Ризики вакцинації від поліомієліту і ризики відмови від неї

11.12.2015, 08:08 Переглядів: 11 876

Ризики вакцинації від поліомієліту і ризики відмови від неї

Що треба знати батькам

В Україні триває загальнодержавна кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту. Вона почалася 19 жовтня поточного року. Міністр охорони здоров’я Квіташвілі повідомив, що заплановано щепити 3 млн. 300 тис. дітей віком до 6 років та 4 млн. 900 тис. дітей віком до 10 років.

Раніше Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) провалило календарну вакцинацію дітей і у 2014-му, і у 2015-му роках. Спершу революційний міністр охорони здоров’я Мусій, призначений за квотою Майдану, провалив проведення відповідних тендерів. Потім естафету за ним підхопив технократичний міністр Квіташвілі, який очолив МОЗ України після призначення так званого технократичного уряду.

Та бідній Україні вкотре допомогли співчутливі канадці. Канадський уряд виділив 3 млн. канадських доларів, і ЮНІСЕФ за ці гроші купив для України вакцину проти поліомієліту. Гуманітарний вантаж мав містити 1,1 млн. доз інактивованої вакцини проти поліомієліту (ІПВ) та 3,7 млн доз пероральної тривалентної живої вакцини (ОПВ).

Вакцинація-2015 від поліомієліту мала відбуватися у три раунди до кінця року.

З 30 квітня гуманітарний вантаж вакцин почав прибувати до України. Станом на 9-те листопада міністр Квіташвілі повідомив, що протягом першого раунду вакциновано 2 млн. 314 тис. і 1млн. 240 тис. дітей вищевказаних вікових груп. Пан міністр зазначив, що вакциновано 53,7% дітей, це гарний показник, якщо врахувати, що на початок 2015-го року вакцинація від поліомієліту не перевищувала 14%.

За інформацією МОЗУ, кампанія з вакцинації від поліомієліту триває у штатному режимі, тяжкі випадки побічних ефектів від щеплень не зафіксовані.

У Кременчуці теж відбувається вакцинація дітей від поліомієліту в рамках загальнодержавної кампанії імунізації. За повідомленнями начальника міського управління охорони здоров’я Максима Середи, вакцинація триває у штатному режимі, тяжких побічних ефектів від щеплень не зафіксовано (дивись розділ «Ситуація у Кременчуці»). Крім того, пан Середа зазначав, що в місті, на щастя, зростає кількість свідомих батьків, які визнають необхідність імунізації дитини і, відповідно, зростає кількість щеплених діток.

Штатний режим імунізації порушився 30-го листопада, коли у загальнодержавних ЗМІ з’явилась інформація про малюка, який помер у Білій Церкві. Батьки трирічного Сашка стверджували, що він загинув через вакцинацію від поліомієліту. Міський телевізійний канал «Белый канал» зробив телесюжет, який ретранслювали інші ЗМІ. Потім до нього додалася телеверсія програми «Абзац», яка теж масово ретранслювалася на телеканалах та в інтернеті.

А потім до «Телеграфа» зателефонувала кременчужанка, мама дворічної дитинки, і повідомила, що в їхньому дитсадку, у групі, куди ходить малюк, більше 10 мам написали відмову від другого раунду вакцинації від поліомієліту:

– Ми взагалі перший раз прийшли до садочка і одразу потрапили на вакцинацію. Я відмовилась, бо я їх взагалі не знаю. Написала відмову, бо дитина ще не одужала, місяць не можемо вилікуватися. В садочку ніхто нікого не змушував, медсестра роздала мамам папірці, сказала, що маємо написати або згоду, або відмову. У нашій групі десь 10 мам написали відмову. Група – 22 дитини, виходить, це десь половина. Одна мама взагалі дуже емоційно сказала: «Ви що, з глузду з’їхали?! Я не буду цього робити, хіба не знаєте, що у Білій Церкві дитина померла?!» – розповіла кременчужанка.

 

Що розповідають мами

 

Протягом тижня «ТелеграфЪ» спілкувався з мамами вакцинованих дітей. Ми розмовляли з тими, чиї діти без ускладнень пройшли вже другий раунд вакцинації, і з тими, чиї дітки мали ускладнення після щеплень – причому як після щеплень «неживою» (інактивованою), так і живою вакцинами.

Розповіді мам, чиї дітки мали проблеми, певним чином співпадають, вони вказують схожі симптоми нездужання. Дивіться самі:

А., дитині 3роки 4 місяці:

«Щеплення нам зробили у п’ятницю, а вже у неділю температура піднялася до 39,8. Кілька разів дитина казала, що в неї болить живіт. У понеділок я викликала лікаря. Вона прийшла і сказала: у вас ангіна. Виписала антибіотики. Я давала – іншого виходу не було. У середу температура була 40,3-40,4. Збивали до 39,9, нижче не падала. Рівно чотири дні трималася температура. Потім все скінчилося. Хіба може гнійна ангіна скінчитися за 4 дні? Та й дитина не скаржилась на горло, навіть не кашляла».

 

Л., дитині 2 роки 1 місяць:

«Нам зробили щеплення 25 жовтня неживою вакциною, укол у стегно. На 10-ту добу дитині стало погано, голос захрип, температура 40, дитина мокра, млява, і кашель страшний, як при пневмонії. Я побігла до аптеки, купила антибіотик ***, щоб не було пневмонії. Потім вже звернулася до приватного педіатра. Він сказав: це вірус, вірусна інфекція. Потім і до поліклініки, до дільничного ходили. Кажуть, це вірусна інфекція. Лікуємось до цього часу, кашель ніяк не минає, вже місяць».

 

Т., дитині 3 роки:

«Нам щеплення робили у поліклініці. А у неділю у дитини температура 40,4, не збивається. Ми кололи ***, впала лише до 38, далі не падала. Дитина лежала ніяка, у неї блювота, пронос. Звісно, викликала дитячого лікаря. Він поставив діагноз: ОРВІ. Сказав, що це ми підчепили інфекцію, поки сиділи у черзі в поліклініці».

Як бачите, мами називають схожі ознаки нездужання дітей – висока температура, ознаки ОРВІ. Крім того, вони зазначили, що жоден із лікарів, до яких вони зверталися, не підтвердив, що це – реакція на щеплення. Навпаки, лікарі наполягали, що щеплення тут ні до чого, це вірусна інфекція.

Чому лікарі категорично заперечували можливість реакції на щеплення, ми не з’ясуємо – бо не маємо підстав сподіватися на щиру відповідь. Натомість є ще одне запитання, яке «ТелеграфЪ» ставив усім мамам занедужавших діток – і отримав від них однакову відповідь. Ми питали: чи читали ви інструкцію щодо застосування вакцини ОПВЕРО? Чи дивились ви індикатор флакона вакцини? Усі мами відповіли однаково: «Ні, інструкцію не читали, індикатор флакону не дивились». До речі, так відповідали не лише мами трьох діток, які занедужали, а й мами дітей, які перенесли вакцинацію без побічних ефектів. Розповіді були типові і дуже сумні: «Що ви, нам ніхто інструкцій не читав, нічого не розповідали, медсестра закапала краплі і сказала: «Все, йдіть!». І про індикатор я нічого не знала, нам про це не казали».

 

«Google у поміч!»

 

Розповіді кременчуцьких мам змушують нагадати, що ані медсестра, ані ціле управління охорони здоров’я не вирішують питання про доступ громадянина до публічної інформації. І, якщо у поліклініках не вважають за потрібне інформувати громадян про особливості застосування вакцини, то громадянин має право сам пошукати цю інструкцію. Як то кажуть, Google йому в поміч. Адже читати інструкції – цілком нормальне явище, тим більше, коли справа стосується щеплення. Ми ж вже звикаємо потроху читати інструкції до антибіотиків, маємо звикати і до вивчення інструкцій по застосуванню вакцин – це дозволить приймати зважене рішення, а не імпульсивне, сформоване страхом та відсутністю інформації.

Що стосується інструкції із застосування пероральної тривалентної живої вакцини ОПВЕРО для профілактики поліомієліту, то вона містить, у тому числі і розділ «Побічні дії», де перераховані такі реакції:

– загальні реакції (менше, ніж у 0,01% щеплених): підвищення температури тіла, озноб, слабкість (підвищена втомлюваність), міалгія (м’язовий біль), артралгія (біль у суглобах).

Також в інструкції вказані рідко та дуже рідко відзначені побічні реакції (1 випадок на 2,4 мільйона доз за даними АСІР (Консультативний комітет з імунізації Advisory Committee on Immunization Practices).

Інструкція – завжди корисна інформація, хоч вона й лякає, адже добросовісна інструкція враховує не лише лікувальний ефект, а й побічні реакції та протипоказання. Втім, вивчення інструкції дає можливість приймати зважене рішення. Це складно – приймати рішення і брати відповідальність на себе. Та в Україні не той рівень медичного обслуговування, щоб, заплющивши очі, щось робити навмання, або навпаки, навмання відмовлятися щось робити.

 

Дивись сюди!

 

Пам’ятаєте, ми питали кременчуцьких мам, чи дивились вони індикатор флакона вакцини (ІФВ)? Вони відповіли, що нічого про нього не знали, а медики їх про такий індикатор не інформували. Між тим, фірма-виробник вакцини ОПВЕРО (Санофі Пастер С. А., Франція) забезпечила кожен флакон препарату таким індикатором. Він має спеціальне покриття, яке реагує на температуру зовнішнього середовища. Зміна кольору покриття вказує на те, що температурний режим зберігання вакцини був порушений.

Ми недарма згадали про індикатор флакона та винесли його в окремий розділ. Адже і в Україні, і в Кременчуці серед мам ходять чутки про те, що вакцина проти поліомієліту прибула в Україну розмороженою, потім її знову заморозили, і взагалі вона неправильно зберігалася. Будь-якій мамі насправді дуже складно перевірити достовірність такої інформації, адже лікарські препарати – це дуже серйозний бізнес, крім того медичне середовище – одна з найзакритіших професійних каст. Тому ми пропонуємо більш реалістичний варіант – читайте інструкцію із застосування вакцини і дивіться на індикатор флакона, з якого вакцинують дитину.

В інструкції вказано, що «кольоровий знак, присутній на етикетці флакона, є ІФВ (індикатором флакона вакцини). Даний знак чутливий до тривалого впливу тепла і накопичує інформацію про тепловий вплив, якому піддавався флакон. Знак попереджає кінцевого користувача у тому випадку, якщо впливу тепла було достатньо, щоб зробити вакцину непридатною для застосування» (неофіційний переклад).

 

Ризики вакцинації від поліомієліту і ризики відмови від неї

 

Ситуація у Кременчуці (офіційна інформація)

 

6 листопада 2015 року, під час першого раунду додаткової вакцинації дітей проти поліомієліту, начальник Кременчуцького управління охорони здоров’я Максим Середа повідомив, що побічних ефектів від вакцинації у щеплених дітей практично немає:

– Побічні дії від щеплення поодинокі і мають легкий характер – температура у дитини до 37,5 протягом двох-трьох днів. Показник побічних дій не перевищує 0,5% по всіх дитячих поліклініках. Цей показник відповідає європейському стандарту. Середніх та тяжких побічних дій, які б потребували госпіталізації, немає. Це підтверджує, що вакцина високої європейської якості.

Станом на 06.11.2015 у Кременчуці додаткове щеплення від поліомієліту зробили 6800 дітям – це становило 70% від планової цифри.

Станом на 8 грудня 2015-го року, коли відбувається другий раунд імунізації, ситуація така:

 

Вакцина ОПВЕРО:

 

12 596 дітей має бути вакциновано в цілому;

3425 дітей вже вакциновані (27,2% від планового показника);

760 дітей не були вакциновані через письмову відмову їхніх батьків від вакцинації.

 

Вакцина ІПВ:

 

918 дітей має бути вакциновано в цілому;

344 дитини вже вакциновані (37,9% від планового показника);

102 дитини не були вакциновані через письмову відмову їхніх батьків від вакцинації.

 

Оксана Квачко, головний спеціаліст з лікувальної роботи Кременчуцького управління охорони здоров’я, засвідчила, що під час другого раунду імунізації у дітей не зафіксовані тяжкі та середньотяжкі побічні дії від щеплення. Також фахівець зазначила, що цього року збільшується кількість дітей, чиї батьки визнають необхідність вакцинації та дають на неї згоду.

 

Трагедія у Білій Церкві

 

Трагедія у Білій Церкві дуже налякала кременчуцьких мам, тож про неї варто поговорити окремо.

30 листопада у ЗМІ з’явилась інформація про трирічного хлопчика, який помер у Білій Церкві. Його батьки вважають, що смерть сталася через щеплення від поліомієліту. Батьки розповіли, що 6-го маленькому Сашку зробили щеплення у дитсадочку. У неділю у нього піднялася до 39-ти градусів температура, він скаржився на біль у животі. Йому поставили діагноз – ГРВІ, тиждень дитина пролежала у стаціонарі. Потім його виписали додому. Через кілька днів удома, вночі, він помер.

Батьки і місцеві журналісти причиною смерті називали вакцинацію.

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець офіційно заявив, що смерть дитини не пов’язана з вакцинацією від поліомієліту, «дитина загинула на 19-й день після вакцинації».

Начальник міського управління охорони здоров’я у Білій Церкві Анатолій Рогов також заявив, що смерть дитини не пов’язана з вакцинацією. Він зазначив, що у місті вакциновано від поліомієліту 8 тисяч дітей, 91 дитина вакцинована у дитсадку, куди ходив Сашко і, зрештою, хлопчик був п’ятою дитиною, яку вакцинували з флакону, що містить 10 доз вакцини. І жодна дитина, за словами медиків, не постраждала.

Заява пролунала переконливо, та журналісти з програми «Абзац» знайшли страшнуватий документ – точніше, його показали батьки загиблого Сашка. Це була медична картка з дитсадка. Там стояла помітка про вакцинацію. І одним почерком було позначено: «через 30 хвилин реакція на вакцину відсутня; через 1 годину реакція на вакцину відсутня; 06.12.2015 реакція на вакцину відсутня». Тобто, 6-го грудня дитини вже не було живої, а в картці стояла заздалегідь вписана фраза «реакція на вакцину відсутня».

Зрештою, медики назвали попередню причину смерті хлопчика – кардіоміопатія.

Зрештою, 04.12.2015 у МОЗ відбулося офіційне засідання клініко-експертної комісії МОЗУ, Центральної групи з оперативного реагування і розслідування негативних подій після імунізації (НППІ). Участь в обговоренні взяла міжнародний експерт ВООЗ з питань НППІ Діна Пфайфер. На засіданні озвучили висновок про відсутність «у дитини Т. з Білої Церкви причинно-наслідкового зв’язку між смертю дитини та проведеною вакцинацією проти поліомієліту. Вакцинація не могла призвести до смерті. Остаточні причини смерті дитини Т. будуть визначені після отримання результатів бактеріологічного, вірусологічного, гістологічного дослідження».

Станом на 9-те грудня новішої інформації на офіційному сайті МОЗУ немає.

Та «ТелеграфЪ» вирішив дізнатися, що нині відбувається у Білій Церкві. Ми зв’язалися з колегами з міського інформаційного порталу «Біла Церква». Нас цікавило, чи не надходили повідомлення про занедужання інших дітей з садочку, куди ходив хлопчик. Такої інформації міські журналісти не отримували. Тобто діти з дитсадка пройшли вакцинацію у штатному режимі. Нагадаємо, флакон вакцини для орального застосування містить 10 доз, хлопчик отримав одну з десяти. Крім нього, дози з одного флакона отримало ще 9 дітей.

 

Про розморожування та заморожування вакцини

 

Серед кременчуцьких мам ходять чутки про «розморожену та заморожену вакцину», тож маємо поговорити і про це. 5-го травня 2015-го року міністр охорони здоров’я Квіташвілі офіційно, разом з послом Канади та представниками ВООЗ, зустрічав перший гуманітарний вантаж вакцин проти поліомієліту. Жодних офіційних заяв про неналежні умови транспортування вакцини тоді не пролунало. Та трохи згодом на спеціалізованих сайтах «Аптека» та «Медицинский контроль» з’явились матеріали про те, що вакцина ОПВЕРО виробництва французької компанії Санофі Пастер прибула до України у розмороженому стані, хоча має зберігатися при температурі -20 градусів. Видання надрукували розслідування з посиланням на нормативні документи МОЗУ та ВООЗ. Автори розслідувань вважали, що МОЗ України порушив державні нормативні акти, коли дозволив повторну заморозку вакцини ОПВЕРО після доставки її на склади ДП «Укрвакцина».

Автори цілком обгрунтовано посилалися на Наказ МОЗУ № 595 від 16.09.2011. Наказ містить додаток «Порядок забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні». А в «Порядку...» зазначено: «Зберігання пероральної вакцини для профілактики поліомієліту рекомендується відповідно до інструкції про її застосування в замороженому стані при температурі від -15 до -25 °С. При зберіганні та транспортуванні вакцини в температурному режимі від +2 до +8°С термін придатності зазначеної вакцини 6 місяців».

Тобто прямого дозволу на повторне заморожування вакцини документ не містить.

Не містить інформації про повторне заморожування й інструкція із застосування вакцини ОПВЕРО. Там лише вказано: зберігати при температурі -20 градусів. Після розморожування вакцина може зберігатися протягом 6 місяців у холодильнику при температурі від +2 до +8.

Все це дало підстави для досить активної, хоча і прихованої від пересічного громадянина, дискусії щодо порушень з боку МОЗ та припущень про те, що внаслідок повторного заморожування властивості вакцини могли змінитися.

Та 23.09.2015 р. МОЗУ на офіційному сайті опублікувало повідомлення, що надійшов офіційний лист від фірми-виробника вакцини ОПВЕРО, де вказано, що дозволяється «розморожену вакцину помістити у температурні умови -20, доки дозволяє флаконний термоіндикатор (VVM)».

Таким чином лист від виробника можна вважати тим самим дозволом на повторне заморожування, інформація про яке відсутня в інструкції. Звісно, за процедурою, мала б бути змінена й офіційна інструкція про застосування препарату. Та це – Україна.

Ми не маємо наразі достовірної інформації про те, чи вплинуло повторне заморожування вакцини на її лікувально-профілактичні властивості. Та маємо зважати на цифри – в Україні нею вакциновано понад 2 мільйони дітей, у Кременчуці – 3425 дітей вакциновані лише за другий раунд. Інформація про тяжкі ускладнення не надходить – а, зважаючи на існування інтернету та соціальних мереж, – сьогодні таку інформацію приховати практично неможливо. Хоча й сліпо вірити українським посадовцям ми теж не маємо підстав. Тож знову доведеться приймати власне свідоме рішення.

 

Ризик відмови від вакцинації проти поліомієліту

 

Більшу частину матеріалу ми досліджували тему щеплення проти поліомієліту, бо мами ставляться до нього по-різному. Та час поговорити про ризик захворювання на поліомієліт. Це серйозний ризик. Медики стверджують, що лікування від поліомієліту неефективне, найкращий спосіб боротьби з ним – масова вакцинація.

Такої думки дотримуються не лише українські медики, а й світова спільнота. Постійний моніторинг ситуації із захворюванням на поліомієліт здійснює Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). За даними ВООЗ, у 2002 році Україна отримала статус країни, вільної від поліомієліту. На той період і до 2009-го року імунізацію пройшли 95% українських дітей. Втім, з 2010-го по 2014-й рівень імунізації лише знижувався, загальна програма з імунопрофілактики стабільно недофінансовувалась.

Зрештою, станом на 2013-й рік за ранжуванням ВООЗ Україна була зарахована до списку країн з високим ризиком виникнення паралітичних форм поліомієліту. Тож не зайвою стане маленька пам’ятка про це захворювання:

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему, викликає параліч, у тяжких випадках закінчується смертю пацієнта.

Шлях поширення інфекції – через воду, їжу, брудні руки, частіше – через фекальне забруднення.

Вразливі вікові категорії населення – діти у віці до 5 років. Зараження може статися і серед повнолітніх осіб.

Важка форма поліомієліту супроводжується паралічем м’язів, деформацією кінцівок і смертельно небезпечними проблемами дихання.

 

Лариса АРТЕМЕНКО

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх