Як не купити викрадене авто або авто-двійник, - експерт-криміналіст

5.03.2016, 09:00 Переглядів: 12 692

Як не купити викрадене авто або авто-двійник, - експерт-криміналіст

Автомобіль з таємницею

 

Як не купити викрадене авто або авто-двійник, - експерт-криміналіст

За допомогою спеціального пристрою, експерт «дістає» з бортового комп'ютера автомобіля справжній номер кузова

 

Дуже часто громадяни, купуючи авто, вирішують не переоформлювати автомобіль на себе. Забирають технічний паспорт, отримують довіреність та спокійно собі користуються автомобілем. Та, на жаль, дуже часто з’ясовується, що автомобіль має кілька «скелетів у шафі». Про те, чого треба боятися при купівлі автомобіля, розповів головний спеціаліст Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Григорій Хатько:

 

– Перебивають номери двигуна і номери кузова. Буває, що людина купила за довіреністю, їздить собі і горя не знає. Потім із будь-яких причин приїздить до нас. І виявляється, що автомобіль перебуває в розшуку. Тоді автомобіль конфіскують і повертають власнику. А потерпілий залишається без грошей і без машини.

 

Перебиті номери. Навіщо?

 

Номер на автомобілі перебивається, аби приховати його походження. Наприклад, є звичайний собі робітник Василь, у якого був Daewoo Lanos. Чому був? А тому що Василь не впорався з керуванням і трішечки «влетів» у дерево або не розрахував габарити автомобіля і зніс паркан. Все. Автомобіль ремонту не підлягає, або його легше продати на запчастини і купити новий. Знаходиться покупець Петро, який до цього вкрав у Семена такий самий Daewoo Lanos. У Василя він купує той металобрухт, який колись був автомобілем, і забирає документи на нього. Після цього він або вирізає номер із кузова битого автомобіля і вварює його у крадений, або просто переносить номери битого на крадений. Документи є, номер кузова співпадає. Можна шукати того, хто купить за довіреністю.

 

За словами Григорія Хатька, розпізнати «на око» перебитий номер майже неможливо. Для цього потрібне спеціальне обладнання:

 

– Іноді зустрічаються такі автомобілі, що, доки не здереш фарбу, не побачиш. Роблять так, що навіть поліцейські цього не помічають, коли оглядають авто. У нас 1-2 машини щомісяця приїжджають з перебитими номерами. І виявляється це лише під час експертизи.

 

Як не купити викрадене авто або авто-двійник, - експерт-криміналіст

Так виглядає номерний знак, що вирізали з одного автомобіля і вварили в кузов іншого. До і після зняття фарби.

 

Що таке автомобіль-двійник?

 

Беремо, наприклад, автомобіль BMW X5, який викрали або не розмитнили, адже така процедура не є дешевою. З бази ДАІ береться інформація про будь-який інший BMW X5, того самого кольору і року випуску. Копіюється номер кузова та перебивається на викраденому. Далі підробляють техпаспорт і, вуаля – автомобіль можна продавати.

 

У першу чергу, коли купуєте автомобіль, треба показати його експертам криміналістам, – радить експерт. – Ми дивимося, аби він був не «перебитий» і не переварений. Така послуга, разом із переоформленням документів на автомобіль (зміна власника – ред), коштує близько 700 гривень. Залежно від марки авто. У цю суму входить і експертиза. Окремо така експертиза коштує 151,96 для відчизняного автомобіля і 196,98 для іномарки.

 

Тож, аби не купити «кота у мішку», краще звернутися до експертів, які перевірять його походження, звірять номери кузова, подивляться, чи не перебуває він у розшуку, перевірять технічний стан та навіть, за вашим бажанням, об’єм двигуна.

 

Також в Інтернеті поширюється інформація про те, що зараз треба бути більш уважним при купівлі автомобіля з Донецької та Луганської областей. Ходять чутки про те, що у цих областях вкрали невикористані бланки техпаспортів та зробили з них підробні документи на викрадені авто. Будьте пильні.

 

57 автомобілів - викрали у 2015 році у Кременчуці та Кременчуцькому районі.

Автор: Юлия Волынская
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх