"Тут все загине від радіації - і Кременчук, і район..."

23.05.2014, 08:15 Переглядів: 7 956

"Тут все загине від радіації - і Кременчук, і район..."

З’явилися нові свідчення про особливості Біланівського родовища

«ТелеграфЪ» із 2010 року висвітлює тривожну ситуацію, що склалася навколо будівництва біля Кременчука Біланівського ГЗК (гірничо-збагачувального комбінату). Він має стати вже третім у Кременчуцькому районі – після Полтавського та Єристівського. Значна кількість кременчужан та мешканців району виступають проти цього будівництва – бо науковці попереджають, що воно призведе до екологічної катастрофи у регіоні (загибель річки Псел, руйнація ставка-випаровувача, утворення карстів та зсувів грунтів).

 

Наразі будівництво Біланівського ГЗК відкладене через судовий позов, який подав та виграв кременчужанин Володимир Риженко.

 

Втім, до редакції «Телеграфа» зателефонувала мешканка села Солонці пані Лариса Сокол і повідомила таке:


– Купила вашу газету, там губернатор Бугайчук каже, що немає будівництва Біланівського ГЗК, так це неправда! Я поруч живу, за 200 метрів від Біланівського ГЗК, я на власні очі бачу, як вантажівки сунуть одна за одною, спершу чорнозем знімали, тепер прокладають асфальт, і трубу прокладають. Так це що таке? Ота екологічна експертиза, про яку Бугайчук каже, чи як це назвати?! Я кажу, що будують ГЗК! Запитайте, будь-ласка, про це самого Бугайчука, бо я його побачити не можу.


«ТелеграфЪ» виконав доручення і запитав губернатора пана Бугайчука, що ж будується під вікнами мешканки Солонців, якщо це не ГЗК? Губернатор ще раз, у прямому ефірі програми «Наголос» на кременчуцькому телебаченні, запевнив, що будівництво Біланівського ГЗК не ведеться – про це йому особисто доповідали службовці (їхні прізвища губернатор не назвав). Депутат Кременчуцької райради пані Капустян також заявила в ефірі, що будівельні роботи там не ведуться.


«ТелеграфЪ» запропонував губернатору створити офіційну комісію, провести перевірку і надіслати до редакції письмову копію звіту комісії – будують чи не будують під Солонцями комбінат. Пан Бугайчук дав згоду.


Водночас у «Наголосі» сталася дуже цікава подія.

Гість програми – кременчуцький підприємець Володимир Семенович Будянський – почувши розмову про Біланівський ГЗК, попросив слова і сказав:


– Шановний Вікторе Михайловичу (Бугайчук, ред.)! Не можна будувати Біланівський ГЗК! 40 років тому я лежав у водолікарні разом з чоловіком на ім’я Микола, він представився головним механіком ГЗК, у нього травма була. Він розповідав, що працювала в нас комісія з Москви, і вчені сказали: не можна у жодному разі розробляти родовище кар’єрним способом! Адже для цього треба мільярди кубів породи зсунути, це призведе до екологічної катастрофи, Псел помре одразу, землю втратимо та, найголовніше, отримаємо радіацію, від якої через деякий час помре як місто Кременчук, так і навколишній район! Тоді категорично було підписано, вирішено: не вскривати! Чому тоді припинили геологічні дослідження? Саме через це питання – радіацію! Тоді москвичі сказали: розробляти можна лише шахтним способом, відкритий кар’єр взагалі робити неможливо!


Спогадам кременчужанина Володимира Будянського 40 років, це лише емоції, втім у часі вони чітко співпадають з фактичними даними. Бо у 1975-1979 рр. Біланівське родовище залізистих кварцитів вивчала геологічна розвідка Кременчуцької ГРЕ «Южукргеологии» (це задокументовано). Розвідники пробурили 160 свердловин, дослідили родовище вглиб на 700 метрів. У все це вгатили величезні державні кошти. Потім проводили дорозвідку. А потім справу закрили і розробляти родовище не стали. Селяни розповідали «Телеграфу» у 2010 році, що тоді приїздила московська комісія, усі матеріали розвідки вилучили, від розробки відмовилися наче через високий рівень радіоактивності породи.


Про зависокий рівень радіоактивності залізистих кварцитів попереджає і відомий кременчуцький науковець, професор Комір (КрНУ). Він у 2010 році зазначив «Телеграфу»:


– Є ризик, що руда Біланівського родовища міститиме зависоку кількість радіоактивних елементів – урану, талію. Це моє припущення, але я вважаю його обгрунтованим. Родовища Кременчука та Комсомольська – це продовження північної Криворізької гілки. Ця рудоносна «гілка» тягнеться від Жовтих Вод, Кіровограда. У Жовтих Водах, як ви знаєте, знаходяться уранові копальні. Взагалі, все північне крило Криворізького родовища відзначається високим вмістом радіоактивних елементів у руді. Сюди, до нас, до Кременчука, показники зменшуються, але наскільки?

 

"Тут все загине від радіації - і Кременчук, і район..."

Небайдужим кременчужанам саме час замислитися про те, що кажуть науковці та свідки тих давніх подій. Бо, як повідомив «Телеграфу» активіст і захисник навколишнього середовища пан Жоган (на фото), Біланівський ГЗК подав апеляційну скаргу на рішення Кременчуцького Автозаводського суду за позовом Риженка (яке, фактично, сприяло призупиненню будівництва Біланівського ГЗК).

Справу розглядатимуть 27 травня у Харкові. Кременчуцькі активісти їдуть пікетувати суд і просять про допомогу і підтримку.

Ця стаття вийшла у тижневику "Кременчуцький ТелеграфЪ" №21 від 22 травня 2014 року

 

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх