Ціна депутатського мандату в доларах

11.08.2005, 15:08 Переглядів: 2 234
Торги за прохідні місця у партійних списках стартували. Ціна від 2 до 14 мільйонів доларів.

Минулого тижня голова Комітету виборців України (КВУ) Ігор Попов сколихнув громадськість заявою про випадки продажу місць у партійних списках, за якими проходитиме розподіл депутатських місць на виборах до Верховної Ради та до органів місцевого самоврядування, які заплановані на 2006 рік. У інтерв'ю українській службі радіо 'Свобода', він повідомив, що місце у списку, яке забезпечує політику проходження в парламент, можна купити за 2-7 мільйонів доларів США. Ціна місця залежить від того, наскільки відомим є кандидат, і від рейтингу партії. Чим відоміший кандидат, тим менше йому доведеться заплатити. За словами Попова, один з київських чиновників уже купив собі і своєму синові місця в списку 'Народного союзу 'Наша Україна' за 14 мільйонів доларів.
Також він повідомив, що уже зараз йде продаж місць і у списках до місцевих рад. Найвищі ціни на місця – у Києві; досить високі вони у Донецьку, Одесі, Харкові та Дніпропетровську. За даними комітету виборців, ціна місця в обласних радах коливається від 200 до 600 тисяч доларів. При цьому він зауважив, що на місцевому рівні ціни за місце в списку зараз на 30-40% вищі, ніж це було в 2002 році.
Прес-секретар Комітету Олександр Черненко підкреслює, що названі Поповим цифри не остаточні, і отримані вони під час неформальних розмов із представниками в регіонах. За його словами, торгівля місцями у виборчих списках на регіональному рівні проводиться ще активніше, ніж на парламентському. І по мірі наближення виборів ціна прохідних місць у списках зростатиме.

Торгують чи ні?
Член Соціалістичної партії України, народний депутат Іосиф Вінський в інтерв'ю журналу 'Комерсант' назвав заяву Ігоря Попова надуманою. 'Кому це потрібно? Партії регіонів? Так у них грошей вистачає, і у 'Нашої України' теж', – дивується депутат. Однак, трохи пізніше пан Вінський додає, що методи формування партійних списків – внутрішня справа кожної партії. 'Якщо людина платить за проведення виборчої кампанії, то чому його прізвище не повинні включати до партійного списку?' – каже він.
Член фракції комуністів народний депутат Леонід Грач каже, що йому достовірно відомо, що зараз 'один з кримських керівників готовий дати будь-якій партії кілька мільйонів доларів, аби лише отримати мандат'. 'Я знаю, що група цих людей їздила до Юлії Тимошенко, щоб здатися в ідеологічний полон', – заявив Грач. Але член партії 'Батьківщина', депутат Валерій Чичков цю інформацію заперечує. Він стверджує, що 'Батьківщина' існує лише на членські і спонсорські внески, а всі інші розмови, то є спроби конкурентів нашкодити партії.
'Ознакою політичної неспроможності' назвав практику продажу місць у партійних списках член фракції 'Регіони України' Василь Хара. 'Про 'Партію регіонів' я можу точно сказати, що такого немає, але що буде далі – відомо лише Богу. Відносно інших партій можна лише здогадуватись, враховуючи чутки, що такі місця коштують від одного до трьох мільйонів доларів', – заявив пан Хара.
Прес-секретар глави політради партії Романа Безсмертного Тетяна Мокриді заявила, що президіум партії ще не приступав до формування партійного списку на вибори 2006 рокуі заяви пана Попова не відповідають дійсності. А член фракції 'Наша Україна' депутат Ігор Осташ заявив: 'Серед членів партії достатньо крупних бізнесменів, тому я не думаю, що виникне необхідність продавати місця наліво'. Він назвав смішною заяву пана Попова про те, що хтось в НСНУ купив місця за $14 млн.
Поміж тим, ще у квітні в інтерв'ю газеті 'Сільські вісті', спікер Верховної Ради Володимир Литвин говорив, що закон про вибори народних депутатів України на пропорційній основі 'є корупційним за своєю суттю'. 'Корупція процвітатиме в партіях у вигляді купівлі місць у списках. Сьогодні вже йде мова, що сума, яка вимагатиметься від людей, котрі виявлять нестримне бажання піти на вибори у прохідній частині списку, становитиме п'ять мільйонів доларів”.

Знає, але не розповість
Василь Волга – заступник начальника центрального виборчого штабу Соціалістичної партії України. З 2001 по 2005 рік очолював партію 'Громадський контроль', яка 5 червня 2005 року саморозпустилась і увійшла до складу СПУ. Із інтерв'ю журналу 'Комерсант'.
– Вам відомі конкретні факти продажу місць у партійних списках?
– Звичайно, відомі, але я вам про них не розповім.
– Пан Попов говорив про те, що один із київських чиновників купив собі і своєму сину за 14 мільйонів доларів місце в 'НСНУ'. Здогадуєтесь, хто це?
– Я знаю, хто це, але прізвище я вам називати не буду.
– Всі знають, що в 'НСНУ' входять багаті люди, для чого їм ще хтось?
– Людина слаба і грішна. І коли ті чи інші діячі з секретаріату тієї чи іншої партії починають робити якісь кроки, а люди, які хочуть потрапити у парламент, готові заплатити за це величезні гроші, то тут і виникають деякі моменти, які знаходяться десь на межі 'законно' і 'незаконно'. Для якихось заходів потрібні гроші, а свої віддавати не хочеться. Ви знаєте, що таке багата людина? Це дуже жадібна людина. Так ось, дуже багато багатих людей у керівництві НСНУ – дуже багато жадібних людей – свої гроші віддавати не хочуть. І тоді вони вирішують: слухай, у нас же величезний процент, у нас черга стоїть із тих, хто хоче потрапити в парламент! Давай, щоб свої 'бабки' не витрачати, візьмемо когось із цих товаришів і його 'розведемо на гроші'. Ось і все!



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх