Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

9.07.2015, 09:35 Переглядів: 18 695

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

Матицин – на першому місці, Жеваго – на другому

«ТелеграфЪ» завершив формування рейтингу «Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці людей», про початок якого ми оголосили півтора місяця тому. Наразі відбулося засідання рахункової комісії, яка обробила анкети, заповнені експертами, підбила підсумки і вивела двадцятку найвпливовіших фігурантів. Їхній список перед вами.

 

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

1. Матицин Володимир
Бізнесмен, перший у Кременчуці офіційний мільйонер, колишній голова правління компанії «Укртатнафта», Почесний громадянин Кременчука. У 2006 році балотувався у мери міста, програв Миколі Глухову. Займається благодійністю (благодійний фонд «Джерело Дніпра»), створив регіональну політичну силу – партію «Рідне місто».

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

 

2. Жеваго Костянтин
Народний депутат України, позафракційний, мільйонер, Forbes-Україна оцінив його статки у 2015 році у 735 млн. доларів, Жеваго посів 9 місце у списку Топ-100 найбагатших українців. Засновник і головний власник компанії FERREXPO, яка будує під Кременчуком Біланівський ГЗК. Кременчуцькі активи Костянтина Жеваго – завод КрАЗ, «Кременчукм’ясо», відділення банку «Фінанси та Кредит».


Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

3. Коломойський Ігор
Мільярдер, Forbes-Україна оцінив його статки у 2015 році у 1млрд. 400 млн. доларів, Коломойський посів 3 місце у списку Топ-100 найбагатших українців. Екс-губернатор Дніпропетровської області, звільнений з посади Президентом України. Після Майдану зайняв публічну патріотичну позицію. Активи Коломойського у Кременчуці – компанія «Укртатнафта», відділення «Приватбанку», «Полтаваобл­енерго».

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

4. Калашник Віктор
Чинний перший віце-мер Кременчука, на посаду був призначений покійним мером Олегом Бабаєвим. У 2012-му році на його банківському рахунку лежав 1 млн. 001 тис. грн., у 2013-му банківський рахунок «схуд» до 467 312 грн. У місцевій політиці Віктор Калашник з’явився наприкінці 2005-го року – команда Володимира Матицина висунула його керівником громадської організації «Рідне місто».

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

5. Шаповалов Юрій
Народний депутат, бізнесмен. Вперше потрапив до Верховної Ради України у 2012-му році як позафракційний депутат. Обіцяв кременчужанам таким і залишатися, та майже одразу увійшов до складу фракції Партії регіонів. Вдруге обраний народним депутатом у 2014-м у році. Увійшов до складу парламентської депутатської групи «Воля народу», яка на 90% складається з колишніх регіоналів.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

6. Івко Василь
Секретар Кременчуцької міськради. Після вбивства колишнього мера Олега Бабаєва  виконує обов’язки міського голови. За декларацією про доходи за 2014-й рік, Василь Івко – мільйонер, має два банківські вклади на загальну суму понад мільйон гривень. У 2006-му пройшов до міськради за списками Соцпартії, працював секретарем міськради. У 2010-му році пройшов до міської ради за списками Партії регіонів. У 2014-му, після Майдану, вийшов з лав партії.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

7. Кушнір Ігор
Кременчуцький бізнесмен, колишній депутат Кременчуцької міської ради, колишній бізнес-партнер покійного Олега Бабаєва. Склав депутатські повноваження у 2012-му році, коли переїхав працювати до Києва. Наразі намагається поновити сфери впливу у Кременчуці. Ігоря Кушніра пов’язують із компанією «Житлоінвест», яка у 2007-му році, коли він був депутатом міськради, отримала чимало ласих шматків землі у центрі Кременчука в оренду. Це ділянка навпроти готелю «Кремінь» та інші.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

8. Приходько Володимир
Президент ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод». За даними ділових видань, він та його родина володіє контрольним пакетом акцій підприємства. Почесний громадянин Кременчука.  Forbes  оцінив його статки у 2015-му році у 39 млн. доларів.  У 2006-му Володимир Приходько був обраний за списком Партії регіонів до Полтавської облради. У 2014-му Приходько під час президентських виборів став довіреною особою кандидата Петра Порошенка.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

9. Холод Євген
Бізнесмен, директор компанії «Кременчуцька торгова гільдія», депутат Кременчуцької міської ради, голова фракції «Батьківщини». Колишній бізнес-партнер покійного Олега Бабаєва. Наразі за рішенням депутатського корпусу відсторонений від участі у 5 засіданнях сесії міськради. Причина – депутати вважають, що Євген Холод порушив регламент міськради.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

10. Леготкін  Геннадій
Голова спостережної ради ПАТ «Кременчуцький колісний завод». За даними ЄДР, власник значної частки підприємства.  Почесний громадянин Кременчука. Депутат Кременчуцької міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку. У 2006-му пройшов до міськради за списками Соцпартії. У 2010-му –вже від Партії регіонів, був членом цієї фракції.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

11. Захарченко Денис
Начальник Кременчуцького міського відділу міліції, підполковник. Починав службу з батальйону патрульної служби. Згодом тривалий час працював на посаді заступника начальника міського відділу міліції – очолював міліцію громадської безпеки. Брав участь в АТО. Призначений начальником міського відділу міліції у липні 2014-го року.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

12. Головач Олександр
Депутат Кременчуцької міської ради, заступник голови фракції «Батьківщини» у міськраді. До останнього часу працював керівником апарату міського голови, наразі депутатський корпус ухвалив рішення скоротити цю посаду. На посаду керівника апарату прийшов за квотою покійного мера Олега Бабаєва. Вважався його головним радником.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

13. Лукацький Олександр
Генеральний директор виробничо-торговельної компанії «Лукас». Тривалий час займається благодійністю, наразі постійно надає допомогу українським бійцям у зоні АТО. Тривалий час робив благодійні внески на ремонт медичних закладів Кременчука.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

14. Дроздова Ірина
Голова правління ПАТ «Кременчукм’ясо», колишній бізнес-партнер покійного Олега Бабаєва. Депутат Кременчуцької міської ради. До останнього часу була позафракційним депутатом-мажоритарником, стійких політичних уподобань не має. Нещодавно утворила депутатську групу «Єдиний Кременчук», до складу якої увійшли п’ять депутатів – колишніх членів фракції «Батьківщини».

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

15. Сазонов Олег
Генеральний директор РБК «Кремремпуть» . На громадських засадах опікується школою греко-римської боротьби. Депутат Кременчуцької міськради, голова депутатської групи «Кременчук», новообраний голова обласної партійної організації Полтавщини «Опозиційний блок». Входив до складу фракції Партії регіонів у міській раді до її розпуску під час Революції Гідності.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

16. Черниш Микола
Депутат Кременчуцької міської ради. До лютого 2014-го року очолював фракцію Партії регіонів у міськраді. Після Майдану вийшов з лав партії та склав повноваження голови фракції. Наразі – голова депутатської групи «Трудовий Кременчук». Свого часу був генеральним директором «АвтоКрАЗу», потім – директором ТОВ «Кременчуцький автоскладальний завод».

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

17. Мельник Тамара
Приватний підприємець, сфера діяльності – засоби масової інформації тощо. Засновник газети «Програма плюс», засновник ПП «Візит-сервіс».

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

18. Звонков Андрій
До червня 2014 року очолював Кременчуцьку податкову інспекцію. У червні був звільнений з посади. Невдовзі був призначений заступником начальника Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

19. Мельник Олександр
Колишній депутат Кременчуцької міської ради, приватний підприємець, виступав засновником ПТК «Візит». З 2015 року офіційним засновником «Візиту» вказаний Роман Мельник, втім Олександр Мельник зберіг статус підписанта. Наразі Олександр Мельник затриманий за підозрою в замовленні вбивства Олега Бабаєва, триває судовий процес.

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

20. Погрібний Андрій
Підприємець, заснував компанію «Голландські троянди». Колишній перший віце-мер Кременчука. Працював під керівництвом О.Бабаєва. У період, коли Андрій Погрібний служив першим віце-мером, компанія «Голландські троянди» неодноразово вигравала тендери на квіткову продукцію для озеленення Кременчука на суму 1-1,5 млн грн.

 

Аналізуй це

 

Феномен Матицина
Здивовані ми були тим, що, за підрахунками комісії, найвпливовішою особою у Кременчуці став місцевий мільйонер і благодійник, власник політичної партії Володимир Матицин. Власне те, що пан Матицин виходить у першу п’ятірку найвпливовіших, стало зрозумілим вже після засідання малої експертної ради – бо 9 із 9 її членів проголосували за те, що він впливова особа. Та перед цим ті ж самі 9 із 9 голосували за те, що пани Жеваго та Коломойський – впливові особи. На загальнодержавному рівні статус Коломойського та Жеваго значно вагоміший, ніж регіональний статус Матицина. Можливо, тому редакція автоматично чекала перемоги когось із цих номінантів. А вийшло он як. І це добра тема для роздумів про те, що нерозуміння та ігнорування реальної ситуації в регіоні може призвести до «облому» навіть дуже впливових громадян.


Проблеми з Шаповаловим
Крім пана Матицина, дуже несподівана ситуація склалася з паном Шаповаловим, нардепом. Під час засідання малої експертної ради він ледь не вилетів взагалі зі списку впливових у Кременчуці осіб. Із 9 експертів лише 2 визнали його впливовим. Втім, велика експертна рада поставила нардепа на досить престижне п’яте місце.


Загадка Кушніра
На нашу думку, також заслуговує на увагу ситуація з бізнесменом Ігорем Кушніром. Він – колишній бізнес-партнер покійного Олега Бабаєва. У 2012-му році Кушнір поїхав до Києва, останні роки працює там, його прізвище практично не спливало у місцевій пресі. Тож не дивно, що читачі «Телеграфа», які голосували на сайті, дали пану Кушніру дуже мало балів. Чимало користувачів взагалі питали, що це за людина і чого ми цього незнайомця запхали до рейтингу найвпливовіших. А ось велика експертна рада (60 експертів) нічого дивного не побачили в тому, що пан Кушнір потрапив до списку номінантів. Більше того, вони присудили йому 7 місце. І це знову тема для роздумів – адже ситуація з Кушніром наочно свідчить про те, що штатні користувачі бачать лише поверхневий шар і знають лише про тих, чиї прізвища регулярно лунають у пресі. Експерти ж стикаються з тими, хто насправді вирішує справи і не завжди світиться в пресі.

 

«Нежданчик» від Головача
І, нарешті, варто проаналізувати ще одну ситуацію – з номінантом на прізвище Головач. Олександр Головач – депутат міськради, до останнього часу працював керівником апарату міського голови, прийшов на посаду після перемоги на виборах Олега Бабаєва, брав участь в організації його виборчої кампанії, вважався його головним радником. У рейтингу Олександр Головач посів 12 місце. Тобто, 60 експертів тим чи іншим чином визнали його впливовість. І все було б за штатним розкладом, якби не одна деталь. Ця деталь – найперші результати голосування читачів на сайті «Телеграфа». Тоді, підсумувавши результати, ми отримали досить  дивну першу п’ятірку рейтингу. Вона виглядала так:
1. Жеваго К.
2. Головач О.
3. Шаповалов Ю.
4. Коломойський І.
5. Матицин В.
Нагадаємо, Жеваго та Шаповалов – народні депутати України, Коломойський – мільярдер, серед активів якого і розташована у Кременчуці «Укртатнафта». Матицин – перший офіційний мільйонер у Кременчуці, відомий благодійник, який до того ж утворив власну політичну партію. Тобто всі перелічені фігуранти досить впливові та заможні особи. Питання: як серед них опинився Олександр Головач, штатний співробітник виконкому? Ще одне питання – звідки така кількість читачів знає Олександра Головача? Якщо вважати, що наші читачі – пересічні кременчужани, заклопотані власними справами, вони не мали б так добре знати це прізвище, адже воно не настільки часто з’являється в пресі – а звідки, крім преси, вони можуть дізнатися про діяльність не найголовнішого за рангом працівника виконкому?
Проте, на сайті за пана Головача проголосувало 204 особи. Для порівняння – за Костянтина Жеваго – 214, Володимира Матицина – 122, Юрія Шаповалова – 183, а губернатора Полтавщини Головка – 25.
Чи маєте ви вже версію, як пан Головач опинився на другому місці серед таких панів? За версією «Телеграфа», результати голосуванні на сайті можуть бути свідченням того, що пан Головач, як організатор виборчих компаній, дійсно має розгалужену мережу агентів – і саме ця мережа сіла за комп’ютери і оперативно проголосувала за шефа, та так оперативно, що він навіть випередив за результатами свого старшого товариша – нардепа Шаповалова.
Якщо маєте інші версії, пропонуйте, ми їх розглянемо.

 

Про головне


Ми залишили цей розділ наостанок, бо кінцівка запам’ятовується. Рейтинг висвітив ще одну сумну тенденцію – з нього вилетіли геть усі громадські активісти. До першого, чорнового списку номінантів редакційна група внесла відомих кременчуцьких активістів Майдану: Анну Павленко, Володимира Пилипенка, Леоніда Харченка. Мала експертна рада визнала впливовість цих фігурантів і залишила їх у списку. Та велика експертна рада (60 експертів) не визнала вагомого впливу громадських активістів на події у Кременчуці – на розподіл міських земель та бюджетних коштів, на отримання тендерів на ремонти, місць під забудову тощо.


Та редакційна група «Телеграфа» залишається при своїй позиції. Ми вважаємо, що громадські активісти протягом останнього року реально впливають на події у міському житті. Та сегмент їхнього впливу поки дуже обмежений, бо їх самих у владі дуже мало. Попри Майдан та ініційовані ним сподівання, громадянське суспільство досі ще не отримало доступ до реальної влади. Є над чим працювати.

 

Як це було

 

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

 

На початку проекту редакційна група «Телеграфа» склала перший чорновий список кандидатів рейтингу. Ми виклали його на сайті «Телеграфа» і запропонували читачам позначити тих кандидатів, яких вони вважають впливовими. У голосуванні на сайті взяли участь 2147 користувачів. Крім того, читачі запропонували включити до списку ще сім осіб, які туди спершу не потрапили – Тамару та Олександра Мельників, Ірину Дроздову, Сергія Москальця, Олега Надошу, Олега Сазонова та Оксану Піддубну.  «ТелеграфЪ» врахував запропоновані кандидатури і сформував розширений список із 39 осіб.

 

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

 

Після того, як був сформований розширений список кандидатів, у редакції «Телеграфа» зібралася мала експертна рада. Вона складалася з 9 осіб. Сім із них – запрошені кременчужани, два – журналісти редакції. До складу малої експертної ради увійшли: громадські активісти і волонтери: Ольга Тищенко, Ірина Митрофанова, Дмитро Кавунник; депутати Кременчуцької міськради Володимир Шапран та Володимир Шайнога; віце-мери Геннадій Музика та Віталій Малецький; а також журналісти Тетяна Донченко та Станіслав Костянтинов. Склад експертної ради ми обирали так, щоб до нього увійшли представники різних політичних течій та бізнесових угруповань. Мала експертна рада мала скласти остаточний перелік номінантів, з яким далі мали працювати експерти – визначати місце кожного номінанта у рейтингу.  Мала експертна рада дуже ефективно попрацювала і склала список із 23 осіб.

 

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

 

Далі «ТелеграфЪ» виготовив у друкарні гарні кольорові анкети – ви бачите їх на фото. Ці анкети ми роздали та розвезли експертам. До роботи з анкетами «ТелеграфЪ» залучив 67 експертів. Шестеро в процесі роботи відсіялись, залишився 61. Така значна кількість експертів пов’язана з бажанням охопити різні виробничі, бізнесові, політичні та соціальні групи і врахувати їхню думку при визначенні рейтингових місць. До великої експертної групи ми залучили людей, які у своїй щоденній роботі мають справу з вирішенням земельних питань, проблемами ведення бізнесу, оформлення в оренду приміщень, питаннями бюджетного фінансування,   благодійних внесків, займаються оформленням документів, – тобто тих, хто завдяки своїй роботі та колу спілкування знає, які особи у нашому місті грають вирішальну роль. Заповнення анкет та їхній збір забрав чимало часу, та зрештою всі експерти надали заповнені анкети. Прізвища експертів ви можете переглянути на 7-й сторінці.

 

Топ-20 найвпливовіших у Кременчуці. Фінал

 

Після того, як усі заповнені експертами анкети були зібрані в редакції, «ТелеграфЪ» призначив засідання рахункової комісії. Вона складалася з трьох осіб, які вміють рахувати та користуватися комп’ютером – ними стали Володимир Шайнога, Ольга Тищенко та репортер «Телеграфа».  Модератором засідання виступив Сергій Кулясов. Редакція обіцяла експертам зберегти конфіденційність результатів їхнього голосування. Тому для роботи рахунковій комісії ми надали копії анкет з відповідними номерами, вказаними замість прізвища експерта. Члени комісії мали можливість перевірити копії та переконатись, що цифри там відповідають тим, які вказані в оригіналі анкети. Сувора комісія забракувала 11 анкет, в яких експерти порушили правила і присудили однакове місце одразу кільком номінантам. Однак комісія прийняла для підрахунку анкету, в якій експерт закреслив обличчя одного з номінантів – на думку редакції, це некоректно і анкета мала бути анульована, втім комісія вирішила інакше. В результаті досить тривалих підрахунків і суперечок комісія видала рейтинговий список Топ-20 найвпливовіших людей в Кременчуці.  І його результат приголомшив редакцію. Хочете поговорити про це?

 

Список експертів:
Андрієвський С., начальник Кременчуцької філії ПАТ «Полтаваобленерго»; Гуйда О., депутат міськради; Глухов М., колишній міський голова Кременчука; Неіленко Т., заступник міського голови Кременчука; Гольдінова О., адвокат; Глансков Ю., підприємець;Ситник С., директор МПК; Жорняк Л., начальник управління торгівлі та підприємництва міськвиконкому;  Шайнога В., депутат міськради, підприємець; Галата С., приватний підприємець; Матета О., політолог, кандидат політичних наук, викладач КрНУ; Кулясов С., видавець «Телеграфа»; Кавунник Дмитро, приватний підприємець, громадський активіст, волонтер; Капустян Г., професор, доктор історичних наук; Дрозденко Н., підприємець; Бородянець Г., головний лікар 1-ї лікарні; Литвиненко М., начальник шпиталю для інвалідів війни;
Чемісова Н., головний лікар шкірно-венерологічного диспансеру; Курцеба І., головний лікар 4-ї лікарні; Юхно К., юрист, депутат міськради; Петращук Д., заступник начальника міського управління охорони здоров’я; Скачко В., головний лікар вузлової лікарні; Мельник А., приватний підприємець; Мельник А., директор АСМБР; Карпенко Н., керівник апарату Кременчуцької міської ради; Квачова О., заступник начальника міського управління охорони здоров’я;  Титик В., підприємець; Полюхович С.,  приватний підприємець, громадський активіст; Попенко О., підприємець; Пшеничний О., адвокат; Ульянов Р., адвокат; Шаповалова Л., правозахисниця, голова Комітету захисту конституційних прав громадян «Вибір»; Яворський В., директор ВАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю»; Савченко О., адвокат; Сущенко Ю., головний лікар протитуберкульозного диспансеру; Клевжиць В., голова громадської ради при управлінні МВС м. Кременчука; Тищенко О., громадська активістка, фінансовий консультант; Василишин М., адвокат; Дмитриченко О., адвокат; Буряков І., головний лікар 3-ї стоматологічної поліклініки; Гальченко І., депутат Полтавської облради, директор Кременчуцького педагогічного училища; Толстікова С., головний лікар 2-ї стоматологічної поліклініки;  Хоменко В., керівник профспілкового комітету ПАТ «Укртатнафта»; Середа М., начальник міського управління охорони здоров’я; Бражененко В., голова Крюківської райради та виконкому; Севастян В., головний лікар 2-ї лікарні; Українець В., головний лікар 3-ї лікарні; Шафорост В., голова Автозаводської райради та виконкому; Заможська А., волонтер, благодійний фонд «Кров, що рятує життя»; Бублик О., адвокат, громадський активіст; Пересип М., головний лікар дитячої лікарні; Надоша В., начальник управління Держземагентства у Кременчуці; Севідов В., головний лікар онкологічного диспансеру; Несен М., депутат Полтавської облради, директор ВПУ-7; Ена В., приватний підприємець; Шапран В., депутат міськради; Шаповал В., кандидат юридичних наук, завідувач кафедри теорії, історії держави та права.

 

Ми надаємо можливість відвідувачам нашого сайту скласти свій ТОП-20. У списку - 23 кандидати - ті, хто був запропонований нашим експертам. Мишкою перетягуйте прізвище кандидата на те місце, яке він, як ви вважаєте, заслуговує. Троє, хто опиниться в самому кінці - "вилетять" з рейтингу. Голосування буде тривати до 10.00 15 липня (середа).

 

ГОЛОСОВАНИЕ ЗАКРЫТО. РЕЗУЛЬТАТЫ:

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх