Дачники та селяни воюють за річку (КАРТА)

11.08.2014, 08:52 Переглядів: 7 816

Дачники та селяни воюють за річку

Навколо річки, що тече Кривушами та дачними кооперативами, останнім часом вирують справжні пристрасті. Кременчуцький бізнесмен вирішив запрудити її, щоб повернути колишню повноводність, але через це майже перекрив потік на цілий дачний кооператив. Домовитися між собою люди не можуть: щойно вода накопичиться у запруді – дачники піднімають плиту й вона стікає.

 

В останні роки невеличка ріка, що тече з боку Піщанського кар’єру через Кривуші до Дніпра, стала міліти й відступати від берегів. Хто в тому винен – природа чи людина – однозначно ніхто не скаже. Але у багатьох селян та дачників з’явилася нагальна потреба у воді – подекуди її просто не стало у колодязях. Повернути повноводність річці вирішив кременчуцький підприємець Сергій Генбач, який нещодавно оселився у Кривушах.


Він закрив греблю, що знаходиться саме під автодорогою з Кременчука на Власівку, неподалік так званої «німецької дороги». Закрив бетонними плитами, котрі призначені для захисту від критичного підняття рівня води в Дніпрі. 


– Ми підняли рівень води, вона з’явилася там, де її в останні роки й не було, – каже Сергій. – Заповнилися озера, котрі вкінець зміліли і вже починали смердіти, повернулися качки, чаплі. 


Щоправда, все це райське життя відчули на собі лише селяни та дачники, які живуть до греблі. Дачники з кооперативу «Будівельник», які живуть нижче дамби, почали протестувати, що їм не вистачає невеличкого потічка, який витікає з-під плит – його не достатньо, щоб за ніч змити брудну та смердючу воду, яка заходить з Дніпра. Пан Генбач намагався їх переконати, що треба почекати, доки вода почне текти через греблю – мовляв, вона накопичиться і піде до обурених дачників таким самим потоком, який є на початку річки. Проте «раю для всіх» не дочекалися. Навіть коли через греблю почало лити, найбільш активні дачники підняли одну з плит, і накопичена вода почала швидко стікати. За кілька днів рівень води у водоймах вище греблі впав щонайменше на півметра – береги оголилися, а з води тепер стирчить напівжовтий очерет. Станом на 5 серпня потік з-під греблі майже зрівнявся з потоком біля кар’єру. Тепер дачники з «Будівельника» отримають невеличкий потік, який майже зникатиме у випадку припинення скидання води з кар’єру (за відсутності дощів). Мешканці Кривушів, а також «догребельні» дачники вже отримали зміліле русло.


І що робити?


Судячи з усього, домовитися цього року у сторін, що конфліктують між собою, не вийде. Можливо, до наступної весни вони дійдуть згоди – майбутнє їхньої річки залежить саме від них, а не від чиновників, котрі проблему на бачать і не побачать. Сергій Генбач бачить її вирішення у створенні цілої ланки запруд – щоб можна було накопичувати воду весною, а потім регулювати потік. Дачників з «Будівельника» проблеми їхніх колег та селян не хвилюють – їм треба, щоб вода текла, як завжди. Вони праві, але мають зрозуміти, що від їхньої доброї волі залежить не тільки добробут тих, хто живе вище за течією, але й майбутнє самої річки.

Автор: konstantinov
Теги: скандал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх