Більше вітамінів навесні – менше шансів впасти у депресію

4.05.2006, 19:05 Переглядів: 2 370
Щоб дізнатися, що таке депресія і як її уникнути, ми звернулися до психолога Кременчуцького міського центру соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді Лесі Парахнич. Вона пояснила, що насамперед це психічний стан, який може виникнути через стрес чи будь-які негативні фактори (втрата близької людини, сильне розчарування, втрата життєвої перспективи)..

- Лесю, чи часто люди, які страждають на депресію, звертаються до фахівця?
- Більшість людей вважає, що депресія –  це просто поганий настрій, і не вважають за потрібне звертатися до спеціаліста. У деяких випадках, окрім консультацій психолога, не завадила б і медикаментозна допомога.
- Розкажіть про симптоми депресії.
- Це - зниження настрою, сповільнений рух, відсутність виражених реакцій, емоцій, відмова від спілкування, пригнічення. Людина все сприймає у сірих тонах. 
- Чи є різниця між підлітковою депресією та дорослою?
- У підліткків цей стан проходить гостріше та небезпечніше, ніж у дорослої людини. Просто дорослі розуміють, що цей стан пройде, а для підлітка це вперше, переноситься дуже тяжко і здається нескінченним.
До того ж у підлітка важче діагностувати депресію. Зазвичай, діти ховають свій стан за звичайну „депресію з посмішкою”.
- Чи може депресія стати причиною розвитку більш тяжких психічних наслідків?
У підлітковому віці депресія може призвести до погіршення успіхів у навчанні, вживання наркотиків, самогубства. Якщо депресія ускладнена якимось іншим захворюванням, то необхідно проводити паралельне лікування.
- Чому депресія найчастіше трапляється навесні та восени?
- Загальне зниження життєвого тонусу, виснаження, нестача вітамінів після довгої зими, загальне знесилення викликає зниження настрою. А восени - менше сонця, тому людям, що страждають на депресію, кажуть: “ловіть кожен промінець сонця”.
- Що робити людям, якщо хтось із близьких яких перебуває в депресії?
- Не треба докоряти їм за це. Слід ставитися із розумінням. Інакше може бути гірше. Коли у стані депресії знаходиться підліток, то батькам потрібно приділяти дитині якомога більше уваги.
- Що треба робити, коли відчуєш депресію?
- Не потрібно на цьому зациклюватися, треба поменше думати про негатив у своєму житті, вести різноманітний спосіб життя. Якщо щось не виходить у задуманій справі, то варто змінити на деякий час поле діяльності, розважитися, зайнятися улюбленою справою. Якщо ви помітили у себе ознаки депресії, то краще звернутися до спеціаліста – психолога або психотерапевта
 
                                                                        
Василь Баланюк, Інна Спиридонова



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх