Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії

15.04.2013, 10:35 Переглядів: 8 536

Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії
Ціна на квадратний метр в новобудовах та «хрущобах» у Кременчуці фактично зрівнялася. І дметься вгору – до столиці та закордону. Покупці вважають ціни неадекватними. Ріелтори зауважують, що вартість на ринку формує попит. Квартири невеликої площі в дефіциті, тому й ціна на них завищена.

Читач «Телеграфа» пропонує радикальний спосіб, як вплинути на ринок нерухомості


Нещодавно наш читач Олег залишив послання на сторінці «Телеграфа» «ВКонтакті», попросивши написати статтю про ціни на нерухомість у Кременчуці.
«Цікаво, з якого часу вартість квадратного метра стала дорівнювати квадратному метру у віддалених районах Києва?


Звертаюся до людей, які продають свою нерухомість. Прошу, реально дивіться на речі – неможливо продати стару квартиру в 40-річному будинку, взявши захмарну ціну. Особливо коли в цій квартирі доведеться все міняти: від проводки до труб, вікон, дверей, підлоги, навіть рівняти стіни!


Моя думка: «червона ціна» хрущовкам – до 5 000 грн/кв м, це при тому, що новобудові з рівними стінами – від 4 200 грн/кв м!


Люди, прошу, підтримайте, адже ви своїм попитом підвищуєте ціну. Якщо в Кременчуці абсолютно всі зачекають пару місяців і утримаються від придбання нерухомості, то пізніше ви її купите на 20% дешевше, повірте!
Нехай агентства та люди, які формують ціну, посидять пару місяців без продажів. Спасибі, сподіваюся на вашу підтримку!»

 

Як поводиться нині ринок нерухомості

 
Блукаючи просторами інтернету, ми знайшли однокімнатні квартири у віддалених районах Києва й по 42-45 тис доларів – як наші двокімнатні у центрі. Ріелтори не заперечують, що ціна на квадратні метри у Кременчуці фактично наближається до столичних на околицях, без ремонту.


На кінець 2012 р. – початок 2013 р. одно– та двокімнатні квартири на вторинному ринку в місті подорожчали на суму від 2 до 5 тисяч доларів. І це незважаючи на кризу, економічну нестабільність та зарплати кременчужан, які майже не ростуть. Вартість трикімнатних квартир фактично не змінилася – попиту на велику площу не спостерігається. При цьому простежується тенденція: люди старшого віку воліють продати свої «апартаменти» радянських часів, бо за них треба вносити високі комунальні платежі. Натомість купують або міняють із доплатою одно– чи двокімнатну, аби «підкинути грошенят» молодим: на власне невеличке, але окреме житло. Звісно, на такий варіант уже потрібні додаткові заощадження, але це все ж дешевше, ніж лізти на роки у кредитну кабалу під 20-25% річних (для порівняння: у Америці кредит на нерухомість – 5% річних).


Фахівці ринку нерухомості зауважують: Кременчук завжди був дорогим містом, де ціни вищі, ніж у інших регіонах. Чому? Називають декілька причин.
Невисокі темпи будівництва у місті (так, минулого року, за даними відділу економіки міськвиконкому, в експлуатацію здали всього чотири багатоповерхівки) – через це квадратний метр на вторинному ринку «підтягується» до ціни в новобудовах.


На ринку нерухомості мало доступних пропозицій – квартир невеликої площі, одно– та двокімнатних. У свою чергу підвищений попит завищує ціну.
Новобудови все ж обходяться набагато дорожче, ніж «вторинка» – в облаштування і ремонт потрібно вкласти ще півціни квартири – а то й більше. І лише тоді можна заселятися.
Площа найбільш затребуваних одно-, двокімнатних квартир в новобудовах значно більша, ніж у старій забудові. Так, нові однокімнатні – це зазвичай 42 квадратні метри, тоді як хрущовки – 30-32.


Наплив людей із навколишніх сіл. До промислового Кременчука їдуть у пошуках роботи. І якщо продають будиночок в селі – воліють купити те, на що вистачить грошей (тобто знову-таки невеликі квартири в старій забудові).

 

Коментар


Дешевше не буде

Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії

Тетяна Авраменко, керівник агенції «Єврометр»


– Житло на вторинному ринку може тільки подорожчати, подешевшати не може. Якщо купуєте нову квартиру – це практично голі стіни. Потрібно вкласти в ремонт, щоб жити в квартирі, а не у всіх є такі гроші. Тому ринок вторинного житла в нашій країні ще довго буде процвітати і, зокрема, попит на «гостинки», однокімнатні квартири і хрущовки. Люди розлучаються, міняють житло – тому ці квартири, як насіння: такі об’єкти найбільше продаються, інколи одну і ту ж продають разів по п‘ять. Хочу зауважити: буває, що люди вкладають великі гроші в ремонт хрущовки. Потім хочуть повернути собі ці кошти й завищують ціну. Але максимум можна повернути половину вартості ремонту.

 

МОВОЮ ЦИФР

 

$700 (5 600 гривень) – середня ціна квадратного метра житла у Кременчуці на вторинному ринку.
$750 (6 000 гривень) – середня ціна на квадратні метри в новобудовах,тобто вартість «старого» і «нового» фактично зрівнялася. А інколи, як це не парадоксально, нове може коштувати дешевше: в одній з агенцій нам запропонували по 3 500 грн за квадратний метр в новобудові.

 

Досвід кременчужанки: дешевше, але з морокою


Відповідно до даних, наданих ріелторами, квартири в нагірній частині міста коштують до 20 тис доларів, у районі водоканалу – трохи дорожче. Світлана вважає, що їй пощастило: купила за 19 тисяч доларів хрущовку в жилому стані. Але доки шукала підходящий варіант, зіткнулася з багатьма неприємними нюансами.


– Купівля, ціна – усе це вимагає багато часу та нервів, – ділиться своїм досвідом Світлана. – Але на що раджу звертати увагу – так це борги попередніх власників. Коли я дивилася квартиру, зазирала і в поштову скриньку. І одного разу знайшла там лист від банку про заборгованість: квартира свого часу була в заставі. Як з‘ясувалося згодом, її з аукціону викупив ріелтор, який і запропонував мені. Але листи від банку продовжували надходити. Я замовляла в нотаріуса перевірку, щоб переконатися, що мене не дурять – слава Богу, квартира не була в заставі, листи йшли «за інерцією». Вважаю, що з ріелтором мені пощастило – могла натрапити і на афериста. Але квартира з відносно невисокою ціною усе ж виявилася морокою. Я зіткнулася з тим, що одну й ту саму квартиру (яку я врешті й купила) мені показували різні посередники і спочатку пропонували ціну 21,5 тисяч доларів, без оформлення. Аж доки я не вийшла на ріелтора-власника.


Я так розумію, однією й тією самою квартирою займається одразу декілька посередників-ріелторів, кожен дає своє оголошення в газету – і в цьому випадку дуже важко мати з кимось справу, – констатує кременчужанка.

 

Коментар

Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії

Олена Куроп‘ятник, директор агенції «Світ нерухомості» – з приводу «порожніх» оголошень


– Приблизно третина оголошень, які нібито дають люди – порожні. У такий спосіб деякі агентства «набивають» собі клієнтів. Тобто покупець телефонує, йому кажуть, що квартира продана, але обіцяють підшукати інший варіант – з самого початку починають роботу з обману. Інша хитрість – якщо ріелтор недобросовісний: він спочатку називає ціну, за яку неможливо продати об‘єкт. За нормальних умов об‘єкт на ринку продається 2-3 місяці, а коли ціна завищена – то й півроку-рік. І коли людина звертається до непрофесійного ріелтора, вона втрачає час, а потім і гроші – бо інколи після невдалих спроб продати доводиться скидати ціну навіть нижче за ринкову. Так само поганий результат, якщо одну квартиру продають кілька агентств. Взагалі ж я вважаю, що ріелторська діяльність має бути ліцензованою – як в Америці. Добросовісні ріелтори готові пройти курси, підвищити кваліфікацію, щоб не втрачати авторитет і для того, аби на ринку нерухомості не було безладу.

 

Міняємо Кременчук на Болгарію?

 

Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії
Це реальні будинки у Болгарії, де можна купити квартиру за ціною кременчуцької

 

В одній з кременчуцьких агенцій нам запропонували однокімнатну квартиру в Болгарії, на першій береговій лінії моря та біля соснового лісу, за 40 тисяч доларів – в апартаментах-новобудові. Внизу будинку – пральня, спортзал (можна користуватися за плату). Тобто за ціною старенької двокімнатної в Кременчуці можна купити собі пристойне житло в курортній зоні за кордоном! Кажуть, що на цю новобудову вже є три інвестора з Кременчука.
Однокімнатну квартиру в апартаментах Туреччини (від забудовника) кременчуцький посередник продавав від 60 тисяч доларів (як приватний будинок у Кременчуці). Приблизно за таку ж ціну можна знайти однокімнатну квартиру у Варшаві.
В Іспанії, по ринку нерухомості якої прокотилася криза, теж можна придбати однокімнатну квартиру за 65 тисяч доларів.

 

Приватні будинки у Кременчуці – у ціні


Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії
Ірина Власенко, юрист агенції «Клуб нерухомості», зауважує, що з початку року вже спостерігається попит на будинки в приватному секторі, хоча зазвичай пік припадає на квітень.
– Люди продають квартири, докладають гроші та купують будинки, – розповідає про тенденцію Ірина. – По комунальних платежах будинок обходиться дешевше, ніж квартира. Земля приносить прибуток, на це теж розрахунок. Коштує будинок в середньому від 45 тисяч у межах міста. Якщо дешевше – то це буде глинобитний старий. А цегляний будинок з комунікаціями площею 70 квадратних метрів (як трикімнатна квартира) і земельною ділянкою 10 соток стартує зазвичай від 60 тисяч доларів. Двоповерхові будинки, що зводилися у більш «ситі» роки – великі за площею, і зараз вони довели, що нерентабельні взагалі. Навіть 200 квадратів дуже дорого обслуговувати, тож для будинку максимум – це 150-180 квадратів. Тому на продаж є багато пропозицій будинків, площа яких складає 300-400 квадратних метрів, але покупці їх навіть майже не дивляться. Тим паче, що люди хочуть отримати за такий будинок і 600, і 700 тисяч доларів. Звісно, для Кременчука це дуже дорого.


За словами ріелторів, котеджі на кілька власників, які вже стали популярними на околицях Києва (так званий «таун-хаус»), у Кременчуці не затребувані. Наші люди все ж прагнуть мати землю під будиночком, щоб поратися на ній, а котедж на кілька власників такого не передбачає.

 

Ціна на квартиру та додаткові платежі


«Ціна на квартиру складається з бажання продавця продати дорожче», – жартують ріелтори.
Послуги ріелтора – від 500 доларів до 3% від вартості житла. Оплата – після оформлення правочину.
Оформлення у нотаріуса – в середньому 1-2,5 тисячі гривень (в окремих випадках – до 5 тисяч гривень), це дорожче, ніж було через БТІ.
Оцінка майна – 350-500 гривень.
Податки: 1% – Пенсійний фонд, 1% – державне мито.

Дорогий наш Кременчук: квартири у місті вже коштують, як у Болгарії

 

"Кременчуцький Телеграф" від 20 березня

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх