«Швидка» офіційно братиме гроші

29.06.2013, 10:30 Переглядів: 7 986

«Швидка» офіційно братиме гроші
Екстреній медичній службі тепер офіційно дозволили брати гроші у пацієнтів та підприємств - як добровільні внески. Чиновники вважають, що це чудово - бо економитимуть бюджет. Лікарі кажуть: краще від цього не стане ні їм, ні пацієнтам

Наші з вами народні обранці, депутати Верховної Ради, вирішили дозволити щойно реформованій швидкій допомозі офіційно брати благодійні внески у пацієнтів. Столичні чини запевняють, що мова не йде про легалізацію тіньових гонорарів, а про збір максимальної кількості позабюджетних коштів від громадських організацій, спонсорів.


Але нововведення в законі вже отримали і противників. Екс-голова МОЗ Микола Поліщук переконаний, що корупція тільки посилиться.


- Внесення пожертвувань - шлях до корупції і "дзвіночок", що охорона здоров'я у нас для системи, а не для пацієнта, - зазначає він. - Екстрена медицина повинна повністю забезпечуватися державою, як це відбувається, наприклад, у Грузії.

До речі, такої ж думки і кременчуцький віце-мер, що опікується медициною, Віктор Калашник.


- Вважаю, що фінансувати екстрену медичну допомогу має держава, - каже він.

 

Та зараз, нагадаємо, колишня кременчуцька «швидка» підпорядкована області. Там ми і поцікавились, що ж з цих змін нам, кременчуцьким пацієнтам? Невже виклики стануть платними - як «безкоштовні» аналізи в лікарнях?

- Ніхто не примушуватиме брати гроші у пацієнтів, - заявив «Телеграфу» головний лікар комунального управління «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олександр Лавренко. - Благодійні внески і раніше були, тому нічого особливо не змінюється.

 

Більше того: він запевнив, що екстрена медична допомога Полтавщини забезпечена медикаментами до кінця 2014 року!
Навіщо ж тоді законодавчі дозволи на благодійні внески, питаємо ми.

- Нам потрібно робити ремонти, купувати автомобілі, бензин, - каже головлікар Полтавського центру. - У нас немає оперативно-диспетчерської служби. Тому ми готові приймати пожертви від людей та організацій, аби зменшити навантаження на бюджет. Якщо хтось захоче перерахувати гроші, буде спеціальний рахунок.

Пан Лавренко не вважає, що дозвіл на офіційні пожертви створить ґрунт для корупції, та наголошує: все буде добровільно.

Кременчуцькі лікарі “швидкої” натомість майже впевнені, що збір благодійних внесків стане примусовим. І кажуть, що корупція від цього тільки розвиватиметься.

 

Повну версію статті читайте в тижневику "Кременчуцький Телеграф" №26 від 27 червня.

Автор: minchuk Джерело фото: riamotor.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх