У Кременчуці гіпертонікам обіцяють дешеві ліки

10.11.2012, 08:30 Переглядів: 4 510

У Кременчуці гіпертонікам обіцяють дешеві ліки

В області стартує пілотний проект, який має допомогти хворим на гіпертонію купувати ліки зі знижкою

Від 6 листопада в Кременчуці хворим на гіпертонію починають відпускати ліки від цієї недуги за зниженими цінами. Скільки вони коштують та де їх придбати, з'ясовував «ТелеграфЪ».
25 % українців хворіють на гіпертонію і найчастіше серед європейських країн від неї помирають. Тепер уряд згадав про хворих на гіпертонію і затвердив постанову № 907 «Про затвердження Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» (від 5 вересня 2012р.) згідно з якою хворим продаватимуть ліки зі знижкою, а різницю відшкодовуватимуть за рахунок бюджету.


Такий проект вже стартував на Полтавщині. Грошима розпоряджатиметься обласний кардіологічний диспансер.


– У Кременчуці ми вже сформували електронний реєстр хворих, – коментує заступник начальника управління охорони здоров'я Дмитро Петращук. – До нього потрапили пацієнти з гіпертонією, що перебувають на обліку в лікарнях міста.


Як працюватиме програма допомоги гіпертонікам


Для того, аби отримати дешевші ліки, потрібно мати рецепт лікаря. Пацієнт звертається до сімейного лікаря (не кардіолога і не невролога!), він призначає йому лікування, а вже потім іде до аптеки.


Ідея проекту в тому, що лікар виписує не сам препарат, а його міжнародну назву, пояснюють у міськздороввідділі. Тож люди не займатимуться самолікуванням, а прийматимуть ті ліки, які призначив лікар. Крім того, привчатимуться спілкуватись із сімейним лікарем.


– Така схема – через звернення до сімейного лікаря – створена для того, аби не було змоги отримати рецепт двічі, – каже Дмитро Петращук. – За кожен бланк лікарі та аптеки звітуватимуть.


Реалізовуватимуть препарати через комунальні аптеки «Полтавафарм», що мають кілька торгових точок у місті.


Завідуюча аптечним складом «Полтавафарм» Світлана Онопко каже, що мережа комунальних аптек у Кременчуці готова продавати ліки хворим на гіпертонію. Втім, грошей аптеці на відшкодовування різниці вартості препаратів ще не надходили. 14 листопада сесія облради має затвердити порядок реалізації цього пілотного проекту. Згідно з ним, на область виділять 1,5 мільйона гривень.


Тож поки що невідомо, скільком хворим допоможе державна програма. Адже в проекті рішення сказано, що «для лікування осіб на гіпертонічну хворобу у разі амбулаторного лікування хворі забезпечуються лікарськими засобами в межах затверджених кошторисних призначень обласного бюджету, визначених обсягом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам». Тобто скільком хворим грошей вистачить, покаже час. Втім, що треба зробити, аби таки мати можливість купити ліки дешевше, знати варто.

 

Якою буде знижка та які препарати продаватимуть?


Взагалі-то, за наказом МОЗ, передбачено відпускати зі знижкою 249 найменувань. Станом на початок цього тижня реєстрацію пройшли близько 120 препаратів. Всі вони містять одну з семи діючих речовин. Це: еналаприл, амлодіпін, бісопролол, лізіноприл, ніфедіпін, метопролол, небіволол.


В аптеках обіцяють продавати зі знижкою як вітчизняні, так і імпортні препарати. Усе залежатиме від суми, яку виділятимуть.


Якою може буде знижка? Наприклад:


Еналаприл 10 мг № 20
У роздріб – 5,40 грн.
За рецептом ціна складе 2,67 грн.
Коронал – 5 мг № 30
У роздріб – 26,44 грн
За рецептом ціна складе 17,99 грн
Амлодіпін 5 мг № 30
У роздріб – 9,75 грн
За рецептом ціна складе 2,52 грн
Бісопролол 10 мг № 20
У роздріб – 29,61 грн
За рецептом ціна складе 19,72 грн

 

У яких аптеках вам продадуть препарати зі знижкою


Продавати дешевші препарати будуть комунальні аптеки «Полтавафарм» та їх філії, залежно від того, до якої поліклініки «належить» пацієнт.
Аптека «Ветеран» – пацієнти Другої, Третьої, Четвертої, залізничної та дитячої лікарень
Аптека № 232 – пацієнти ЦРБ та поліклініки АвтоКрАЗу
Аптека № 212 – пацієнти Першої поліклініки.
Ліки відпускатимуть також у кіосках цих аптек.

У Кременчуці гіпертонікам обіцяють дешеві ліки

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх