Що чекає у дитсадку на нещеплених дітей

17.12.2015, 13:57 Переглядів: 6 262

Що чекає у дитсадку на нещеплених дітей

Чи безпечно спілкуватися невакцинованим дітям з вакцинованими?

У попередньому номері «ТелеграфЪ» надрукував розлогий матеріал про вакцинацію від поліомієліту в Кременчуці та в Україні. Після цього до редакції звернулася одна з кременчуцьких мам. Вона сказала, що відмовилась вакцинувати свою дитину від поліомієліту, бо не довіряє ані медикам, ані вакцинам. Нещеплена дитина ходить у дитячий садочок, у групу, де більше половини дітей вакцинували від поліомієліту живою тривалентною вакциною ОПВЕРО. Відповідно, мама вимагає, щоб щеплених і нещеплених дітей тримали у різних групах, аби не допустити зараження. Вона впевнена, що такі вимоги законні. «ТелеграфЪ» запитав про це начальника Кременчуцького міського управління охорони здоров’я Максима Середу:

 

– Максиме Володимировичу, чи існує ризик, що у дитячому садочку нещеплені діти можуть заразитися поліомієлітом?

– Насправді, ризик зараження існує і для щеплених, і для нещеплених дітей. Тут питання в іншому – в тому, як розвиватиметься хвороба, наскільки важкими можуть бути її наслідки. У вакцинованих дітей ризик тяжких ускладнень практично зводиться до нуля. У невакцинованих дітей ризик ускладнень великий, він може сягати 40-50%. Кажучи про ускладнення, я маю на увазі незворотні ускладнення, такі як паралічі. Адже після захворювання на поліомієліт одужує не більше 50% дітей.

 

– До нас звернулася мама, вона написала відмову від вакцинації і наразі її дитина нещеплена від поліомієліту. Жінка вимагає, аби вакцинованих і невакцинованих дітей розводили у садочку по різних групах. Чи існують такі нормативні вимоги?

– Це практично нереально. Адже є діти, яких не імунізували за медичними показаннями. Ми ж не можемо їх виділити в якусь окрему ізольовану групу! Є також діти, вакциновані від поліомієліту, але не вакциновані, наприклад, від правцю чи кашлюка. Нам їх теж відокремлювати? А як? Де ми їх розмістимо у звичайному садочку? Ні, таких нормативних документів, а, головне, реальної можливості розділити таким чином дітей немає. Діти все одно перебуватимуть в одній групі. Просто це залишиться на совісті батьків, які відмовились від вакцинації без серйозних на те причин, просто тому, що не захотіли імунізувати дитину.

 

 

У Кременчуці відбувається календарна, а не «додаткова» вакцинація від поліомієліту

Також чимало батьків запитують, чому вакцинацію від поліомієліту, яка триває у Кременчуці, називають «додатковою»? І навіщо взагалі така додаткова вакцинація, що вона дає? «ТелеграфЪ» запитав про це начальника міськздороввідділу пана Середу:

 

– Скажіть, чому вакцинацію від поліомієліту називають додатковою? Коли у 2015-му році відбувалося календарне щеплення від цієї хвороби?

– Календарне щеплення від поліомієліту у 2015-му не робилось. У 2013-2014-му роках фактично були провалені календарні щеплення, виникли проблеми з тендерами, не було вакцин. Тому і в 2015-му календарне щеплення від поліомієліту не проводилось. Тож вакцинація, яка зараз відбувається, це і є календарне щеплення, а не додаткове. Воно відбувається завдяки тому, що ВООЗ закупила вакцину для України. Звісно, діти, чиї батьки купували вакцину за власні гроші, вже щеплені. Таких діток не викликають на повторну вакцинацію. Та їх небагато. Загалом на весь Кременчук 480 дітей, вакцинованих за гроші батьків, – зазначив начальник міськздороввідділу.

 

Вакцинація від поліомієліту триватиме до 18 грудня

Другий раунд вакцинації від поліомієліту у Кременчуці, як і по всій Україні, подовжили до 18 грудня. Станом на 15 грудня у другому раунді вакцинації в Кременчуці 6190 дітей отримали щеплення живою вакциною ОПВЕРО (47,9%) та 550 дітей імунізовані інактивованою вакциною ІПВ (54%). По Полтавській області за той же період вакциновано від поліомієліту близько 60% дітей.


Цікава деталь – у містах (Полтава, Кременчук, Лубни) більше відмов від вакцинації. У селах щеплення роблять дисципліновано. Лікарі кажуть: це через те, що в селах люди займаються господарством і роблять те, що сказала медсестра, а в містах люди сидять в інтернеті і більше вірять негативній інформації.

 

 

 

 

 

 

Теги:

Чи відмовлялися ви від вакцінації дітей проти поліомієліту цієї осені-зими?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх