Пристрасті за самообороною

6.06.2014, 08:35 Переглядів: 7 187

Пристрасті за самообороною

Кременчужани скаржаться на дії бійців самооборони – від зупинки автомобілів на блокпостах до стрілянини. Керівник самооборонівців Андрій Касаткін заявляє, що готовий брати відповідальність за перевищення повноважень його людьми, але вони продовжать робити свою справу. У міліції до самооборони наразі претензій немає, правоохоронці не бачать сенсу відмовлятися від допомоги громадського формування

З появою у Кременчуці загону самооборони його бійці та керівник Андрій Касаткін вислухали багато претензій – як від простих громадян, так і від міліціонерів. Якщо пересічних кременчужанок просто лякав вигляд чоловіків у камуфляжі та масках-балаклавах, то правоохоронцям не подобалося, що в місті існує формування, до складу якого входить чимало раніше судимих громадян. Практика спільного патрулювання вулиць самообороною та міліцією закінчилася швидко – через «розбіжності у розумінні завдань з охорони громадського порядку».


За останні два тижні кількість нарікань на дії самооборони зросла. У прес-службі Кременчуцького міського відділу міліції констатують – кременчужани звертаються зі скаргами на дії представників самооборони, проте згодом більшість конфліктів вирішується полюбовно.

 

Зупинка та огляд автомобілів

 

Пристрасті за самообороною

 

Минулого тижня кременчужанки Світлана (на фото) та Олена неабияк перелякалися через нічне спілкування з озброєними представниками самооборони з блокпосту на вул. Київській.


– Людина у камуфляжі з автоматом у руках намагалася нас зупинити, – розповіла Світлана кременчуцьким журналістам, оскільки вирішила, що про її випадок мають дізнатися всі. – Я не зупинилася. Ми поїхали далі. Я знаю, що зупинитися можу лише на вимогу ДАІ. В кінці Піщаного ми зупинилися біля кіоску, щоб купити води. В цей час нас підрізає машина, звідти вилітають шість чоловіків з автоматами у камуфляжі.


Жінка стверджує, що більшість із них були нетверезими. В неї вимагали документи, накладні на вантаж, наполягали, щоб жінки вийшли з машини.


– Пересмикнув затвор перед обличчям і сказав, що, якщо я не вийду з машини, він відкриє по мені вогонь, – розповіла Світлана. – Я вийшла з машини і спитала, чи не соромно їм – шість чоловіків з автоматами і дві жінки, вночі.Це самооборона? В чому суть такої самооборони? Заради цього люди на Майдані загинули? Це ганьба.Це настільки неправильно. Я хочу, щоб із цим розібралися.


Чоловіки та жінки так і не знайшли спільної мови, тому Світлана взяла телефон і почала набирати номер «102».


– Я сказала, що зараз викличу міліцію, СБУ, ДАІ, і ми просто вирішимо, хто з нас правий. Коли я стала набирати, то підійшов їхній водій і тихенько сказав: «Дівчата, їдьте».


Світлана написала заяву до міліції, в якій виклала всі факти, Керівник міського відділу внутрішніх справ Денис Захарченко пообіцяв розібратися з цим випадком. За його словами, зупиняти автомобілі можуть лише співробітники міліції.
 

Керівник міської самооборони Андрій Касаткін пояснив «Телеграфу», чому його люди зупиняють автомобілі кременчужан та проводять їх огляд, хоча й не мають на це права. За його словами, вони б залюбки стояли на блокпостах із працівниками ДАІ, але у нас у місті їх надто мало і вони працюють лише біля Крюківського мосту.

 

Пристрасті за самообороною


– Що краще – я зупиню і спіймаю сепаратиста чи він поїде далі? Що люди скажуть? Я впевнений, що скажуть: нехай зупиняють, – каже Андрій Касаткін (на фото). – Ми беремо на себе цю відповідальність – зупиняти і перевіряти. Хочете – притягуйте, кажіть, що ми погані. У будь-який інший час я би сказав – он є міліція – нехай зупиняють і оглядають.Але ж я знаю, що зараз пацани під кулі лізуть та головою ризикують, Що таке моя задниця у порівнянні з їхніми головами?


Пан Касаткін каже, що вони зупиняють автомобілі вибірково – з Криму, Луганської чи Донецької областей. Також вони переслідують автомобілі, що проносяться повз блокпост на великій швидкості.


– Всі немісцеві повільно проїжджають, а наші кременчуцькі їздять зі звичайною швидкістю 130-140 км/год, – каже Андрій Касаткін. – Я не прошу нас поважати чи любити, але це ж блокпост – проїдь спокійно.

 

Зброя самооборони


Після того як всі члени кременчуцької самооборони увійшли до лав громадського формування «Українські козаки», головою якого є Володимир Павлов, до них зникли питання щодо зброї. Всі, хто мав на це право, отримали дозволи на її носіння. За словами Андрія Касаткіна, у Кременчуці понад 500 членів громадських формувань мають право на носіння травматичної зброї (пістолетів для відстрілу гумових куль). Самооборонівців же, котрі хоча б раз на тиждень стоять на блокпостах, – близько 200. При собі в них можуть бути як мисливські рушниці, так і пневматичні, травматичні пістолети.


Алкоголь


Дуже часто кременчужани нарікають на те, що бачать самооборонівців п’яними. При цьому керівник кременчуцької міліції Денис Захарченко запевняє, що жодного такого факту правоохоронці не зареєстрували. Головний самооборонівець пан Касаткін не приховує, що навіть на блокпосту може знаходитися нетвереза людина.


– Я не знаю, кому хочеться, щоб ми були п’яницями – ідіотів у нас немає, хворих на голову я не тримаю, – заявив Андрій Касаткін. – Але у нас не заводська прохідна. Якщо людина прийшла з дня народження? Хочеш – прожени, хочеш – дай постояти. Звісно, що зі зброєю ніхто стояти там п’яним не буде. Дуже часто буває, що зупиняються п’яні компанії. У нас це найбільша біда. Тому, хто нажереться, звичайно, за щастя зупинитися поруч. Звісно, що перехожим не поясниш, що це заїжджі.

 

Раніше судимі


Серед членів самооборони є раніше судимі люди – переважно за «помилки молодості». Пан Касаткін навіть не приховує, що сам мав проблеми із законом.


– Відкрию секрет, що Касаткін Андрій теж раніше судимий, – каже він. – За зловживання службовим становищем на користь третій особі. У нас половина країни таких, як я: захотіли – засудили. Помилки всі робили. Але ідіотів у нас немає.


Взаємодія з міліцією


І самооборона, і міський відділ міліції в один голос заявляють про злагоджену співпрацю.


­– З міліцією у нас повне порозуміння, – каже пан Касаткін. – Чіткі, злагоджені, цілеспрямовані дії, абсолютно зрозумілі. Приємно працювати.


Міліціонери бачать у самообороні допомогу в охороні громадського порядку, адже зараз правоохоронців у місті мало – багато з них перебувають на буремному Сході – беруть участь в антитерористичній операції.

 

Пристрасті за самообороною


– Доки в нас така важка ситуація в країні, можна сказати – військовий стан, відмовлятися від самооборони та роззброювати її я не бачу необхідності, вона має бути, – заявив в.о. начальника міського відділу міліції Денис Захарченко (на фото).

 

Конфлікт з Правим сектором


За словами пана Касаткіна, некрасивий скандал між самообороною та Правим сектором у Кременчуці вщух.


– Ніякого протистояння на сьогодні немає, – каже Андрій Касаткін. – Було, бо був несправедливий вислів у мій бік. І той, хто це зробив, це розуміє. Чому не стало конфлікту? В один прекрасний момент, коли нам довелося лобами зіткнутися, постало питання – а якщо завтра в облозі, будуть добивати? І тут з’явиться на допомогу або один або інший, Радіти будемо? Зрозуміло, що радіти. Так і дійшли спільного знаменника. Пройшли образи, Це так дрібно на тлі того, що відбувається.


Шлях на Схід


Дехто з кременчужан запитує – чому самооборона знаходиться у Кременчуці, а не воює з терористами на Сході України?


– Там зараз є наші люди, – каже Андрій Касаткін. – Наші люди возять туди продукти, нашими людьми частково укомплектовано батальйон «Кременчук», є вони і в Національній гвардії. Ми є складовою частиною українського козацтва, я – його обласний отаман. Нам був наказ – створити мобільні загони для посилення державного кордону. Ми створили групу, ми готові. Але була команда – першим їде Хмельницький. Ми сидимо, чекаємо. Друга команда – їде Житомир. Я питаю: коли? Відповідають – ви знаходитеся у мобільному резерві. Підтягнутися на місце – три години. Питання до мене, чому я не там? Я буду там за три години плюс година на збори.

 

Чи потрібен блокпост на Київській?


Керівник кременчуцької міліції Денис Захарченко після розголосу конфлікту між представниками самооборони та двома жінками пообіцяв, що найближчим часом вирішить питання доцільності існування блокпосту на вул. Київській, на в’їзді в місто. За його словами, по дорозі з Кременчука на схід України майже всі блокпости розібрані, в тому числі в Полтаві.


– А ми обороняємося, – сказав Денис Захарченко. – Можливо, вони (блокпости) допоможуть колись, можливо, вони ще зіграють свою роль. Але на сьогодні нам достатньо лише одного блокпосту – біля Крюківського мосту. Ми виділяємо туди співробітників міліції, Державтоінспекції. Це об’єкт посиленої уваги. А щодо блокпосту у Піщаному, то ми днями зустрінемося з ними і розставимо крапки над «і».

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" №23 від 05.06.2014.

Автор: konstantinov
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх