На дорозі до Харкова силовики побили у суботу щонайменше 100 людей

15.04.2014, 10:34 Переглядів: 2 987

Раніше різні джерела повідомили, що в суботу силовики влаштували побоїще без розбору для тих, хто прямував до Харкова на автобусах, машинах та навіть маршрутках

На дорозі між Полтавою та Харковом у цю суботу побили мінімум 100-120 людей, розповів один із потерпілих активіст Сергій Бондар, який їхав до Харкова на акцію Євромайдану.

 

 

У ефірі "Громадського ТБ" він розповів, що, тільки за його підрахунками, на блокпосту на півдорозі до Харкова постраждали 50 київських активістів, із якими був він, 30 харківських активістів та журналістів, а також багато випадкових людей, які їхали на маршрутках.

 

Активіст розповів, що люди їхали на автобусах і приватних машинах. Їх зупинили міліціонери й незрозумілі люди – там були і представники "Сокола", і люди у формі "Беркуту", і представники СБУ, і місцеві слідчі. Неподалік від блокпосту стояли бронетранспортери, лежали напоготові снайпери.

 

Бондар розповів, що усі машини були "розтрощені вщент", людей витягали через вікна, били, розрізали одяг, обкрадали, забирали документи і посвідчення. "Особисті речі – все забрали, у мене вижив виключно ремінь", - сказав він і додав, що у хлопців і того не лишилося, бо ременем і скетчем зв’язували руки, коли не вистачало наручників.

 

За словами активіста, коли міліція "увійшла в раж", зупиняли і "цивільні маршрутки", били й грабували людей, вимагали гроші, а потім відправляли на Харків. Сам Бондар та його побратими опинився в автозаку.

 

Як відомо, міліція заявляла, що на кордоні Полтавської та Харківської областей у суботу затримали 10 автобусів, у яких їхали близько 70 озброєних людей. Та активіст запевнив, що жоден із тих 50 осіб із Києва, із ким він їхав, не був озброєний.

 

За словами Бондаря, в них були лише засоби самооборони – декілька щитів майданівських, які хотіли передати самообороні Харкова, також могли бути каски та газові балончики, але "коктейлів Молотова" точно не було – з ними навіть було б неможливо їхати, бо більше 10 хвилин із цією сумішшю поруч дихати важко, та й це не зброя.

 

Раніше різні джерела повідомили, що в суботу силовики влаштували побоїще без розбору для тих, хто прямував до Харкова на автобусах, машинах та навіть маршрутках.

 

Людей обкрадали, відбираючи навіть натільні хрестики та іконки, а обручки наказували зняти, погрожуючи відрізати разом із пальцем.

 

Зокрема, Ганна Сінькова із ресурсу "Інформатор" повідомляла про побиття Бондара та інших активістів, яких били, не пояснюючи причини, з одного навіть зрізали бронежилет, а потім їх розвернули до Києва.

 

Журналіст "Полтавська думка-2000" Михайло Дугін теж описав, як увечері в суботу у Чутово 100-150 міліціонерів із нашивками "Сокола" і "Беркуту" зупинили авто, в якому він їхав із товаришем, авто потім потрощили, їх самих били 15-20 людей у "балаклавах", у нього зняли золотий годинник і обручку.

Журналіст і підприємець Дугін також став жертвою силовиків дорогою до Харкова

 

За словами Дугіна, на місці подій був народний депутат Юрій Бублик, який упізнав його і стримав агресію силовиків щодо журналіста. Дугіна посадили в автозак разом із полтавчанами, знятими до того з маршрутки, а потім їх відвезли до Полтави і висадили, без протоколу і жодних пояснень. Машина залишилася у Чутово.

 

Вікторія Резніченко також написала, що з 50 людей, із якими вона їхала на "Марш Свободи" у Харків, вона дісталася туди єдина – і то лише тому, що її пересадили на маршрутку. Усіх чоловіків із маршрутки, включаючи двох її супровідників, витягли і побили, не розпитуючи. У жінок лише оглянули речі, а години за півтори відпустили ловити попутки на Харків.

 

Як повідомили "Телеграфу" в обласній міліції, затримання проводив харьківський спецпідрозділ. Полтавські (чутівські) правоохоронці лише документували подію.

 

Українська правда

Автор: editor Джерело відео: Olena Bilozerska, Громадське ТБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх