Грітися та митися – тільки з лічильниками

31.01.2013, 10:19 Переглядів: 5 590

Грітися та митися – тільки з лічильниками
Споживачів зобов’яжуть рахувати реальні витрати тепла та води

Що краще: платити за опалення за лічильником чи без нього? При нашому комунгоспі з неефективними системами теплопостачання, втратами тепла у самих будинках, на це, здавалося б, просте питання відповідь неоднозначна. Приклад – багатостраждальний Занасип, де впровадили пілотний проект обліку. Три роки поспіль частина мешканців мікрорайону вимагала перерахунку: люди не вірили лічильникам і не хотіли платити за опалення більше, ніж за міським тарифом (без обліку). За даними «Теплоенерго», торік економії не вийшло у третині будинків Занасипу із 28, обладнаних приладами обліку. Що буде цьогоріч – покаже кінець сезону.

 

У жовтні «ТелеграфЪ» публікував матеріал про те, чи можна відмовитися від теплового лічильника. У принципі, це поки що можливо, якщо прилад не пройшов повірку.

Та незабаром грітися та митися без обліку води й тепла заборонять. Так, нещодавно Кабмін вніс відповідний законопроект. Згідно з ним, установка  лічильників стане обов’язковою для всіх категорій споживачів. Зважаючи на тарифну політику в державі, ймовірно, проект закону ухвалять: раніше українців  уже зобов’язали встановити газові лічильники максимум до 2018 року.

 

З квартирними лічильниками води все більш–менш зрозуміло (їх уже встановлюють самі споживачі).

 

А от із лічильниками тепла не все так просто, бо вони встановлюються на весь будинок (а потім показання розбиваються на всіх жителів). Якщо це ОСББ, то, зрозуміло, витрати перекладуть на самих мешканців. А якщо будинок комунальний?

 

– Ще зо два роки тому ми віддали заявку до обласного УЖКГ: обрахували вартість встановлення лічильників на кожен будинок. Наше підприємство обслуговує близько 200 будинків, загальна вартість обладнання їх лічильниками – близько 2 млн грн. Це мала бути державна програма, і кошти повинні виділятися з Держбюджету, але вони не виділялися, – коментує ситуацію Дмитро Питулько, директор КП «Теплоенерго», яке обігріває Крюків та Занасип.

 

Проте, за його словами, є приклади, навіть у комунальних будинках, коли споживачі самі «скидалися» на теплові лічильники. Нині прилад з установкою обійдеться у 15–20 тис грн.

 

Коли хочуть «поставити на лічильник»


Облік води 

До 1 жовтня 2014 року – усі бюджетні установи та підприємства.

До 1 жовтня 2017 року – населення.

 

Облік тепла

До 1 січня 2014 року  – усі  в бюджетні установи та підприємства.

До 1 січня 2018 року – населення.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: vichivisam.ru
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх