Кременчужани хотіли заробити гроші в столиці, натомість самі заплатили шахраям

21.05.2013, 10:40 Переглядів: 5 731

Кременчужани хотіли заробити гроші в столиці, натомість самі заплатили шахраям
Заробити пристойні гроші у столиці мріє багато українців із регіонів. У посередників-шахраїв інша мета: взяти плату за примарні «послуги» із самих безробітних. Аби не потрапити на гачок, перевіряйте репутацію фірми, яка запрошує на роботу. Навіть якщо вам її нададуть, але без оформлення, «вибити» зароблене можна буде тільки через суд

Кременчужани хотіли заробити гроші в столиці, натомість самі заплатили шахраям
20-річний студент Артем та його приятель мають досвід невдалого праце­влаштування у Києві. Замість того, щоб заробити гроші, хлопці ще й свої заощадження віддали. Сталося це минулого року, але з тих пір методи роботодавців-шахраїв не змінилися. І кожного нового сезону, коли потрібні робочі руки чи то на полях, чи то на будівництві, на бажаючих підзаробити чекають оманливі пропозиції.


– Ми з другом знайшли оголошення в газеті про те, що є робота під Києвом на плантаціях та у теплицях, – розповідає Артем. – Були указані мобільний номер телефону і розмір заробітної плати. Ми зателефонували, спитали, в чому полягає робота. Нам відповіли: вахтовий режим по два тижні. Тобто два тижні працюємо – тиждень відпочиваємо, потім знову працюємо. За два тижні обіцяли 2 тисячі гривень, тож за місяць виходило по 4 тисячі. Зовсім непогано, тим більше як для студентів. Я записав адресу київського офісу, і ми поїхали туди. У офісі побачили один стіл, за ним сиділа жінка. Вона сказала, що це – відділ кадрів, а саме підприємство знаходиться під Києвом. Розповіла, що потрібно буде перебирати овочі. І щоб працювати, треба жити у гуртожитку, оплата – 475 гривень за місяць. Ми заплатили гроші прямо там, у офісі. Жінка дала нам якийсь бланк, в якому треба було розписатися.
Далі, як розповідає Артем, їм дали адресу фірми на околиці Києва. Але коли хлопці приїхали туди – побачили, що будинку з таким номером немає взагалі. А за вказаною адресою – будівництво.


– Ми зателефонували тій жінці, що давала адресу. Вона нам відповіла, щоб чекали – підійде чоловік і нас проведе, – розповідає далі хлопець-заробітчанин. – Чекаємо годину – нікого немає. Чекаємо другу годину – підходить якийсь мужик, дуже вибачається і дає іншу адресу, вже під Києвом. Ми приїхали туди – стоїть завод із виготовлення вікон. Підійшли на прохідну, питаємо про роботу на плантаціях, про овочі, а охоронець каже: «О, так ви вже п’яті за сьогодні, тут плантацій немає, тільки вікна». Ми знову зателефонували тій жінці. Номер не відповідав. Повернулися у київський офіс – а він закритий.


Тоді хлопці й збагнули, що стали жертвами шахраїв. До міліції не звернулися – вирішили, що нічого не доведуть, бо згадали, що на бланках, які вони заповнили та віддали «роботодавцям», було написано «інформаційні послуги» та стояла печатка.

 

У Києві розгромили офіс фірми, що дурила заробітчан


Схожий сюжет нещодавно показав телеканал «Інтер». Безробітні українці з різних регіонів «куплялися» на привабливі вакансії в столиці, де за тиждень роботи обіцяли вже 3 тисячі гривень. А далі, як і хлопці-кременчужани, люди залишалися і без роботи, і без грошей. Схема не міняється. Невеличкий кабінет, де сидить менеджер з працевлаштування. Тут же на місці треба заплатити за проживання, харчування та спец­одяг. Інакше роботи не бачити. А потім клієнта відправляють у гуртожиток, де двоярусні ліжка з дощок. Це усе ж краще, ніж  «у нікуди», але зовсім не те, що обіцяли роботодавці заробітчанам. Усього в Києві, за даними телеканалу, працювали три такі офіси. Люди хотіли влаштувати самосуд, якщо їм не повернуть гроші. Багато хто написав заяви до міліції. Крім того, активісти почали боротися із шахраями самотужки – розклеювати оголошення із назвою фірми та адресами, куди краще не ходити.

 

Зіткнулися з шахрайством – пишіть заяву до міліції


Працевлаштування – це цивільно-правові відносини, тому людині, передусім, слід звертати увагу на умови договору, який вона підписує з роботодавцем, зауважує Анна Васенко, прес-офіцер Кременчуцького міського управління міліції.


Але якщо договору взагалі не пропонують, не пояснюють його умови, але при цьому просять заплатити гроші за якісь «послуги» – це вже має насторожити. І в даному випадку не варто підписувати жодних паперів.


Анна Васенко радить звертати увагу на документи, розміщені в самому офісі фірми: копію свідоцтва про реєстрацію, вид діяльності (чи дійсно фірма, за документами, займається саме тією діяльністю, яка вказана в оголошенні); поцікавитися, хто орендує офіс – підприємство чи фізична особа.


Якщо вже зіткнулися з обманом – пишіть заяву до міліції та прикладайте до неї копію оголошення про роботу, копії тих документів, які були підписані з «роботодавцем»: міліція проведе перевірку.

 

Роботу дали – а гроші не платять


30-річний Сергій влаштувався на фірму, яка ставить вікна. Щоправда, договір не підписував – сказали, що офіційно влаштують пізніше. Працював сумлінно, і спочатку гроші платили непогані. Не всі ж у наш час працюють легально, думав Сергій. Та гроші у фірмі раптом скінчилися, хоча замовлень було море. Сергію роботодавець винен вже близько 5 тисяч гривень. Дружина теж безробітна, 10-річного сина треба чимось годувати. Сергій розуміє, що працювати «без оформлення» – ненадійно. Але усе ж цікавиться: чи можна якось довести, що ти взагалі працював і тобі винні зарплату?

 

Не вірте нікому – доки не підпишете договір

 

Григорій ГРИЦЕНКО, державний інспектор праці:


– На що, передусім, ви порадите звертати увагу при працевлаштуванні, щоб не потрапити на гачок шахраїв?


– Підтвердженням трудових відносин є запис у трудовій книжці або трудовий договір. Як укладаються трудові договори (у тому числі й контракт – ред.), визначають ст.21-25 Кодексу законів про працю. Якщо людина працевлаштовується на підприємство, її мають ознайомити з правилами внутрішнього розпорядку, з наказом про прийняття на роботу (працівник має поставити свій підпис). У наказі має бути обумовлений і розмір заробітної плати (або вказано «згідно з штатним розписом», з яким теж мають ознайомити працівника). Якщо договір укладається із фізичною особою-підприємцем, він повинен бути протягом 7 днів зареєстрований у Центрі зайнятості. Один примірник залишається там, один – у роботодавця, інший – у працівника. Якщо договір укладається між працівником та фізичною особою, яка використовує найману працю, то він має бути типовим – його форму затверджено Наказом Мін­праці і соцполітики №260 (від 8.06.2001). У цьому договорі теж вказується розмір заробітної плати.


– А якщо людина працювала без оформлення трудових відносин, чи може вона довести, що їй заборгували зарплату?


– Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження про прийом на роботу не були видані, але працівника фактично допустили до роботи. Але у випадках, коли людина працювала «без оформлення», їй доведеться у судовому порядку підтверджувати свої трудові відносини. Тобто шукати свідків, які підтвердять, що вона дійсно виконувала роботу.

 

На замітку


За зміст оголошень при прийомі на роботу несе відповідальність рекламодавець. Буває й так, що той раптом «зникає» – або міняє номер телефону.


Людмила Кузнєцова, заступник директора Центру зайнятості, радить шукати роботу в іншому місті на офіційному порталі Державної служби зайнятості «Труд» www.trud.gov.ua. Тут на кожну вакансію, що вноситься до бази даних, роботодавець подає документ з печаткою. Тому обман виключений.


В інших випадках юристи і бувалі заробітчани радять перевіряти репутацію фірми: по-перше, пересвідчитися у Єдиному державному реєстрі http://irc.gov.ua (ресурсний центр для пошуку в ЄДР), чи існує така фірма або підприємець взагалі . По-друге, пошукати в інтернеті відгуки про роботодавця, перевіряти профільні сайти – вони ведуть «чорні списки» шахраїв.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" від 9 травня, стаття Тетяни Донченко "Трудовий лохотрон"

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх