На стажування - до Європи

18.05.2013, 08:00 Переглядів: 4 628

На стажування - до Європи

Отримати європейський диплом, навчаючись в Україні та потрапити на стажування та роботу до Франції – цілком реально. Потрібна наполегливість, бажання вчитися та гроші, які окупляться

На стажування - до Європи

23-річна Олена Астаф‘єва нині проходить стажування в ІТ-компанії у Парижі. Закінчивши школу у Кременчуці, дівчина вступила до Харківського інституту радіоелектроніки на спеціальність «Комп‘ютерна інженерія». Потім, після 4-го курсу, отримавши диплом бакалавра, продовжила навчання у своєму ВНЗ та паралельно – за спільною франко-українською програмою подвійного диплому за фахом «Інформатика, прийняття рішень та статистика».

 

– Це програма Харківського Національного економічного університету спільно з університетом «Люм‘єр-Ліон-2», але приймають і студентів та випускників інших ВНЗ, розповідає Олена. - Програмі вже сім років, щоб потрапити на навчання, потрібно пройти конкурсний відбір: подати документи, пройти співбесіду. Обов’язкове знання іноземної мови на рівні, достатньому для спілкування.

 

Аби мати подвійний диплом, дівчина півтора роки навчалася по вечорах у Харкові, потім – двомісячне навчання у Франції та півроку стажування у цій
країні.

 

- Я дуже задоволена, - ділиться враженнями Олена. - Відкриваються нові обрії, нові можливості. Як у професії, так і в житті – можливість побачити світ.
До стажування у Франції роботодавці ставляться дуже серйозно – це зовсім інший рівень практики, ніж у наших ВНЗ. Там із задоволенням беруть студентів-початківців і готові їх навчати.

 

«ТелеграфЪ» поцікавився ціною питання. Півтора роки навчання за спільною франко-українською програмою обійшлися у 2 тисячі євро, тобто один рік коштував практично стільки ж, скільки коштує платне навчання в українських ВНЗ (а на деякі спеціальності є навіть вищі ціни). Коли виїжджала до Франції, дівчина взяла на життя ще півтори тисячі євро.


– Оплата під час стажування складає не менше, ніж 400 євро на місяць – це мінімум, який зобов’язане дати кожне підприємство (як наша мінімальна зарплата), – розповідає Олена. – На такі гроші у Франції не проживеш. – Але я та практично всі мої одногрупники знайшли стажування за більш високу оплату – 900-1000 євро. Навіть отримавши першу зарплату, бачу, що цього вистачає.
Утрьох із подругами ми наймаємо квартиру в центрі Парижу за 900 євро (по 300 євро на кожного). Ще 600 в мене залишається на життя. Крім цього, підприємства у Франції дають «ресторанні білети» – це додаткова доплата на харчування, десь 160 євро на місяць. Ними можна платити за їжу в супермаркетах або в ресторанах. Ще є доплати на транспорт – або половина витрат, або повністю, залежить від компанії. Проїзний на місяць коштує 80 євро. На вихідні (не на кожні, звичайно) ми плануємо собі подорожі. Якщо заздалегідь замовити квитки, натрапити на знижки, то це виходить недорого. Я вже побувала у Бельгії – їздили до Брюсселю та до Брюгге.

 

Про вимоги європейських роботодавців та про інші подробиці цієї теми читайте в газеті №20 «Кременчуцький ТелеграфЪ» від 16 травня 2013 р.

Автор: editor
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх