Хто злив Кременчук Жеваго

13.10.2014, 14:25 Переглядів: 11 315

Хто злив Кременчук Жеваго

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №41 від 10 жовтня

Президент обіцяв українцям «життя по-новому» – без олігархів та корупції. Та з цієї обіцянки поки нічого не виходить. Попри всі розмови про «очищення влади», наразі до Верховної Ради сунуть ті самі олігархи, регіонали та інші «колишні». За версією «Телеграфа», після парламентських виборів контроль над Кременчуком, Комсомольськом та Полтавщиною може отримати український олігарх* Костянтин Жеваго. І зробить це, у тому числі, і за сприяння президентської партії «Блок Петра Порошенка».

 

*Оліга́рх – особа, що володіє великою власністю в країні та має вагомий вплив на державні органи влади. З політологічної точки зору олігархи – це можновладці, які використовують монополізовані ними сектори економіки для концентрації у своїх руках політичної влади, а політичну владу – для збільшення власних капіталів. Сучасні олігархи володі­ють різноманітними суспільними ресурсами: економічними (промислові та фінансові підприємства й установи), інформаційними (друковані та елект­ронні ЗМІ), політичними (партії, парламентські групи й фракції, важливі державні посади, вплив на перших осіб у державі)

 

Візит олігарха


Все почалося з прес-конференції нардепа Костянтина Жеваго. Вона відбулася 27 вересня в залі засідань Кременчуцької міської ради і тривала майже дві години.


Поки Костянтин Жеваго доповідав, поруч із ним у президії сидів перший віце-мер Кременчука пан Калашник.


Прес-конференція в міській раді за участі керівника міста неприємно пахла використанням адміністративного ресурсу. Адже пан Жеваго ще 16 вересня зареєструвався у ЦВК як кандидат у народні депутати і, відповідно, набув статусу суб’єкта виборчого процесу. А таким суб’єктам небажано долучати до своїх заходів адмінресурс – навіть якщо вони чинні народні депутати.


Втім, «ТелеграфЪ» у цій ситуації здивувало інше – небачена активність нардепа. Він майже дві години спілкувався з пресою.


Нагадаємо, Костянтин Жеваго – народний депутат, мільярдер, Forbes у 2014 році оцінив його статки у 1,1 мільярда доларів (це 8 місце у списку 100 найбагатших українців). У 2012 році Жеваго пройшов до Верховної Ради по 150-му мажоритарному округу (туди входить кременчуцький район Молодіжний, м. Комсомольськ та Кременчуцький район). За час депутатської каденції він набув статусу чи не найзухвалішого прогульника Верховної Ради – прогуляв 166 засідань, відвідав 10. Наразі знову балотується до Верховної Ради за мажоритарним 150 округом.


До вересня 2014 року він не витрачав часу ані на коментарі щодо Біланівського ГЗК, ані на пояснення своїх прогулів у Раді, ані на спілкування з кременчуцькою пресою. Тож після прес-конференції 27 вересня ми вирішили, що цього разу пану Жеваго потрібно від кременчужан щось більше, ніж перемога на Молодіжному. Далі сталася низка подій, яка посилила наше переконання.


Активізація діяльності лінивого олігарха


27 вересня нардеп Жеваго публічно назвав своїм партнером відомого кременчуцького освітянина Миколу Несена, який наразі балотується у нардепи по Кременчуцькому округу. Раніше вони не співпрацювали.


Першого жовтня Костянтин Жеваго публічно повідомив про створення Полтавського патріотичного блоку, куди увійшов він сам та ще 7 кандидатів у нардепи від Полтавщини. Жеваго пообіцяв, що його блок боронитиме Полтавщину від російських окупантів.


Наступного дня – 2 жовтня – перший віце-мер Кременчука пан Калашник вступив до Полтавського патріотичного блоку Жеваго.


Така метушня навколо пана Жеваго змусила нас замислитися, що відбувається. Так, наразі Жеваго балотується у нардепи по 150-му округу. Та метушитися заради перемоги там немає сенсу. Жеваго завжди там вигравав з великим відривом, бо більшість голосів по 150-му округу дає Комсомольськ – місто, головним бюджетоутворюючим підприємством якого є Полтавський ГЗК Костянтина Жеваго і Ко.


Тоді навіщо стільки зайвих рухів, нехарактерних для олігарха, який і в Раду лінувався регулярно приходити? Навіщо він за три тижні до виборів раптом створив патріотичний блок?


Політологи про блок Жеваго


Відповісти на це запитання «Телеграфу» допомогли політологи. Відомий український політолог Володимир Фесенко в інтерв’ю UNN зазначив:
«Любые попытки предпринимателей идти в большую политику прежде всего продиктованы желанием защитить свой бизнес».


Аналогічної версії дотримується й інший український політолог, директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Він зазначив: «Президент ожидает больших налогов от рудодобывающего бизнеса как сверхрентабельного (саме видобуток залізної руди – головний напрям бізнесу нардепа Жеваго, ред.). А рудари не желают платить. Поэтому, возможно, и создает свой лоббистский блок, чтобы блокировать инициативы Президента».
Пояснення політологів видались нам цілком переконливими. Адже створення блоку заради захисту власного бізнесу та посилення своєї позиції в Раді виглядає переконливішим, ніж версія щодо захисту Полтавщини від російських окупантів. Бо війна з російськими окупантами триває вже півроку, тож і блок, по-чесному, варто було б створювати півроку тому, а не за три тижні до виборів.

Команда Бабаєва переходить у спадок Жеваго


Залишалося зрозуміти, чому до Полтавського блоку Костянтина Жеваго так миттєво вступив віце-мер Кременчука пан Калашник. Хоча саме тут нас ніщо не дивувало. Адже чотири роки поспіль Кременчуком керувала людина Жеваго – Олег Бабаєв. Покійний мер неодноразово публічно називав себе людиною Жеваго. Саме банк «Фінанси і кредит», створений паном Жеваго, призначив у 1998 році пана Бабаєва кризовим директором Кременчуцького м’ясокомбінату. Ну а віце-мер пан Калашник – член команди покійного міського голови Бабаєва . Тож, за версією «Телеграфа», після його загибелі пан Калашник і команда перейшли під юрисдикцію нардепа Жеваго. І тому тимчасовий керівник Кременчука публічно долучився до його блоку.


Версія №1


Таким чином, у «Телеграфа» склалася версія, що нардеп Жеваго планує і надалі утримувати контроль над Кременчуком, де знаходяться його фінансові активи – підприємства «Кременчук’ясо», завод «КрАЗ», мережа філій банку «Фінанси і кредит» тощо. Крім того, олігарх, на нашу думку, вирішив отримати контроль над Полтавською областю – бо саме тут розташований його потужний сировинний бізнес – видобуток залізної руди (Полтавський ГЗК, Єристівський ГЗК, заморожений меткомбінат «Ворскла-сталь» та майбутній Біланівський ГЗК).


Втім, це була лише наша версія. І ми почали шукати її підтвердження чи спростування. На сайті «Новости Украины» ми знайшли цікавий коментар:
«Бизнесмен и политик Константин Жеваго договорился с Петром Порошенко о контроле над Полтавщиной. Согласно договоренности, Жеваго проводит в парламент депутатов-мажоритарщиков от 8-ми округов Полтавской области. Для этого Жеваго уже создал Полтавский патриотический блок, который при голосовании за партийные списки поддержит блок Петра Порошенко. Как сообщают СМИ со ссылкой на источник в Администрации Президента Украины, Жеваго при этом получает полномочия для принятия ключевых кадровых решений на Полтавщине» («Константин Жеваго превратился в полтавского Коломойского», 03.10.2014).


Коментар цікавий, втім, це лише слова з посиланням на таємниче джерело в Адміністрації Президента. Така заява цілком могла бути спланованою дезінформацією. Тож ми шукали далі і знайшли більш предметний матеріал – статтю «Петровы конюшни» Соні Кошкіної, редактора сайту «Лівий берег».

 

технології


«Злиття округів» – виборча технологія


«Злиття» виборчих округів – це технологія, яка активно застосовується на парламентських виборах 2014 року. Політичні партії просто домовляються між собою, кому віддати конкретний округ – а на заміну отримати інший для себе. Якщо домовленості досягнуті, і округ віддали конкретній партії чи особі, інші учасники переговорів висувають тут відверто слабких технічних кандидатів, які реально не можуть конкурувати з лідером перегонів. А народу здається, що все це відбувається само по собі.


Наразі найбільше звинувачень у «злитих» округах отримує «Блок Петра Порошенка»(БПП). Не лише редактор «Лівого берега» Соня Кошкіна пише про це. Відомий український журналіст Сергій Лещенко також інформує про «злиті» БПП округи. Він називає 102 округ (Кіровоградщина), де БПП висунула проти Олеся Довгого (людини Черновецького) відверто слабкого Вадима Бондаря. Раніше Лещенко вказував на «злиття» 195 (Черкащина) та 217 (Київ) округів.

 

Що розповіла Соня Кошкіна

 

Ось що писала поінформована Кошкіна:


«В процессе изучения мажоритарки БПП (БПП – президентська партія «Блок Петра Порошенка», ред.) обнаружилось несколько очень неприятных деталей: часть округов попросту слита. Схем слива две: либо БПП вообще никого не выдвигает по этому округу, либо выдвигает откровенно слабого кандидата.


Конкретные примеры: 171-й округ (Виталия Хомутынника), 150-й (Константина Жеваго)... (далі перелік ще 9 округів).
Далі Кошкіна пише: «Полтава – электоральная вотчина Константина Жеваго. Источники говорят о том, что с Банковой у Жеваго отношения не сложились, ввиду чего он выставил в каждом округе области по своему кандидату. Так-то оно так, но 150-й округ Банковая Жеваго уступила. От БПП тут никого нет. Случайно, наверное.


Источники, правда, прочат регистрацию на 150-м некого Дионисия Каплина – однофамильца знаменитого «ударовского» депутата, однако даже если это и так, от БПП он выдвинуться точно уже не сможет. Законом предписано, что кандидатов выдвигает съезд, после – ни-ни, а на съезде БПП на 150-й кандидатов не номинировали».

Далі Соня Кошкіна наводить перелік усіх 8 округів Полтавської області та вказує, кому їх злив «Блок Петра Порошенка». Ми наведемо лише ті два, які стосуються конкретно Костянтина Жеваго. Ось що пише про ці округи Кошкіна:


«146 (Кременчук) – Сергей Перепел. Квота «Удара». Округ экс-регионала Юрия Шаповалова, человека Константина Жеваго. Который вновь здесь баллотируется. И – с таким-то оппонентом – имеет все шансы на успех.
150 – ПРОПУСК. И это еще один слив. 150-й – округ Константина Жеваго. Было ясно и понятно, что он вновь станет тут баллотироваться, но достойного оппонента в БПП решили не выставлять. Право, зачем мешать уважаемому человеку?».

 

Хто людина Жеваго у Кременчуці


Так оцінила ситуацію в кременчуцьких округах редактор «Лівого берега» Соня Кошкіна. Помилилася вона лише раз – «Блок Петра Порошенка» таки висунув на 150 окрузі маловідомого полтавця Діонісія Капліна конкурентом Костянтину Жеваго. Втім, наскільки це серйозний суперник для Жеваго, який у 2012 році переміг, набравши 61,20% голосів на окрузі?


Зате щодо 146 округу пані Кошкіна підтвердила те, що «ТелеграфЪ» підозрював. А підозрювали ми, що ставлеником Жеваго на Кременчуцькому 146 окрузі виступає Юрій Шаповалов. І Кошкіна написала: «146 – округ экс-регионала Юрия Шаповалова, человека Константина Жеваго».

Як «рубають» рейтинги


Пам’ятаєте, на початку матеріалу ми зазначили, що нардеп Жеваго публічно назвав своїм однодумцем та партнером у Кременчуці кандидата у народні депутати Миколу Несена? Таке гучне представлення видалося «Телеграфу» підозрілим. Адже Україна пережила Майдан, люди повстали проти неконтрольованої влади олігархів. А пан Жеваго – за визначенням олігарх. Крім того, в Кременчуці діє осередок активного спротиву будівництву Біланівського ГЗК, яке планує пан Жеваго. Тож яку користь на виборах у Кременчуці може принести кандидату Несену публічно розрекламований зв’язок з олігархом Жеваго?


За версією «Телеграфа», такий зв’язок приніс, скоріше, шкоду і реально «посадив» рейтинги кандидата Несена. Бо заяву пана Жеваго про їхнє партнерство підхопили всі кременчуцькі газети. Віднині Миколу Несена – шанованого освітянина, людину, відому у Кременчуці з найліпшого боку, – газетярі називають «людиною Жеваго».


Підозріле соцопитування


Газета «Аvтограф» пішла далі всіх і великими літерами надрукувала результати дивного соціологічного опитування, за результатами якого з’ясувалося, що «Несен отримує голоси виборців, лояльних до будівництва Біланівського ГЗК»! (№40, ст.7).


Дива та й годі. Лише у суботу, 27 вересня, пан Жеваго оповістив про партнерство з паном Несеном, а вже 2 жовтня – тобто через 4 дні – «Аvтограф» надрукував результати соцопитування. Виходить, кременчужани миттєво дізналися, що Несен співпрацює з олігархом, який будуватиме Біланівський ГЗК, і за три дні їхнє ставлення до кандидата радикально змінилося. Якесь підозріло надшвидкісне виходить соцопитування.


За дивним збігом обставин, його проводила та сама полтавська фірма, яка стабільно малює максимально високі рейтинги кандидату Юрію Шаповалову. А ще за одним дивним збігом обставин, невигідне для Несена соцопитування надрукували саме в «Аvтографі» – де ми регулярно бачимо численні фотографії кандидата Шаповалова та читаємо значну кількість позитивних матеріалів про нього без маркування «політична реклама».


Що сказав Шаповалов


А тепер варто пригадати заяву чинного нардепа Юрія Шаповалова тій же газеті «Аvтограф» після вбивства міського голови Бабаєва. Він сказав: «Я не буду приховувати, що був обраний (нардепом у 2012 році, ред.) за підтримки та з подачі Олега Бабаєва». А Олег Бабаєв у нас хто? Людина Костянтина Жеваго. То ким має бути кандидат Юрій Шаповалов? За версією «Телеграфа», – реальною людиною Костянтина Жеваго.


Навіщо ж тоді ігри з Несеном? На нашу думку, Несен у цій грі – «агнец на заклание». Він міг скласти серйозну конкуренцію колишньому регіоналу Юрію Шаповалову і його треба було якось нейтралізувати. Бо Несен – відома у Кременчуці людина, серйозного компромату на нього не спливало. Водночас він поміркований, врівноважений керівник-освітянин, і міг би стати бажаною «золотою серединою» для кременчужан, які не хочуть голосувати за колишнього регіонала, але не схильні підтримувати і надто радикальних для них лідерів Майдану.


Таким кандидатом міг би стати Микола Несен. Наразі ж його міцно прив’язали до олігарха Жеваго. Втім, сам пан Несен дотримується іншої думки. Він сказав «Телеграфу»: «Я хочу відзначити, що Костянтин Валентинович Жеваго освічена людина, він сказав нам, що ми у Полтавському блоці всі рівні. Я сподіваюсь, що разом ми працюватимемо на користь країни і для людей».


І трохи про Перепела


Якщо ви звернули увагу, «ТелеграфЪ» мало приділив уваги іншому згаданому Сонею Кошкіною конкуренту Юрія Шаповалова – Сергію Перепелу, якого на вибори у Кременчуці висунув «Блок Петра Порошенка». Це тому, що ми, як і Соня, не вважаємо Перепела серйозним конкурентом Шаповалова. Бо Перепел менш відомий у місті, його виборча кампанія, на нашу думку, йде мляво. Білборди про те, що Сергій Перепел «зупинить Біланівську катастрофу», навряд чи допоможуть перемогти Юрія Шаповалова, який спланував грандіозний суботник із роздачею безкоштовних берізок. А кременчуцькі бабусі обожнюють безкоштовні берізки. То як ви думаєте, хто переможе – білборди про «Біланівську катастрофу» (яку Перепел, до речі, не зупинив) чи безкоштовні берізки?


За версією «Телеграфа», планується саме перемога «берізок». І тоді вимальовується такий розклад: Костянтин Жеваго перемагає на 150 окрузі, на 146-му у Кременчуці перемагає його людина Юрій Шаповалов, навесні в Кременчуці відбуваються вибори мера і пан Жеваго саджає туди «свою людину» – на думку «Телеграфа», це буде не пан Калашник, а пані Дроздова (керівник ПАТ «Кременчукм’ясо»). І паралельно пан Жеваго намагається отримати контроль над Полтавською областю та поміняти тут губернатора – бо «свободівець» Бугайчук не людина Жеваго. В інтерв’ю «Українській правді» пан Жеваго на запитання «хто зараз губернатор Полтавщини» відповів так: «Свободовец. К сожалению, это так».


До речі, член патріотичного блоку Жеваго – полтавець, віце-губернатор пан Баранов – вже вимагає зняття губернатора-свободівця. На прес-конференції 1 жовтня Баранов заявив, що люстрація на Полтавщині має початися «із заполітизованого голови облдержадміністрації (Бугайчука, ред.). Тож губернатора можуть і люструвати.


Якщо це вдасться, після заміни губернатора пан Жеваго надалі зможе безперешкодно видобувати свою залізну руду у Кременчуцькому районі.
Втім, це лише версія. Якою стане реальність, вирішать виборці.

 

Юридична експертиза матеріалу - ІРРП

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх