на послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Тож голова ЖБК (як відповідальна особа) мав би підписувати акти виконаних робіт і таким чином контролювати і якість послуг, і використання коштів управителем будинку. Проте Олександр Ткаченко стверджує, що жодного акта виконаних робіт ні йому, ні його попередникам (до нього змінилося два голови ЖБК) підприємство «Кременчуквисотбуд» не надавало.

 

29 квітня 2015 року ЖБК вирішило розірвати угоду з ПП «Кременчуквисотбуд», про що подало заяву. Але ПП «Кременчуквисотбуд» відмовилося розірвати договір, посилаючись на ст.525 Цивільного кодексу (недопустимість односторонньої відмови від зобов’язання). Крім того, в листі керуюча компанія погрожувала притягнути до кримінальної відповідальності голову ЖБК за самоуправство і зловживання владою або службовим становищем.

 

Не бажаючи отримувати далі послуги, від яких чомусь не можна відмовитися, 3 червня 2015 року ЖБК звернулося до міськвиконкому та прокуратури, вказавши на порушені права споживачів та нечесну підприємницьку діяльність ПП «Кременчуквисотбуд». Проте офіційні органи нічим не допомогли – порадили вирішувати питання взаємовідносин із управителем у суді.

 

8 вересня 2015 року ЖБК надіслало листа до «Кременчуквисотбуду», вимагаючи з’явитися для складання акта-претензії щодо якості послуг та невиконання умов договору. Зокрема, голова ЖБК Олександр Ткаченко виявив, що над частиною будинку покрівля в аварійному стані. Але представник ПП «Кременчуквисотбуд» на виклик для складання акта-претензії не з’явився.

 

18 вересня ЖБК склало акт-претензію та надіслало цінним листом до ПП «Кременчуквисотбуд». Акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали принаймні три мешканці, та зобов’язує виконавця послуг відреагувати. Проте підприємство так і не забрало адресований йому лист із поштового відділення.

Але продовжувало справно виставляти рахунки за послуги з утримання житла.

 

«Кременчук­висотбуд» ще й збільшив ціну на послуги

 

Далі – ще цікавіше. Мешканці будинку з подивом виявили, що плата за послуги «Кременчуквисотбуд» ще й зросла! Відповідно до договору із ЖБК послуга з утримання будинку мала коштувати 1,58 грн з одного квадратного метра. Проте у вересні 2015 року мешканцям прийшли рахунки з іншою ціною – 1,66 грн з квадратного метра.

 

– Згідно з вимогою частини 6 статті З2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ПП «Кременчуквисотбуд» при зміні тарифів зобов’язаний був повідомити не менше ніж за 15 днів до введення їх у дію мешканців-власників квартир, членів ЖБК. Але ніяких повідомлень від ПП «Кременчуквисотбуд» нам не надходило, – констатує Олександр Ткаченко.

 

Він наголошує на тому, що керуюча компанія підвищила тариф усупереч чинному законодавству.

 

Олена Ткаченко (власниця квартири у будинку №15 на вулиці Тараса Бульби) на той час не сплачувала за послуги, які вважала неякісними. Натомість ПП «Кременчуквисотбуд» звернулося до суду, щоб стягнути зі споживача борг. Суд (за спрощеною процедурою) видав судовий наказ про стягнення 7,8 тисячі гривень. У справу втрутилася громадська організація «Громадський споживчий контроль», яку Олександр Ткаченко разом з однодумцями створив для захисту прав мешканців. Судовий наказ про стягнення боргу був скасований у суді. Як зазначає Олександр Ткаченко, «Кременчуквисотбуд» не подав жодних доказів того, що надавав послуги споживачу.

 

Згодом споживач подала позов про визнання недійсним договору, укладеного між ЖБК і ПП «Кременчуквисотбуд», як такого, що обмежує права споживачів. ГО «Громадський споживчий контроль» виступає на боці споживача в судовому процесі.

 

– При укладенні із ЖБК угоди ПП «Кременчуквисотбуд» повністю виключило в цій угоді права фізичної особи – кінцевого споживача послуг. Але при цьому поклало на мешканців обов’язок платити, – наголошує юрист Анатолій Плескач, член ГО «Громадський споживчий контроль».

 

Третьою стороною до процесу залучене УЖКГ Кременчука, оскільки за законом «Про органи місцевого самоврядування в Україні» воно повинне контролювати надавачів житлово-комунальних послуг незалежно від форми власності. Судове засідання в Автозаводському райсуді призначене на 18 квітня.

 

А тим часом новостворене ОСББ самотужки збирається ремонтувати дах, до якого не дійшли руки «Кременчуквисотбуду».

Як у Кременчуці керуюча компанія не відпускає від себе ОСББ

 

«Кременчуквисотбуд» вважає, що й досі є управителем

 

«ТелеграфЪ» зв’язався з керівництвом ПП «Кременчуквисотбуд», щоб запитати: на якій підставі компанія позбавила мешканців права самостійно управляти своїм будинком? На наші питання відповідали заступник директора Юрій Таран та бухгалтер Валентина Волканіна.

 

– Там раніше було ЖБК, потім було створене ОСББ, – коментує ситуацію з будинком на вулиці Тараса Бульби, 15 Юрій Таран. – Цей будинок обслуговувала фірма «Кременчуквисотбуд» на підставі договору (з ЖБК – прим.). Цей договір дійсний, на підставі його нараховувалася оплата за ексвитрати.

 

– Розумію, але люди створили ОСББ, і їхнє право відмовитися від ваших послуг.

 

– Так, але є договір, і його треба офіційно розірвати.

 

– Чому ви не погодилися розірвати договір з ЖБК і не дали можливості мешканцям самим господарювати в будинку?

 

– Є договір, який чинний до 2 вересня цього року. Ми не проти його розірвання, але там дуже велика сума боргу, і треба з ним щось вирішувати. Борг нам сплачувати відмовляються. Якщо ми розірвемо договір, треба вирішувати – чи ми передаємо борг в ОСББ, чи він залишається у нас, це треба вирішувати в судовому порядку – розірвання договору, по-іншому ніяк. Там дуже велика сума боргу – 64 тисячі гривень. А ми й досі обслуговуємо цей будинок: видаємо людям довідки, нараховуємо субсидії, експлуатаційні витрати, робимо покоси, ремонтні роботи. Це – наша зарплата, податки. А люди просто не захотіли оплачувати. Питання лише в боргах, – включилася в розмову Валентина Волканіна.

 

– Але люди не захотіли обслуговуватися у вашій компанії, це їхнє право. А ви примусово надаєте їм якісь послуги…

 

– Не примусово абсолютно! Договір чинний, щоб його розірвати, голові ОСББ потрібно було звернулися до нас або до суду. Він на контакт не йде! Усе вирішується тільки в законному полі.

 

Як у Кременчуці керуюча компанія не відпускає від себе ОСББ Як у Кременчуці керуюча компанія не відпускає від себе ОСББ

 

Наостанок: Редакція має копію позову споживача до ПП «Кременчуквисотбуд» і документи, які підтверджують усі нюанси спілкування голови ЖБК з цією організацією, у тому числі й відповідь «Кременчуквисотбуд» з відмовою розірвати договір. Чекаємо, що скаже в цій історії суд.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №15 від 14 квітня 2016 року

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх