Яке «доступне житло» для кременчужан вигідніше?

4.11.2012, 10:00 Переглядів: 8 408

Яке «доступне житло» для кременчужан вигідніше?

«ТелеграфЪ» пропонує огляд діючих державних житлових програм

На минулому тижні новосели-кременчужани, що отримали квартири за різними державними програмами, святкували урочисті входини. Користуючись нагодою, ми поцікавилися «ціною питання» – у скільки обійдеться нове житло, яке уряд називає доступним. Тим більше, що повністю безкоштовного житла для тих, хто роками стоїть на квартирній черзі – не передбачається.

 

25 жовтня у Кременчуці урочисто здали в експлуатацію 108-квартирний житловий будинок № 36 у кварталі 278. У рамках різних державних програм доступного житла тут отримали квартири 85 сімей. На здачу будинку прибув заступник міністра регіонального будівництва та ЖКГ Дмитро Ісаєнко, він і вручив символічний ключ голові новоствореного ОСББ Івану Тегзі.

 

– Будинок хороший, гарний, всі хочуть в такому жити, – говорить Іван.

 

– Не боїтеся брати на себе обов'язки голови ОСББ?


– Ні, я сам його будував – був начальником дільниці, і я знаю, що з цим будинком робити.

Та найцікавіше, звичайно, було оглянути квартири.

 

Чотирикімнатна оселя – тепер власність багатодітної сім'ї Людмили та Валерія. Свого часу вони першими записалися на програму молодіжного будівництва в цьому домі. Вірніше, дев‘ятиповерхівка тоді була ще у проекті. Забудовник – ТОВ АКБ «Лінк» – взяв на себе всі опоряджувальні роботи у квартирі для багатодітної родини, вклавши близько 48 тис грн. Нова оселя стане комфортним житлом для сім’ї, де четверо дітей: Сергій, Миша, Арина й Ліза. Молодшому всього 8 місяців.

 

- На пільговій черзі як багатодітні ми стояли 15 років, а цієї квартири по молодіжному будівництву чекали два роки, – розповіла «Телеграфу» Людмила.

Протягом 20 років сім'я платитиме по 1 259 грн у квартал: кредит за програмою молодіжного будівництва безвідсотковий, причому 50% вартості квартири багатодітній родині компенсує держава, згідно з умовами програми. Крім цього, такі родини мають 50% знижку в оплаті за компослуги, тому кредит і став «підйомним» для великої сім‘ї.

 

– Це прийнятні для нас умови, інакше ми не змогли б придбати цю квартиру. Чоловік працює на стальзаводі. Я педагог, зараз у декреті, – розповіла Людмила.

 

У цьому ж будинку квартири, які обійшлися в 50% від вартості, отримало 7 сімей кременчуцьких медиків: частину вартості їм компенсували за програмою «Доступне житло» (держава платить 30%), частину – з міського бюджету.

Ми зазирнули й до інших квартир – їхнім власникам, на відміну від родини, що отримала бонус від забудовника, ще доведеться вкласти чималі кошти у внутрішні роботи.

 

За інформацією Володимира Богости, директора ТОВ АКБ «Лінк», вартість одного квадратного метра житла – 4 400 грн. Квартири здаються в експлуатацію із газовими плитами та лічильниками, але без опоряджувальних робіт – шпалер, плитки у санвузлах. Сантехніка у зданому будинку повністю наявна у 15 квартирах, в інших – частково.

 

- За досвідом будівництва, ми знаємо, що люди підходять до житла індивідуально. Тож часто купуємо сантехніку, витрачаємо гроші, а потім люди це міняють. Тому ми пропонуємо різні варіанти у межах визначеної суми, – пояснює Володимир Богоста.

 

Заступник міністра регіонального будівництва та ЖКГ Дмитро Ісаєнко, відкриваючи будинок, повідомив, що 24 жовтня уряд ухвалив постанову, згідно з якою програма молодіжного житлового кредитування – термін дії спливає якраз у 2012 році – буде продовжена ще на

5 років: до 2017 року. Загалом, вона реалізовується вже близько 20 років, і були періоди, коли вона «буксувала».

Програми державної підтримки будівництва доступного житла (якщо говорити відверто, відносно доступного) – єдина можливість отримати власну квартиру, визнає пан Ісаєнко.

 

- Сьогодні в Україні у черзі на житло стоїть 1 млн 200 тис сімей. Якщо помножити це число на вартість квадратного метра, то ми отримаємо близько 3 млрд грн. Зрозуміло, що таких грошей у бюджеті не буде, – зазначив він, відповідаючи на запитання «Телеграфа» про те, чи передбачається хоча б певна кількість повністю безкоштовних квартир для тих, хто стоїть у черзі по 20-25 років.

 

Прорахуємо різні можливості отримання житла за державними програмами


Візьмемо житло для сім’ї з трьох осіб – подружжя з однією дитиною. Це двокімнатна квартира площею

63 кв м – такі «двушки» пропонували у новобудові в кварталі 278. Вартість одного кв м, як уже було сказано – 4 400 грн.

Двокімнатна квартира за таких умов коштуватиме 277,2 тис грн – від цієї ціни ми й робитимемо розрахунки.

 

 

Доступне житло 30 на 70 – для доволі небідних громадян


Умови програми:


- надається часткова компенсація: 30% від вартості житла;

- більшу частину вартості житла – 70% – погашає громадянин із власних заощаджень, щоправда, на решту суми можна оформити кредит, але вже не пільговий, а за умовами банку;

- вартість квадратного метра житлової площі нормується Мінрегіонбудом, і у цій програмі вона менша, ніж за молодіжним житловим будівництвом – 4 290 грн за кв метр, а це означає, що різницю теж повинен виплатити сам громадянин.

 

Скориставшись кредитним калькулятором, ми визначили, що наша сім‘я (на таку ж саму квартиру) повинна мати

196 119 грн власних заощаджень – тоді вона зекономить на купівлі житла вартістю 277 200 тис грн. Бо решту в сумі 81 081 грн доплатить держава.

 

Цю програму держпідтримки ми назвали умовно доступною, бо вона для доволі небідних громадян. Але варіант – для тих, хто хоче поліпшити свої житлові умови: продаєте однокімнатну і купуєте двокімнатну поліпшеного планування в новобудові.

 

Молодіжне житлове будівництво


Умови програми:


- кредитується молода сім‘я або одинокі громадяни віком до 35 років;

- термін кредитування – до 30 років;

- перший внесок – 6% від вартості житла;

- відсоткова ставка – 3% річних, при цьому надаються пільги: для сім‘ї з однією дитиною кредит безвідсотковий; якщо у родині двоє дітей, держава сплатить 25% від вартості житла; якщо дітей троє або більше – держава компенсує 50% від вартості житла;

- платежі для погашення кредиту розраховуються на квартал.

 

Наша умовна родина з трьох осіб отримає безвідсотковий кредит на 30 років.

 

Перший внесок складе 16 632 грн.

Щоквартальний платіж – 2 137 грн (тобто у місяць треба відкладати 534 грн).

 

Наразі ж оренда «двушки» коштує у Кременчуці принаймні вдвічі більше, тож це, бе­зумовно, найпривабливіша державна житлова програма.

Та є певні нюанси. Зокрема, вимоги до платоспроможності: після сплати кредиту та компослуг в родини повинно залишитися не менше прожиткового мінімуму на кожного. Ми порахували, що наша умовна сім’я повин­на мати близько 4,5-5 тис грн сукупного доходу – тобто «білих» зарплат.

Для відбору претендентів застосовується рейтинговий метод. Перевага надається багатодітним сім‘ям та тим, чий вік наближається до граничного – 35 років, а також молодим вченим, медикам, спортсменам.

 

Зауважимо: граничну вартість квадратного метру для забудовників за програмою молодіжного житлового будівництва встановлює Мінрегіонбуд, на сьогодні для Полтавщини це 4 696 грн. Проте й зараз у Кременчуці пропонують навіть трохи дешевше. Так, у будинку на вулиці Манагарова ціна за 1 кв м складає 4 320 грн.

 

Доступне житло під 3% річних – тобто здешевлення іпотеки

 

Умови програми:


- обмеження за віком для учасників програми немає;

- кредит оформляється у банку під 16% річних, з яких реально позичальнику слід платити 3% – решту компенсує держава;

- термін кредитування – до 15 років;

- перший внесок – не менше 25%;

- є обмеження щодо норми житлової площі для кредитування: для одиноких громадян чи сім‘ї з двох осіб вона не повинна перевищувати 40 кв м; для сім‘ї з трьох осіб і більше – до 58 кв м;

- розрахункова вартість 1 кв м житлової площі не повинна перевищувати 4 000 грн (для Києва, Севастополя, Сімферополя цей поріг збільшений);

- допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості не більше як на 25%.

 

За умовами цієї програми, наша родина повинна мати 69,3 тис грн для першого внеску.

 

На 207,9 тис грн банк надасть кредит. Щомісячна сума погашення для позичальника (якщо відняти 13%, які компенсує держава) складе від 1 164 грн (за перший місяць) до 1 158 грн (за останній).

Переплата за користування кредитом – 47 тис грн.

 

Таким чином, та ж сама квартира для родини обійдеться у 324,2 тис грн. Це найменш «дешевий» варіант, та якщо порівняти з найдешевшою іпотекою (під 14-15% річних, коли банки співпрацюють з Державною іпотечною установою), то такий кредит на «двушку» в новобудові взагалі був би непідйомним.

Умови до платоспроможності схожі на молодіжне кредитування: після сплати кредитів, компослуг у сім‘ї має залишатися прожитковий мінімум на кожного. При цьому щомісячний платіж з урахуванням компенсації (отих 13%, що надає держава) не повинен перевищувати 50% доходів сім‘ї.

 

На сайті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

molod-kredit.gov.ua можна скористатися кредитним калькулятором для кожної програми та рейтинговим калькулятором для програми молодіжного кредитування.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: kharkov-online.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх