«Нешкідливе» пиво, або З чтого починається дитячий алкоголізм

16.04.2010, 17:06 Переглядів: 14 471
Молодіжна редакція намагалась з’ясувати, чим небезпечне вживання алкоголю в підлітковому віці, і чи можна у нашому місті неповнолітньому купити пиво..

Кабінет лікаря-психолога

Чому підлітковий алкоголізм набуває таких масштабів, і як із ним боротися, розповідає нам психолог Кременчуцького наркологічного диспансеру Ірина Берліозова:

– Що сприяє масовому дитячому алкоголізму?

 – Україна займає перше місце в Європі по розповсюдженню підліткового алкоголізму. На це впливає кілька факторів. По-перше – соціальний. По-друге, буває, що батьки можуть бути негативним прикладом для дітей та підлітків. Часто можна зустріти випадки, що батьки власноруч пропонують дітям випити. По-третє, психологічний фактор. Підлітки починають уживати слабоалкогольні напої через свою допитливість, а також тому, що намагаються виглядати дорослішими. Ще треба додати, що неповнолітні схильні до наслідування. 

– З чого починається дитячий алкоголізм?

– Звичайно, у підлітків алкоголізм починається  з експерименту. Пиво, вино, горілка, самогон здаються недобрими на смак. І взагалі, виникають певні неприємні суб’єктивні відчуття. З іншого боку, слабоалкогольні напої краще смакують. Тому підлітки починають із  «джин-тоніку», «бренді-коли» і т.п. Хоча, вісім обертів підлітку вже достатньо для того, щоб бути в стані сп’яніння. Іноді етап першого контакту з алкоголем починається в утробі матері. Це відбувається тоді, коли мати його вживає.

– Чим саме пиво шкідливе для здоров’я?

– Факт негативного впливу відчувається одразу. Багато хто з молодих людей не вважає пиво алкогольним напоєм. Але якщо підліток вживає щоденно по пляшці пива, то через місяць він буде вживати вдвічі більше. Це вже не залежить від поведінки. Непомітно формується підсвідомий потяг. Потім неповнолітній переходить на більш міцні напої. І внаслідок цього, у 15-16 років він має першу стадію алкоголізму, а у 20 – потрапляє з «білою гарячкою» до нас в диспансер.

 – Які саме психологічні проблеми можуть впливати на дітей та підлітків? 

– Залежними, переважно, стають люди, в яких є певні комплекси, низька самооцінка, почуття провини. Алкоголь, у свою чергу, має здатність створювати суб’єктивно приємні відчуття. Він може підвищувати самооцінку. Але найнебезпечніший фактор – це незанятість та емоційний голод. Підліток не може впорядкувати свій час, тому він починає з’являтися в різних компаніях. І саме в них відбувається так звана алкоголізація, де, до речі, формується кримінальна та асоціальна поведінка. Дуже багато залежить від родини, адже самосвідомість формується до восьми років. І саме з цим саморозумінням людині доведеться жити все життя.

– Як лікувати алкоголізм?

– Існує кілька етапів лікування. Перший – це детоксикація (тобто медикаментозне лікування). Воно займає 20% курсу. Інші 80% – це психологічне лікування, адже алкоголізм це, насамперед, психологічне захворювання. Якщо ми дійсно хочемо допомогти підлітку, то перш за все треба допомагати членам його родини. Дуже часто можна зустріти батьків, які помічають нестандартну поведінку дітей, але при цьому не можуть нічого вдіяти. Вони не звертаються за допомогою, через те що не хочуть «виносити сміття із хати». – Алкоголізм в любому віці лікується однаково успішно?– Молодим людям, зазвичай, легше допомогти, через те що структура особистості повністю не сформована, і немає тих втрат, які має, наприклад, 50-річний алкоголік. Але все одно є певні труднощі у лікуванні молоді, тому що через свою психологічну незрілість вони не розуміють тяжкість цього захворювання. 

– Як запобігти масовому вживанню пива підлітками?

– Потрібно сказати, що такі проблеми мають вирішуватися на державному рівні. По-перше, це інформування, по-друге, профілактика, по-третє, жорсткий контроль продажу алкоголю неповнолітнім.  Взагалі ця проблема повинна вирішуватися на рівні Верховної Ради. Потрібно розширювати сферу допомоги і послуг, відкривати нові доступні реабілітаційні центри по роботі із алкогольною та наркотичною залежністю, втілювати соціальні програми, спрямовані на оздоровлення нації. Якщо цього не зробити вчасно, наша нація може зникнути!

Недетская покупка

Молодіжна редакція провела експеримент, в ході якого здійснила покупки пива у різних магазинах нашого міста. Тобто мені з компанією товаришів довелося обійти шість крамниць у різних районах (Молодіжний, Центр, Крюків) і з’ясувати, чи продадуть пиво, якщо нам ще не виповнилося 18 років – вік, з якого можна продавати пиво населенню. Ми здійснили покупки пива, починаючи від кіосків, закінчуючи супермаркетами. 

Результат

 1. У кіоску, який знаходиться на зупинці «Аврора», пиво мені продали без будь-яких питань. Це зрозуміло, адже продавець у кіоску зацікавлений у тому, щоб отримати більшу виручку. Кого б там цікавив мій вік.

2. Така ж історія сталася і в магазині, що знаходиться по вулиці І.Приходька неподалік від психо-неврологічного диспансеру. 

3. Що стосується супермаркетів, то в «Просторі», «АТБ» (по вулиці Першотравневій), «Білла» та «Амсторі» мені теж продали пиво без жодних запитань. Хоча, наприклад, в останньому біля кожної каси є надпис: «Я НЕ ПРОДАЮ ПИВА НЕПОВНОЛІТНІМ». 

Таким чином, я на власні очі переконалась, що деякі громадяни-продавці не поспішають дотримуватися цього закону. Можливо тому значна частина молоді, замість того щоб якось себе розумно реалізовувати, сидить на лавочці і п’є пиво! 

Анонімний кабінет

 

У міському  наркодиспансері працює підлітковий кабінет анонімного консультування. Туди можуть звертатися батьки та підлітки, які мають проблеми із будь-якою залежністю (алкгогольною, наркотичною, комп’ютерною, ігровою). Для цього треба зателефонувати до реєстратури за номером 76-66-73.
У міському  наркодиспансері працює підлітковий кабінет анонімного консультування. Туди можуть звертатися батьки та підлітки, які мають проблеми із будь-якою залежністю (алкгогольною, наркотичною, комп’ютерною, ігровою). Для цього треба зателефонувати до реєстратури за номером 76-66-73.

Що думає наша молодь про пиво? 

Дар’я, 16 років:
– Власне мені не подобається пиво. Мені не подобається ні смак, ні запах. Я не розумію, що в ньому знаходять люди. І взагалі, ті, хто його споживають – це жертви реклами!
Мені здається, що молодь, яка має якісь інтереси, не можна зустріти з пляшкою пива біля пам’ятників Леніна та Шевченка. 
Микола, 18 років:
– Я люблю пиво. Звичайно,  було б краще, якби його не розбавляли водою, тоді воно було б смачнішим. Я вважаю, що його треба пити вдома або в кафе, але не так, як споживає його значна частина нашої молоді: десь у парку на лавочці з цигаркою в одній руці, із пляшкою – в іншій.
Маша, 17 років
– Я пиво не люблю. І взагалі, я – за здоровий спосіб життя. Наскільки мені відомо, то воно дуже шкідливо впливає на здоров’я людини: у чоловіків може виникнути імпотенція.
ПОТРІБНО ЗНАТИ
• Потрапляючи до організму людини, пиво заповнює кровоносні судини, що з часом провокує захворювання серця, а також варикозне розширення судин. 
• Пиво шкідливо впливає на репродуктивну систему організму, а особливо на чоловічу. Воно зменшує рівень чоловічого гормону, і внаслідок цього,  чоловіки починають страждати облисінням, з’являється так званий «пивний живіт», а  іноді – імпотенція.
• Жінки, що регулярно споживають пиво, мають більшу ймовірність захворіти на рак. Також у них з’являються «пивні вуса» .
 Марина ПАСТУХОВА

 



 
Автор: editor
Теги: пиво
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх