Після трирічної перерви “Динамо” повертається у Лігу Чемпіонів

16.09.2015, 13:39 Переглядів: 1 229

"Динамо" - "Порту": представляємо суперника

Сьогодні, 16 вересня, після перерви у два сезони, київське «Динамо» візьме старт у груповому раунді найпрестижнішого європейського клубного турніру Ліги чемпіонів.

 

Матч відбудеться на стадіоні “Олімпійський ” в Києві о 21:45. Пряма трансляція на телеканалі “Україна” та “Футбол 2”.

 

Першим суперником команди Сергія Реброва буде «Порту», команда, із якою «Динамо» зустрічалося під час свого попереднього виступу в Лізі чемпіонів. Проте майже за три роки, що минули з того часу, склад цієї команди докорінно змінився.

 

 

Порту: історія та назва

 

 

Португальський професіональний футбольний клуб Futebol Clube do Porto було засновано у 28 вересня 1893 році торговцем вина Антоніу Ніколау д'Алмейдою. День заснування був обраний не випадково, адже 28 вересня був День народження короля Португалії Карлуша I (який тоді правив) і його дружини Амелії, що народилися в один день. Антоніу д'Алмейда був переконаним монархістом. Також офіційними клубними кольорами стали кольору Королівського дому Португалії - білий і синій.

 

На перший же матч команди були запрошені король з дружиною. Однак дружина самого д'Алмейди англійка Гільда Рамсей ненавиділа футбол і наполягла, щоб чоловік залишив свою нову забаву та зосередився на винному бізнесі. Після цього клуб фактично припинив своє існування до серпня 1906 року. У 1906 році його відновив Монтейру де Кошта, який був близьким другом д'Алмейді.

 

У квітні 1907 року в Португалії з'явилося перше футбольне поле Campo da Rua da Rainha (порт.), розміром всього лише 50 на 30 метрів. У тому ж році у клубу з'явився свій окремий офіс, що тоді могла собі дозволити далеко не кожна організація у Португалії, був виписаний тренер Кассань з Франції, був зіграний перший міжнародний матч з іспанською командою Фортуна з Віго, що закінчився поразкою.

 

У 2000 році Порту став одним з 14 клубів-засновників організації G-14, що об'єднує провідні футбольні клуби Європи. Крім Порту, у G-14 входять Аякс, Барселона, Баварія, Борусія (Дортмунд), Інтер, Ювентус, Ліверпуль, Манчестер Юнайтед, Олімпік Марсель, Мілан , ПСЖ, ПСВ, Реал Мадрид і команди, які приєдналися пізніше: Арсенал, Байєр-04, Ліон і Валенсія. Порту - це один з найсильніших клубів чемпіонату Португалії. Разом з лісабонськими Бенфікою та Спортингом утворює "велику трійку" португальського футболу.

 

Розклади

 

"Динамо"

 

Тренер киян Сергій Ребров свій варіант основного складу фактично продемонстрував у суботньому матчі сьомого туру української Прем’єр-ліги проти "Олександрії". У ньому не вистачало лише Александара Драґовіча, котрий не потрапив до заявки, оскільки пересвяткував вихід збірної Австрії у фінальну частину Євро-2016. Сьогодні Александар вочевидь таки вийде і зіграє у парі з Євгеном Хачеріді. Справа в обороні варто очікувати на Даніло Сілву, зліва – на Віторіну Антунеша, котрий забивав "Порту" в сезоні-2006/2007, виступаючи за "Пасуш Ферейру". Місце ж у воротах вочевидь буде віддане Олександрові Шовковському, для якого то буде 136-й матч у єврокубках.

 

Розвернений верхів’ям до власних воріт трикутник у середині поля, найімовірніше, складуть "хвилеріз" Сергій Рибалка, а також Велозу і Денис Гармаш. Міґел вже забивав співвітчизникам, виступаючи у футболці ліссабонського "Спортінґа". Цей гол хавбек провів у сезоні-2009/2010. Якщо на позиції правого вінґера немає альтернативи Ярмоленкові, то справа Дерліса Ґонсалеса цілком може замінити Олег Гусєв, котрий дуже вдало вийшов на заміну в зустрічі з "Олександрією". На вістрі ж атаки очікуємо дебютанта чемпіонського турніру Жуніора Мораєса.

 

Орієнтовний склад “Динамо”: Шовковський, Сілва, Хачеріді, Драгович, Рибалка, Антунеш, Гармаш, Велозу, Ярмоленко, Гусєв, Мораєс.

 

“Порту”

 

У наставника "драконів" Хулена Лопетеґі проблема з центральним оборонцем постала через дискваліфікацію Івана Маркано, котрий був вилучений у матчі чвертьфіналу торішньої Ліги чемпіонів проти "Баварії". У чьотирьох стартових матчах чемпіонату Португалії Маркано незмінно складав пару стопперів із Майконом. Зараз тренерові вочевидь доведеться випускати в центрі француза Алі Сіссоко. Ворота гостей майже напевне захищатиме Ікер Касільяс, а справа в обороні діятиме Максі Перейра. На лівому фланзі очікуємо мексиканського новачка команди Міґеля Лаюна. Нідерландець Бруно Мартінс Інді виходив нерегулярно навіть тоді, коли "ацтека" в команді ще не було.

 

Оптимальне тріо хавбеків у схемі 1 – 4 – 3 – 3 складають інший мексиканець Ектор Еррера, чітко виражений опорний хав Данілу й 23-річний француз Женеллі Імбюлля. Попереду за відсутності травмованого Сільвештре Варели можливі варіанти з фланговими нападниками. Ускладнив завдання тренерові своїм дублем у матчі з "Ґімараєншем" ще один мексиканський новачок команди – придбаний у нідерландського "Твенте" за 10 мільйонів євро Хесус Корона. Найімовірніше, справа у Києві гратиме він, а на протилежному краї Лопетеґі обиратиме між каталонцем Крістіаном Тельо і алжирцем Ясіном Браїмі. На вістрі ж атаки немає альтернативи потужному камерунцеві Венсанові Абубакару. Точніше, альтернатива є – у вигляді кандидата до збірної Італії Пабло Освальдо. Ось лишень Абубакар на старті сезону відзначився чотири рази, а його конкурент у двох матчах не забив жодного разу.

 

Орієнтовний склад "Порту": Касільяс, Максі Перейра, Майкон, Сіссоко, Лаюн, Даніло, Імбюля, Еррера, Корона, Тельо,Абубакар.

 

Передматчеві коментарі

 

Сергій Ребров, головний тренер Динамо: "Я никогда не говорил, что Динамо будет только атаковать. Тем более играя с такой командой, как Порту. Завтра будет важно терпеть в обороне, играть у собственных ворот организованно и компактно. Такая команда, как Порту, не прощает того, что могут простить нам в чемпионате Украины".

 

Хулен Лопетегі, головний тренер Порту: "Мы готовимся со всей серьезностью, ответственностью. Мы давно знаем, что Динамо - сильная команда, как коллективно, так и индивидуально. Но завтра мы собираемся показать все, на что способны".

 

Обличчям до обличчя

 

«Динамо» та «Порту» тричі перетиналися на турнірному шляху Кубка та Ліги чемпіонів – у 1987, 2008 та 2012 роках.

 

Загалом: 6 матчів, 1 перемога «Динамо», 1 нічия, 4 перемоги «Порту», різниця м’ячів – 6:9

 

На полі «Динамо»: 1 нічия, 2 перемоги «Порту», різниця м’ячів – 2:4

 

1986/1987. Кубок європейських чемпіонів, 1/2 фіналу

 

08.04.1987. «Порту» – «Динамо» – 2:1 (Заваров (49, автогол), Андре (58, пен.) – Яковенко (74).

 

22.04.1987. «Динамо» – «Порту» – 1:2 (Михайличенко (12) – Селсу (4), Гомеш (11).

 

2008/2009. Ліга чемпіонів УЄФА, груповий турнір

 

21.10.2008. «Порту» – «Динамо» – 0:1 (Алієв (27).

 

05.11.2008. «Динамо» – «Порту» – 1:2 (Мілевський (21) – Роландо (69), Лучо Гонсалес (90+2).

 

2012/2013. Ліга чемпіонів УЄФА, груповий турнір

 

24.10.2012. «Порту» – «Динамо» – 3:2 (Варела (15), Джексон Мартинес (36, 78) – Гусєв (21), Ідейє (72).

 

06.11.2012. «Динамо» – «Порту» – 0:0

 

Динамо - Порту: прогнози букмекерів

 

Букмекери у Динамо не вірять, даючи на перемогу киян середній коефіцієнт - 2.85. Перемога португальців оцінюється коефіцієнтом 2.60. На нічию приймаються ставки з коефіцієнтом 3.20.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх