Кременчуцькі ДАІшники «забули» про довіреність

1.09.2011, 15:11 Переглядів: 3 448

Фото:УНИАНФото:УНИАН Документи інспекторам можна лише показувати і не передавати

Із 13 серпня запрацював так званий «закон про техогляд», яким Верховна Рада скасувала цю клопітку процедуру та змінила у законодавстві ряд звичних речей. «ТелгерафЪ» з'ясовував, чи настало для водіїв покращення життя вже сьогодні.


Перш за все зміни торкнулися водіїв, які їздять за довіреностями. Тепер, коли працівник ДАІ зупиняє автівку, їм не потрібно показувати цей документ. По-друге, водіям дозволили не «передавати» свої документи інспектору, а просто «пред'явити». Останнє нововведення кожен пояснює як хоче, а люди у погонах зважають на те, що Правила дорожнього руху ніхто не змінював і вони по-старому можуть вимагати «передати документи». Що ж зараз відбувається на кременчуцьких вулицях?


Довіреність вже не питають


Тепер мати при собі нотаріально завірене доручення на право керування чужим автомобілем (довіреність) не потрібно. Достатньо тримати в салоні техпаспорт на авто, водійські права і страховий поліс «автоцивілки».


– Наші співробітники не запитують у водіїв довіреність на керування автомобілем, – каже старший інспектор Кременчуцького міського відділу ДАІ Володимир Кравченко. – Навіть для оформлення протоколу при порушенні правил дорожнього руху достатньо встановити особу водія.


Саму довіреність, як документ, ніхто не відміняв – нею і надалі можна користуватися, якщо автомобіль продаватимуть «за дорученням». Тобто формально власник залишається старий, а новий користується автівкою, не витрачаючи гроші на держмито, податок, постановку на облік та на нові номери.


Документи інспектору: хочу – дам, хочу – покажу


Разом із радісними новинами, законодавці підклали у відношення між водіями та інспекторами «свиню». Так у Законі «Про міліцію» слово «передати документи» замінили на «пред'явити», а ось у Правилах дорожнього руху все залишилося по-старому: зупинили – передай документи. Це може викликати конфлікти на дорозі.


– Наразі нам не надходило ніяких вказівок щодо змін у роботі, – каже старший інспектор Володимир Кравченко. – Проте більшість водіїв ставиться до цього з розумінням. Хтось показує документи – добре, хтось передає – теж добре. Якщо людина адекватна, то з нею завжди можна знайти спільну мову.


До 13 вересня влада має усунути цю суперечність в законодавстві й залишити щось одне – або «передати», або «пред'явити». Зауважимо лише, що ПДР нижчі за статусом, ніж Закон, тому водії, котрі відмовляються передавати документи інспектору, можуть почувати себе правими. Проте у ДАІ зважають - відміна обов'язку передати документи на руку лише дорожнім нахабам, а не адекватним водіям.

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх