"Не страшно, але гірко", - маленькі кременчужани про вакцинацію від поліомієліту

5.02.2016, 13:47 Переглядів: 7 706

"Не страшно, але гірко", - маленькі кременчужани про вакцинацію від поліомієліту

До 14 лютого триває вакцинація від поліомієліту

У Кременчуцькій дитячій лікарні заступник головного лікаря Надія Боровик вакцинувала своїх дітей. Лікар розповіла, що власним прикладом хоче показати, що вакцинувати дітей не страшно.

 

"Не страшно, але гірко", - маленькі кременчужани про вакцинацію від поліомієліту

 

- З 1996 року Україна має статус вільної від поліомієліту. Влітку 2015 року на Західній Україні підтверджені два випадки поліомієліту. Так як відстань між ними була близько 45 км, а також знайдений вірус у стічних водах, ці випадки зареєстрували його як спалах поліомієліту. Тому зараз проводиться додаткова вакцинація для захисту дітей, - розповіла лікар Надія Боровик. - Мої діти щеплені за графіком, але проводжу додаткову вакцинацію.

 

Поліомієліт страшний тим, що специфічного лікування не існує. 5% дітей, які перехворіли на поліомієліт залишаються інвалідами на все життя, а 2% помирають.

 

Вірусне захворювання поліомієліт починається як і будь-яка вірусна інфекція: нежить, підвищена температура, загальне нездужання та розлад випорожнення.

 

 

Заступник головного лікаря розповіла, що перед тим як робити вакцину від поліомієліту дитину оглядає лікар. Потім батьки або педіатр у присутності батьків заповнює інформаційну згоду на вакцинацію.

 

"Не страшно, але гірко", - маленькі кременчужани про вакцинацію від поліомієліту  "Не страшно, але гірко", - маленькі кременчужани про вакцинацію від поліомієліту

 

 

 

Після вакцинації 10-річний Давид та 4-річна Іванка поділилися з “Телеграфом” враженнями від вакцинації:

 

- Не страшно, але гірко, - розповіли діти.

 

Щоб посилити імунітет вирішила вакцинувати свого сина кременчужанка Алла. Вона розповіла, що перед тим як наважитися багато цікавилася про поліомієліт.

 

- Перші дві вакцинації зробили, - додала кременчужанка Надя з двома доньками. - Страшно, адже багато чуток ходить про наслідки від вакцини.

 

За інформацією Надії Боровик, у Кременчуці в першому турі щеплено проти поліомієліту вакциною ОПВ 6184 (49,1%) дитини, у другому турі - 8051 (69, 3%) дитини. Станом на 4 лютого 2016 року у третьому турі щеплено 4041 (19,6%).

 

У першому турі вакцинували дітей віком від 2 місяців до 6 років. Третій - розширений тур, із залученням дітей віком від 2 місяців до 10 років. Перший тур тривав з 19 жовтня до 9 листопада, другий тур - з 30 листопада до 23 грудня та третій тур - з 25 січня до 14 лютого 2016 року. Згідно плану щеплень від поліомієліту у 2012 році охопили 91% дітей, у 2014 році - 96%.

 

"Не страшно, але гірко", - маленькі кременчужани про вакцинацію від поліомієліту

 

- У 2015 році вакциновано лише 31% дітей. Це пов'язано з тим, що вакцини не вистачало і охоплювало 20% дітей, - зазначила лікар-епідеміолог Лариса Коровіна, - Необхідно скористатися третім туром вакцинації і охопити якомога більше дітей. У Кременчуці від поліомієліту не зафіксовано жодного ускладнення від вакцинації. Якщо у батьків виникають питання - необхідно задавати питання лікарям.

 

Як раніше повідомляв «Телеграф», по всій Україні проходить кампанія з додаткової імунізації від поліомієліту. У ній використовується вакцина французького виробництва, закуплена за гроші уряду Канади. Близько 15-20% батьків дітей відмовилися від вакцини у зв'язку з негативною інформацією у ЗМІ, а також в результаті «роздування чуток» навколо цієї вакцини.

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх