Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

8.07.2015, 13:48 Переглядів: 6 789

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

Окуляри доповненої реальності, «розумна» тканина та все, що ви не знали про розробки Google

4 липня у Кременчуці пройшов незвичайний івент від спільноти місцевих програмістів Google Developers Group Kremenchug. В рамках туру містами України до Кременчука завітали українські учасники однієї з найочікуваніших IT-подій світу - щорічної конференції Google I/O і привезли з собою легендарні девайси (корисну техніку) від Google та розповіли про «новинки з майбутнього» від розробників найсекретніших і найбожевільніших підрозділів корпорації.

 

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

 

Google Developers Group - не працюють в Google, але об’єднуються у GDG спільноти по всьому світу і пишуть матеріали для готових розробок Google, а корпорація це підтримує. Розробки Google GDG-шники купують, виграють у конкурсах і привозять один до одного в міста. Кременчужанам також дали можливість на власні руки і очі оцінити девайси, журналісти «Телеграфу» теж їх «тестували» і записали свої враження.

 

Google Glass

 

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

 

Це дисплей доповненої реальності (у вигляді окулярів без лінз з невеликим екраном і сенсорною панеллю, що кріпляться з правої сторони девайсу) від найбільш секретного підрозділу корпорації Google [x] З’явилися 2013 року, а вийшли «в люди» вже за рік за ціною $ 1 500. Всупереч різноманітним домислам нічого «шпигунського» (всю інформацію про людей, або їх зображення без одягу та ін.))) Glass не бачать – вони працюють як звичайний комп’ютер на Android з підключенням до Інтернету через смартфон чи планшет. У використанні дуже прості і дискомфорту не викликають. Коли одягаєш Glass – вони проектують зображення екрану на око так, що здається десь за метр від себе ви бачите екран звичайного планшета обома очима. Тому у користувача виходить одночасно бачити і екран і все навколо у реальному світі. Керувати девайсом можна за допомогою голосових команд англійською мовою та сенсорної панелі. Щоб запитати окуляри про щось, варто сказати – «Ok, Glass» (.. покажи мапу міста, переклади речення, покажи погоду та ін). Також в них можна знімати відео, робити фото, відправляти повідомлення та спілкуватися у відеочаті.

 

 

З приводу заборони використання Google Glass в Україні

 

Незадовго після презентації девайсу виявилося, що у нас їх ввезення і використання підпадає під заборону СБУ у якості «прихованого засобу спостереження». Це засмутило багатьох прогресивних українців, бо за купівлю такої технології можна було загриміти на 7 років до в’язниці. Проте 22 травня 2015 року депутати ВРУ прийняли законопроект, який дозволяє громадянам фіксувати отримання хабара на аудіо та відео. Саме цей закон зняв заборону на ввезення та використання Google Glass в Україні. Пізніше Президент Петро Порошенко ветував цей закон і відправив його на доопрацювання. Варто зауважити, що вважати цей девайс непомітним «шпигунським» пристроєм важко – він має спеціальний дизайн і суттєво відрізняється від звичайних окулярів. Не помітити їх на людині важко.

  

За даними розробників Google Glass, у січні 2015 року виробництво девайсу припинили, повідомивши, що він пройшов експериментальну стадію, а його вдосконалення і випуск переноситься у інший підрозділ.

 

Google Cardboard – 3D-світ у картонній коробці

 

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

 

Cardboard – експеримент компанії Google в царині віртуальної реальності. Виглядає він як невелика коробка, яку можна зібрати з підручних матеріалів – картону, кількох лінз, неодимового (стійкого до розмагнічення) магніту та кількох липучок. Вперше презентували проект на конференції Google I/O 2014, як можливість доступної 3D-реальності ($ 4-10 за Cardboard) для власників сучасних смартфонів. Розробники David Coz и Damien Henry повідомили, що це 20% проект. Вони створили девайс за 20 % робочого часу, вільного від основних завдань, а залишеного на власні ідеї і проекти.

 

 

Працює Cardboard досить просто - до картонних «окулярів» вставляється смартфон або планшет, із попередньо закачаним додатком віртуальної реальності, а далі просто використовується, як окуляри. Журналісти «Телеграфу» дивилися в Cardboard на карту зоряного неба «із віртуальної кабіни пілота космольота». Як виявилося, керувати пристроєм можна поглядом. Роззираючись на різні боки ви бачите зображення під різним кутом, а щоб натиснути якусь кнопку варто зосередити свій погляд на ній. До слова, більшість додатків для Cardboard є у вільному доступі в Інтернеті.

 

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

 

ATAP і його проекти

 

Project Soli & Project Jacquard до Кременчука не привезли, бо їх ще немає ні в кого, окрім розробників Google, але розповіли про них, і як виявилося – не дарма. Проекти створили справжній ажіотаж на цьогорічній конференції Google I/O 2015. Розробили їх працівники «найбожевільнішого» підрозділу Google – ATAP, які говорять про себе так: «A small band of pirates. Believers. Makers. We like epic shit» (Маленька банда піратів. Мрійники. Творці. І любителі епічного ла*на)) На момент презентації проектів їх команді було всього 11 місяців і три дні.

 

Project Soli

 

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

 

Як розповіла представниця GDG Cherkasy Ірина Величко, Project Soli – маленький чіп-радар для розпізнавання жестів, що вмонтовується у девайси (годинник, плеєр, смартфон та ін) і дозволяє керувати ними без залежності від екрану – у просторі. Основна ідея – перенести жести, які ми звикли робити зі смартфоном, але прибрати сенсорний екран і клавіатуру.

 

 

Розробник цього проекту - Іван Пупорев придумав його, коли знайшов дослідження американця Фітса за 54-й рік про те, яким мінімально і максимально може бути екран, для того, щоб людині було зручно ним користуватися. З’ясувалося, що найменший екран – це екранчик SmartWatch – розумного годинника, а найкращий ґаджед для нього – людська рука. Вона завжди з нами, її легко використовувати, вона дуже ергономічна. В ATAP креативно підійшли до вирішення цього питання і створили радар, що здатен розпізнавати рухи руки у просторі. Тепер всім майбутнім користувачам Project Soli не треба торкатися екрану свого девайсу, щоб написати повідомлення, збільшити-зменшити гучність, встановити будильник та інше.

 

Project Jacquard

 

Легендарні Google Glass побували у Кременчуці

 

Як розповіли на конференції розробники, Project Jacquard, - це інтерактивний сенсорний текстиль, що створений зі спеціальтних ниток. За допомогою сітки датчиків, яку можна вплести у будь якому місці тканини, одяг із неї можна синхронізувати зі своїм смартфоном. Розробник проекту Іван Пупорев презентував його у костюмі, створеному з цієї тканини, а по завершенні виступу торкнувся свого плеча і таким чином подзвонив зі свого смартфона. Вже відомо, що Project Jacquard підписав договір на співпрацю із всесвітньовідомою компанією-виробником одягу Levi’s. Ймовірно, що найпершими широкий загал примірятиме інтерактивні джинси.

 

 

Жарти на GDG про Project Jacquard :)

 

- Одягнув піджак і випадково подзвонив п’яти знайомим.

- Йдеш – дивишся дівчина сподобалася, ляснув її по сідницях – і одразу поставив «лайк» у Фейсбук.

Автор: malyarenko Відео: Google, Google ATAP
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх