Пров. Бандери - "помилка", а Пролетарська таки змінить назву: Декомунізація крокує Кременчуком

7.04.2016, 08:50 Переглядів: 6 525

Пров. Бандери - "помилка", а Пролетарська таки змінить назву: Декомунізація крокує Кременчуком

Комісія по перейменуванню чекає роз'яснень від Українського інституту національної пам'яті

Звернення від громадськості з пропозиціями, перейменовувати або не перейменовувати кременчуцькі вулиці, розглядали 6 квітня, на засіданні комісії з питань перейменування об’єктів міського підпорядкування, увічнення пам’яті видатних діячів і подій та встановлення пам’ятних знаків.

 

Комісія обговорювала, зокрема перейменування вулиць Миколи Залудяка, Пролетарської, провулку Степана Бандери та ряду інших.

 

Члени комісії по всих пропозиціях зійшлися на тому, що дочекаються розяснення від Українського інституту національної пам'яті (УІНП) до якого міськвиконком надіслав лист про назви 14-ти "недекомунізованих" вулиць міста.

 

Після отримання відповіді, скоріше за все, почнеться новий етап громадських обговорень і процес інтернет-голосування за нові назви. Секретар міськради Юрій Гриценко висловив надію, що всі ці процеси встигнуть завершити до 21 травня.

Ті ж вулиці, які за рішенням УІНП декомунізації не підлягають також можуть бути перейменовані за ініціативи їх мешканців, але уже не за бюджетні кошти, а за кошти ініціаторів такого перейменування.

 

Вул. Миколи Залудяка

Вулиця, названа іменем 1-го секретаря Кременчуцького міському компартії у 1980 – 1990 рр, комісією обговорювалась не довго, оскільки увійшла до списку тих 14-ти, роз'яснень щодо яких чекають від УІНП.

 


- Є декілька пропозицій щодо цієї вулиці, - зазначив секретар міськради Юрій Гриценко. - Одна громада за перейменування, інша - проти. Ми направили листа до до інституту національної памяті, в якому визначили всі вулиці, які громадою пропонувалося перейменувати і поки чекаємо відповіді. Щоденно телефонуємо, але вже більше місяця це питання розглядається, а по таким діячам потрібне додаткове роз'яснення. Тому я пропоную призупинитися, бо ми зараз не маємо підстав щоб розглядати це питання. Є направлення від нашої комісії цього питання, тому питання ми приймаємо до відома і відкладаємо.

 

Нагадаємо, що Закон про декомунізацію містить чіткі критерії, і перейменуванню підлягають об'єкти топоніміки, у назвах яких «використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище)». 

 

 

Пров. Степана Бандери

З приводу провулку Степана Бандери між членами комісії точилися дебати, вони довго не могли дійти спільного рішення.

 

Справа в тому, що жителі цього провулку написали декілька колективних заяв, підкріплених 25 підписами жителів провулку, з проханням назвати їх провулок Осіннім. Причину мешканці також обрали благородну - ім'я такого видатного діяча має носити вулиця, на якій хоча б асфальт є, а не провулок на 10 хат. На відміну від авторів петиції з аналогічною вимогою, у якій недоречність такого перейменування аргументуть занепокоєнням жителів провулку тим, що з такою пропискою вони не зможуть перетнути російську митницю.

Крім того, така назва провулка набрала більшість голосів в результаті онлайн-голосування на сайті міськради. І комісія з перейменування саме "Осінній" рекомендувала міській раді для затвердження. Але депутати не дослухались ні до думки громади, ні до рекомендацій комісії, і дали провулку ім'я Степана Бандери.

 

 

Погодились з аргументами і підтримали пропозицію юрист юридичного відділу міськвиконкому Неоніла Адамчук, директор Кременчуцького краєзнавчого музею Алла Гайшинська та воїн-афганець Ігор Мосієнко.

 

- Ми маємо визнати свою помилку з перейменуванням цього провулку, - зазначив І. Мосієнко. - Зараз ми маємо реальний шанс її виправити. Дійсно, не може носити імя такого видатного українця маленький неасфальтований провулок. Слід задовольнити прохання мешканців.

 

Однак керуючий справами міськвиконкому Руслан Шаповалов з ним не погодився.

- Якщо ми зараз задовольнимо прохання, то викличемо шквал пропозицій перейменувати вже перейменоване, - висловив побоювання Р. Шаповалов, якого підтримали й інші члени комісії.

 

Голова комісії і секретар міськради Юрій Гриценко дотримувався з цього приводу думки, що для того, щоб рекомендувати міській раді перейменувати уже перейменований провулок, комісія має керуватись не тільки колективною заявою і петицією, а протоколом зборів жителів провулку, на яких би це питання обговорювалось.

 

В результаті Ю. Гриценко поставив на голосування пропозицію: дочекатися від Інституту Національної пам'яті відповіді і після цього провести ще одне засідання комісії, де і визначитися з долею провулка Стапена Бандери.

 

Вул. Пролетарська

До комісії надійшло декілька пропозицій щодо її нової назви. Серед варіантів: Героїв Небесної Сотні, Грушевського, Кузьми Скрябіна. Кременчужани навіть створили петицію з проханням назвати вулицю іменем співака Кузьми, яку підтримало більше 250 жителів міста.

 

- У нас вже є роз'яснення з Інституту, що назва «Пролетарська» потрапляє під закон про декомунізацію. Але тепер доцільніше провести громадське обговорення варіантів назв. Тому що їх було кілька – і Грушевського, і Небесної Сотні і Кузьми Скрябіна, - резюмував голова комісії Ю. Гриценко.


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх