У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту (ФОТО)

12.08.2013, 09:11 Переглядів: 10 098

У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту

Фахівці краєзнавчого музею пропонують надати 100-річним деревам, які збереглися у Кременчуці, статус дерева-пам’ятки. І таким чином врятувати велетнів від вирубки.

Науковці Кременчуцького краєзнавчого музею склали перелік дерев-довгожителів, яким 150 та 100 років. Вчені пропонують надати таким деревам статус дерева-пам’ятки, і таким чином вберегти їх від знищення. Пропозиція цілком слушна. Бо двох екземплярів зі списку вже немає в живих – від них залишились лише пні. Один осокір знищили у Міському саду, другий – у Піонерському сквері.


Музейні працівники сподіваються, що міська влада узаконить складений перелік, дерева поставлять на облік та доручать комунальному підприємству «Благоустрій Кременчука» за ними доглядати. На думку науковців, дерева-велетні варто було б внести до маршрутів екологічних стежок, пішохідних екскурсій для школярів та туристичних груп.


Дерев-довгожителів у списку лише 14. Якщо викреслити два знищених осокора, залишається 12 – небагато, а може стати ще менше. Адже у Кременчуці наразі модно брити дерева налисо, як новобранців. Старі велетні такій стрижці не піддаються, тож можуть бути знищені «за розгільдяйство» та стрижку «не по формі».

 

Історичні клени одного разу вже рятували

У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту

Клени сріблясті


Два розкішних 100-річних клени ростуть у сквері «Жовтневому» напроти Дому торгівлі. Цих велетней одного разу вже врятували від знищення. У 1999 році міський голова пан Надоша надумав збудувати у сквері McDonald’s з парковкою та під’їздами для автомобілів. За попередніми планами, комплекс мав зайняти площу аж до пам’ятника солдату-переможцю. Сріблясті клени мали згинути у будівельному котловані. Та міська преса зчинила галас щодо знищення скверу, компанія McDonald’s повелася коректно і ухилилася від ідеї створення закладу швидкого харчування саме у цьому місці.


Науковці кажуть, що два величезних сріблятих клени залишились від регулярних зелених насаджень на вулиці Херсонській – 100 років тому вона проходила там, де наразі розбитий сквер «Жовтневий».

 

Банківський клен


У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту

Клен  сріблястий


Цей 100-річний клен сріблястий росте на вулиці Воровського, біля «Промінвестбанку». Його дбайливо обгородили, дерево непогано себе почуває. А водіям подобається ховати авто від спеки під його кроною. На думку науковців, клен залишився нам у спадок від регулярних зелених насаджень на вулиці Маріїнській (нині – вулиця Воровського). Ще один такий 100-річний клен живе у Ювілейному парку.

 

Шовковиця


У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту

 

Шовковиця біла. Вигляд з ушкодженого боку. Старе дерево намагається врятуватися самотужки – утворює повітряні корені. Такими коренями дерева в тропіках хапаються за землю і закріплюються на ній. Та Кременчук – не тропіки, вологість повітря надто низька, повітряні корені шовковиці засихають, так і не дотягнувшись до землі.

У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту

150-річна шовковиця. Вигляд з неушкодженого боку

 

Шовковиця просить про допомогу


Це – шовковиця біла, їй 150 років. Дерево можна назвати найзнаменитішою шовковицею Кременчука. Її завжди фотографували, коли писали будь-який матеріал про Міський сад. Багато років саме шовковиця була візитівкою Міського саду – яким би занедбаним він не був, а шовковиця завжди стояла красунею. Наразі вона потребує термінової допомоги. Минулої зими під час буревію величезна гілка зламалася. Її спиляли разом зі шматком стовбура. Міський сад і сьогодні перебуває в управлінні у футбольного клубу «Кремінь». Директор клубу пан Недяк розповів «Телеграфу», що футболісти самі нічого з поламаним деревом зробити не змогли, тому викликали «Благоустрій Кременчука» (комунальне підприємство, яке займається озелененням міста та обслуговуванням зелених насаджень). Фахівці «Благоустрою...» спиляли гілку і поїхали.


Між тим, у стовбурі 150-річної шовковиці утворилась величезна порожнина. Її треба терміново почистити та запломбувати, – про це «Телеграфу» розповіла кандидат біологічних наук, доцент кафедри геодезії, землевпорядкування і кадастру КрНУ пані Гальченко. Надія Павлівна готова надати фахівцям «Благоустрою Кременчука» консультативну допомогу у здійсненні пломбування. Якщо дерево вчасно не полікувати, воно загине – вважає науковець.


Директор ФК «Кремінь» пан Недяк зазначив, що клуб готовий долучитися до спасіння дерева – але у межах своїх повноважень, адже футболісти – не ботаніки, пломбувати старі дерева не вміють. Тож справа за міськвиконкомом – треба дати розпорядження «Благоустрою Кременчука» і виділити кошти на проведення робіт. Якщо, звісно, є бажання врятувати історичне дерево.

 

«О, счастливчик!»


У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту


Це – 150-річний дуб. Він стоїть на вулиці Черниша (колишня Паркова), своєю кроною велетень накриває два боки вулиці. Це єдине історичне дерево, якому безумовно пощастило. Бо його дбайливо обнесли огорожею, залишили жити, не зважаючи на те, що воно росте на проїжджій частині. Огорожу встановили на початку 2000-х років, коли вперше почали носитися з ідеєю реконструкції Міського саду та збереження історичних дерев у місті. Міська влада тоді узгодила з транспортною міліцією питання, на дубі встановили знак «об’їзд перепони». Науковці вважають, що дуб народився у ті давні часи, коли у цій частині Кременчука (район Міського саду) росла справжнісінька дубрава.

 

Дві верби


У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту

Верба біла


Дві величезні двохстовбурні верби білі зебереглися у Ювілейному парку. Вони живуть обабіч алеї, яка веде на центральний пляж. Верби залишились від зелених насаджень на вулиці Київській (так 100 років тому називалася сучасна вулиця Перемоги, а пляжна алея – це продовження вулиці Перемоги).

 

Випити каву під 100-річним ясеном


У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту
Ясен звичайний

 

Прямо біля клубу «Зебра», при дорозі, на вулиці Жовтневій вцілів 100-річний ясен звичайний. Він залишився від давніх посадок, які здійснювались 100 років тому на вулиці Петровській – таку назву у той час мала сучасна вулиця Жовтнева.


Наразі біля історичного ясена знаходиться літня тераса кафе Milk.

 

Класний дуб


У Кременчуці 100-річні дерева потребують захисту


Цей 150-річний дуб дивом вцілів у Міському саду. Їм опікувався ще покійний мер Кременчука пан Пономаренко – йому першому спало на думку наприкінці 90-х, перед черговими виборами, перетворити занедбаний парк залізничників на пафосний Міський сад. Була створена відповідна програма, науковці з КрНУ обстежили насадження занедбаного парку, і вже тоді велетень дуб визнали історичним деревом. Наразі він стоїть на окремій галявині, біля нього поклали символічну каменюку. Крім дубу, у саду збереглася 100-річна робінія (акація) біля входу з боку прокуратури.


(при підготовці матеріалу використані дані наукової роботи «Вікові дерева м. Кременчука», автори: заступник директора з наукової роботи Кременчуцького краєзнавчого музею І. М. Соколова; зав. відділом природи Н. В. Музиченко).

 

Кременчуцький Телеграф № 31 від 1 серпня, стаття Лариси Артеменко "100-річні велетні потребують захисту"

Теги: дерева
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх