Збираємо валізу до табору

23.06.2015, 08:30 Переглядів: 8 084

Збираємо валізу до табору

Зараз пора дитячого відпочинку в таборах. Що потрібно для того, щоб благополучно відправити туди своє чадо? Що покласти в сумку, щоб не тягти зайве? З якими правилами табірного життя доведеться змиритися? Про це – в розмові з лікарем-педіатром з багаторічним стажем роботи в дитячих оздоровчих закладах

Збираємо валізу до табору

Радить консультант – Ольга КІРЧИК, завідувач педіатричного відділення другої дитячої поліклініки Кременчука

 

 

Медична довідка – за три дні до виїзду

 

- Медична довідка форми 079 береться за три дні до виїзду в табір, - розповідає Ольга Кірчик. – Але про те, що дитина туди їхатиме, лікарю-педіатру треба повідомити раніше й дізнатися, чи є в неї всі необхідні щеплення. Якщо в дитини якісь проблеми зі здоров’ям, запитайте, як їх узгодити з відпочинком у таборі.

 

До довідки додається ксерокопія щеплень, обстеження на гельмінти. Якщо в таборі є басейн, тоді додатково необхідний огляд дерматолога – при проблемах зі шкірою, дівчатам – огляд гінеколога. Для підлітків, починаючи з 15 років – аналіз крові на РМП – обстеження на венеричні захворювання.

 

Три пари взуття і п’ять комплектів одягу

 

Коли довідки готові, можна готувати сумки.

 

- Менші діти збирають речі до табору разом із батьками. У старших теж треба перевірити, чи не набрали вони багато зайвого. Бо, трапляється, везуть цілий гардероб речей, особливо дівчата. А от на випадок похолодання, наприклад, не беруть нічого, - каже Ольга Віталіївна.

 

Деякі заклади відпочинку пишуть у путівках, що необхідно брати з собою.

 

Обов’язково – зубна щітка в футлярі, паста, туалетне мило в мильниці, серветки для інтимного догляду, паперові серветки замість носової хустинки, вологі, гігієнічні. Також можна взяти спеціальні засоби проти укусів комах.

 

Два-три комплекти літнього одягу й головний убір – панамка, кепка.

 

-Удома дітей потрібно привчити до того, що трусики, маєчку й шкарпетки треба міняти кожного дня, - радить лікар. – Тому якщо батьки мають можливість приїжджати до дитини в табір раз на тиждень, то з собою вона повинна взяти чистої білизни і шкарпеток на сім днів. Шкарпетки влітку в таборі необхідні!

Спортивний костюм і спортивне взуття – літній варіант кросівок. Але це взуття тільки для спорту. На кожний день – окреме легке літнє взуття, не шльопанці чи в’єтнамки, в яких діти часто падають і травмуються. Найкраще – босоніжки, сандалії з фіксуванням стопи. Для душу, басейну – окреме гумове взуття (ось тут доречні шльопанці та в’єтнамки). Тобто як мінімум з собою в табір треба брати три пари взуття.

 

Треба взяти якусь вітровку, курточку на випадок дощу. І комплект більш теплого одягу, якщо понизиться температура.

 

- У таборах є рушники, але можна взяти свої власні з дому: одне – для щоденного вмивання, друге – для ніг, третє – для басейну чи бані, - каже Ольга Віталіївна. – З останнім не треба ходити на пляж, лежати на ньому. Для цього є окремі спеціальні килимки. Такий килимок теж можна взяти з собою в табір. І кілька купальних костюмів, щоб вони встигали висихати.

 

Маленьким дітям одяг маркують (наприклад, пишуть прізвище): якщо якась річ згубиться, щоб було зрозуміло, чия вона.

 

- Привчіть дитину брудні речі складати в один пакет чи сумку, чисті речі – в інший, - радить Ольга Кірчик.

 

– Причому як брудні, так і чисті речі можна складати в пакет тільки в сухому вигляді. Мокрі, хоч і брудні в пакет не складають, їх просушують. Нам здається це зрозумілим, а дітям – часто ні.

 

Постільну білизну видають у таборі. Міняють її раз на 7- 10 днів. Якщо вона забруднюється раніше, то її змінюють частіше.

 

- Не треба давати до табору якісь дорогі речі – дорогі мобільні телефони, прикраси тощо. Необов’язково, що ці речі викрадуть, дитина просто може їх згубити, - попереджає консультант.

 

З собою можна взяти якісь ігри, яких немає в таборі. Наприклад, пазли. Чи бадмінтон. Чи взяти щось почитати.

 

Навчіть правил особистої гігієни

 

- Їдучи до табору, дитина повинна знати й володіти елементарними правилами особистої гігієни. Якщо 6-річна чи навіть 9-річна дитина не може помити собі ноги чи провести певні процедури догляду після туалету, це означає, що їй рано ще їхати до табору, - зауважує Ольга Кірчик. – У мене чималий досвід роботи в таборі. Деякі мами, наприклад, висловлюють претензії персоналу табору, що в дитини брудні ноги. Але це насамперед означає, що дитина вдома не звикла мити ноги. Якщо ж вона не знає, де і як зробити це в таборі, треба їй про це розказати. Вихователь не завжди може побачити ці брудні ноги. Але ввечері всі діти виконують певні гігієнічні процедури.

 

Не везіть «газировку» й чіпси

 

-Зазвичай у таборах – п’ятиразове харчування, варена їжа. Деяким дітям вона здається несмачною, бо вони не привчені до такого, - каже Ольга Віталіївна. – Їдять тричі чи навіть двічі на день, трапляється, на ходу якийсь бутерброд, бо вдома немає вареної їжі або просто так хочеться бігти гуляти, що просто немає часу сісти й нормально поїсти. Батьки ж на роботі, контролювати харчування нікому. А чаду до душі сухарики, чіпси й т.п. Зате перше питання, яке зазвичай задають дитині батьки, коли приїжджають до табору, це «Ти не голодний?» Чомусь їм здається, що їхня дитина недоїдає. Так, певні страви в таборі приготувати не можна, але це не означає, що діти голодують.

 

До табору батькам не можна привозити газовані солодкі напої. Вони не втамовують спрагу й навантажують шлунково-кишковий тракт. Дитина і так може відчувати легкий дискомфорт від того, що вона добре їсть п’ять разів на день, якщо вдома вона так не харчувалася. А якщо до цього ще й додати газовані напої, горішки, чіпси, то можуть початися проблеми зі шлунково-кишковим трактом, і доведеться звертатися до лікаря.

 

Питною водою діти в таборі забезпечені. Або її видають у пляшках, або можна напитися на території табору з фонтанчиків. Ця вода зі свердловини й до відкриття табору декілька разів перевіряється санстанцією.

 

Не кладіть до валізи ліки

 

Медикаменти до табору дітям давати не потрібно. Все, що необхідно, є в медичному пункті невідкладної допомоги. Навіть вихователям не можна при собі тримати будь-які ліки й давати їх дітям. Адже через такі необачні дії можна стерти клінічну картину захворювання. Наприклад, у дитини заболів живіт – дали но-шпу або анальгін і стерли клініку апендициту, зауважує лікар. Через це діагноз може бути виставлено запізно, а це призведе до ускладнень при подальшому лікуванні.

 

Є хронічно хворі діти, які змушені постійно приймати певні ліки. Про це повинен бути відповідний запис у медичній довідці. Батьки особисто передають необхідні ліки медичним працівникам, які їдуть до табору. Таким чином медикаменти зберігатимуться в належних умовах, і медичні працівники будуть контролювати прийом ліків дитиною.

 

«Не треба казати: «Якщо що, дзвони…»

 

-Табір – це дійсно школа спілкування, школа особистого розвитку, - переконана Ольга Кірчик. – Дитина вчиться там товаришувати, спілкуватися з різними людьми, відрізняти позитив від негативу. Якщо це табір із польовими умовами, то вони не є ідеальними, до цього теж треба звикнути. Табір – це можливість перевірити, чи може дитина жити самостійно.

 

Не потрібно мало не щогодини дзвонити дитині, радить батькам лікар. Візьміть телефон вожатого чи вихователя, подзвоніть і запитайте, як там ваше чадо.

-Не треба казати: «Якщо що, дзвони». Розкажіть конкретно, в яких ситуаціях потрібно вам дзвонити, - радить Ольга Віталіївна. – Тим більше, з метою безпеки дітей зазвичай розетки є тільки у вожатої чи вихователя в кімнаті. І їх там не десять штук. Тобто через 2-3дні після заїзду в табір одночасно розряджені в більшості дітей телефони не відразу можна зарядити.

 

Не треба по телефону давати поради дитині, як їй лікуватися, якщо їй трохи зле. Ми не можемо оцінити її стан на відстані. Для цього в таборі є медичний працівник. Ви можете подзвонити йому або вихователю чи вожатому.

 

Навчіть дитину протистояти насиллю.

 

- Якщо її чи когось іншого змушують робити те, чого вони не хочуть, вона повинна відразу повідомити про це батькам або вихователям. При цьому не боятися, що її обзиватимуть «ябедою». Треба вміти відстоювати свою думку. Навіть якщо проти дитини буде більшість, це не означає, що це правильно, і треба здатися. Намагайтесь разом з дитиною розбирати кожну ситуацію і пояснюйте, чому так, а не інакше, - радить консультант.

 

Якщо дитина не хоче бути в таборі, не треба змушувати її це робити. Але потрібно вияснити справжню причину такого небажання.

 

- Зауважу, що є так звані «не табірні діти», - нагадує Ольга Кірчик. – Їх мало, але вони є і потребують консультації психолога.

 

До речі

 

З енурезом до табору не їдуть

 

- Треба сказати, що діти з енурезом – нічним нетриманням сечі – в табори не допускаються. Коли така дитина все ж потрапляє до табору, мама повинна про це попередити, навіть якщо дитина не стоїть на обліку, - попереджає Ольга Кірчик. – Адже вона потрапляє в іншу ситуацію, може на це по-різному зреагувати, і все може трапитися. З собою треба брати памперси для нічного сну.

 

Були такі випадки, коли дитина не може ходити у вуличний туалет. Вона звикла до унітазу, а не до дірочки, і через це у неї був ускладнений акт дефекації. Тому треба враховувати і таке.

 

На замітку

 

Хворих дітей забирають додому

 

- Якщо дитина захворіла, то в таборі її не лікують, бо це не лікувальний, а оздоровчий заклад, - пояснює Ольга Кірчик. – Про погане самопочуття вона каже вихователю, який веде її до лікаря. Якщо в дитини підвищена температура, ознаки застуди, про це повідомляють батьків, і вони забирають її на 3-5 днів додому. До приїзду батьків в ізоляторі в таборі хворий може знаходитися 4-6 годин. Після одужання в дільничного лікаря треба взяти довідку і продовжити відпочинок у таборі.

 

Забирати дитину з табору без поважної причини небажано. Батьки можуть приїхати, побути з сином чи донькою 2-4 години і їхати додому. Якщо дитину забирають на 1-2 дні, то потім треба взяти довідку в лікаря про епідоточення. Коли говориш про це, то кількість бажаючих забрати дитину значно зменшується.

 

Якщо ви вивозите дитину навіть на декілька годин, довідка все одно потрібна. Адже вона може зустрітися, наприклад, з інфекційним хворим і заразити потім весь загін або й табір. Тому спілкуватися з дитиною можна тільки в таборі.

 

Батьки теж не можуть ходити по корпусах і дивитися, де відпочиває їхня дитина. Адже вони можуть бути носіями стафілококу, стрептококу – чого завгодно. А ще врахуйте той факт, що до однієї дитини вкрай рідко приїздить хтось один. Як правило, це двоє-четверо дорослих ( мама, тато, братик, сестричка, дідусь, бабуся та інші родичі та знайомі), які приїжджають здебільшого не тільки провідати дитину, а й самі бажають відпочити на природі.

Автор: Тетяна ВОЛОКОВА, "Для дому для сім'ї"
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх