Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці

1.10.2012, 16:58 Переглядів: 3 253

Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці
Це блакитне відро для сміття «ТелеграфЪ» обрав символом виборів народних депутатів у Кременчуці

Бо саме його кременчуцька окружна виборча комісія використала 21 вересня для жеребкування при визначенні членів дільничних виборчих комісій. Абсолютно випадково засобом для таємного жеребкування члени окружної комісії обрали відро для сміття. Абсолютно випадково воно виявилось блакитним. І абсолютно випадково лоти з номерами партій та кандидатів з блакитного відра тягнула член Партії регіонів.

 

 

За новим законом про вибори народних депутатів ми обмежені в праві коментувати та аналізувати дії партії та її членів – бо вони суб’єкти виборчого процесу. А от відро – не суб’єкт виборчого процесу, і ми із задоволенням прокоментуємо його форму та призначення. Отже: відро для сміття, блакитне, непрозоре, примітивне за формою, порожнє за суттю. Призначення: для збирання сміття і таємного жеребкування. Таким його і запам’ятайте.

 

 

 

«Страшно, аж  жуть!»

У розпал виборів нардепи лякають журналістів 5-ма роками колонії

 

Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці

Кременчуцькі журналісти і кременчуцькі депутати по-різному відреагували на законопроект про наклеп, який наробив стільки галасу в Україні. 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 11013, який передбачає кримінальну відповідальність за наклеп. Згідно ст. 145-1 законопроекту, за наклеп, вчинений публічно або в ЗМІ, пропонується обмеження волі на термін від 2 до 5 років. Автор законопроекту – нардеп-регіонал Журавський.

 

Задовго до законопроекту про наклеп українські нардепи протягли і ухвалили новий Закон про вибори народних депутатів, який суттєво обмежує права журналістів аналізувати та коментувати дії суб’єктів виборчого процесу (а більшість нардепів нині суб’єкти). Тому ми не коментуємо дії нардепа Журавського, а обмежуємось переліком фактів.

 

– законопроект № 11013 підготував член Партії регіонів Журавський;

– законопроект № 11013 ухвалений 18 вересня – у розпал виборчої кампанії;

– законопроект № 11013 передбачає кримінальну санкцію – позбавлення волі;

– визначати чи є публічна заява або друкований матеріал наклепом буде український суд і українські судді; вони ж визначатимуть, обмежити волю фігуранту на 2 чи на 5 років.

 

У пояснювальній записці до законопроекту нардеп Журавський вказав, що цілі і завдання документу – «забезпечити захист людини і громадянина від поширення завідомо неправдивих відомостей, які принижують її честь, гідність та ділову репутацію з боку інших осіб».

 

Журналісти «Телеграфа» мають іншу думку з цього приводу. Ми вважаємо, що мета законопроекту – брутальне залякування. Якщо законопроект № 11013 ухвалять, і за «наклеп», визначений українським судом, «світитиме» від 2 до 5 років, навряд чи хтось ризикне писати про депутата, який розчавив пересічних громадян на зупинці чи підраховувати вартість люстр у Межигір’ї. Цивільним журналістам, які не мали з юності по дві-три «ходки» на зону, може стати страшно від перспективи поміняти свій симпатичний диванчик на шконку в колонії.

 

Симптоматично і те, що автор законопроекту № 11013 у пояснювальній записці посилається на Росію: «Зокрема, у Російській Федерації прийнято закон, яким відповідальність за «наклеп» повернута із сфери адміністративних правопорушень до кримінальних злочинів». Ну, а що відбувається з російською пресою, ми спостерігаємо вже чимало років.

 

Маючи власну думку з приводу законопроекту № 11013, кременчуцькі журналісти у понеділок, 24 вересня, підписали спільну заяву, в якій протестують проти його ухвалення. Заява буде надіслана до Верховної Ради України. У вівторок, 25 вересня, журналісти подали письмову заявку з проханням виступити на сесії Кременчуцької міської ради із зверненням щодо «закону про наклеп». Кременчуцькі депутати права на виступ журналістам не надали.

 

 

 

Народний депутат Надоша (Кременчук, Партія Регіонів) проголосував за законопроект 

№ 11013

 

 

Фотофакти виборчого тижня

 

В Кременчуці тривають вибори народних депутатів. 

З’явилася купа протестувальників і купи компроматів.

 

 

 

Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці
Безадресні зачистки


 

 

25 вересня на площу Перемоги перед міськвиконкомом прийшли нечисленні протестувальники. Вони піднялися рано-вранці, встигли прибігти до початку сесії міськради, і , коли депутати потягнулися до виконкому, розгорнули довжелезний плакат із закликом: «Олег Бабаєв, вичистимо разом усю шелупонь із виконкому!». На жаль, протестувальники не вказали поіменний список тих, кого треба «вичистити». А добровільно ніхто на слово «шелупонь» не відгукнувся. Тож цього разу зачистки не відбулися.

 

 

Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці
Компромат завжди в ціні!


25 вересня, перед початком сесії міської ради громадська організація «Вибір народу» перед входом до мерії роздавала компромат. Компромат був друкований і називався «інформаційний бюлетень». Він містив матеріали з ефектними назвами. Нам найбільше сподобалась «И будет фонарь. Но под глазом!». Ми навіть подумали, що це щось креативне на тему «удару». Та виявилось, що це про «страну». Крім того, бюлетень містив публікації «Кандидат Шаповалов и его избирательная компания» та «Сказ о том, как депутат горсовета лишил электорат нардепа Олега Надоши рыбного деликатеса». Ми знову-таки переплутали, і вирішили, що це про новий рибний супермаркет, а там було таке!

Депутати міськради активно розбирали інформаційний бюлетень. На фото ви бачите, як під час сесії вони уважно читають надруковані у ньому матеріали.

 

 

Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці
Кандидат Богодист відмовився розповісти, як він забезпечить кожного кременчужанина пральною машиною!

 

У двох попередніх номерах «ТелеграфЪ» знайомив читачів з передвиборчими програмами кандидатів у нардепи. Ми й самі читали ці програми і дуріли від сяючих перспектив, які там розкривалися перед кременчужанами. Кандидати обіцяли таке! Звісно, нам стало цікаво, як вони це зроблять. Наприклад, кандидат-мажоритарник від «УДАРу» пан Богодист обіцяє в своїй програмі забезпечити громадянам такі гідні доходи, що «кожен працюючий, не економлячи на харчах та одязі, на місячну зарплату зможе купити холодильник або пральну машину»!

«ТелеграфЪ» звернувся до пана Богодиста з пропозицією розповісти, як він збирається організувати пральну машину в кожну родину? Пан Богодист радо погодився, і назвав нас «хорошими людьми». А потім без пояснення причин відмовився від спілкування і поховав таємницю пральних машинок у своєму виборчому штабі. Як це жорстоко! Тепер тисячі кременчуцьких домогосподарок ніколи не дізнаються, як в Україні, на українську зарплату кожен працюючий зміг би купити пральну машину.

 

 

Блакитне відро – як символ виборів в Кременчуці
«Годі друкувати замовні рейтинги!»


Один із пікетувальників, які стояли 25 вересня під мерією, розповів «Телеграфу», чому він вийшов на площу. Пан Олександр сказав:

 

– Я стою тут, бо обурений, за яких дурнів нас вважають! Годі друкувати замовні рейтинги! З’являються якісь нікому не відомі організації і починають проводити соціологічні опитування. Вийдіть на вулицю і запитайте людей, за кого вони голосуватимуть! Чи голосуватимуть вони за тих, хто в рейтингах такий популярний? Мене обурює, коли нам щодня кажуть у вічі – хоч як ви голосуйте, від вашого вибору нічого не залежить. Люди заплатять гроші і переможуть, чхати їм на вас. Не треба народу гнутися. Якщо кожен схаменеться і зрозуміє, що від його вибору залежить майбутнє його дітей та онуків, може статися зовсім по-іншому, ніж очікують можновладці.

 

 

Коли верстався номер, провідні інформагенції України повідомили, що нардеп Журавський відкликає свій законопроект №11013 через суспільний резонанс, який він викликав. Та чи відкличе насправді, ще невідомо.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №39 від 28 вересня 2012 року. 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх