Нашу країну врятує освіта. Юлія Цибульська про реформу, з якої починаються зміни

17.07.2019, 17:30 Переглядів: 3 110

 

Освіта - річ нематеріальна. Її неможливо помацати чи відчути. Однак саме освіта в сучасному світі дорівнює гроші.


Це доведений факт, що найбагатші країни світу мають населення з надвисоким рівнем освіченості. І якщо хтось сумнівається, що всі не можуть бути освіченими, що комусь треба бути різноробочими – то кременчужанка Юлія Цибульська  доводить, що економіку в сучасному світі рухають саме освічені люди, інновації та науковомісткі галузі.

Всі інші реформи, про які всі говорять із року в рік, не діють. Чи не час спитати, що в цьому не так?

 

«Я за те, аби рівень освіченості нашої нації виріс, щонайменше, вдвічі. Коли пересічний громадянин буде розумітися:

- на економіці та на тому, що формує бюджет, про який всі говорять,
- на політиці і буде користуватися відкритими джерелами, яких зараз вдосталь (так, це правда, але хто про це знає?),
- коли ми будемо розуміти, хто за що відповідає в нашій державі та як ми можемо впливати на ситуацію в країні та яка наша роль у цьому…
…тоді ми зможемо викорінити корупцію, тоді ми будемо модернізовувати власні підприємства, ми будемо платити податки, ми будемо усвідомлювати власні дії та бездіяльність. Ми повинні інвестувати у людський капітал, так, як це відбувалось у Сингапурі та Ізраїлі. Нашу країну врятує освіта. Це – саме та реформа, з якою починаються зміни. І я буду це доносити людям у будь-який спосіб, аби бути почутою» - підкреслює кременчужанка. 

 

Саме тому Цибульська, яка власноруч створила в місті інноваційний центр «Інша освіта», іде в політику – для масштабування позитивних змін у суспільстві. Нині вона  балотується у Верховну Раду як самовисуванка по 146-му округу. У її передвиборній програмі є пункти про сучасну та доступну освіту кожному. Все це активістка успішно реалізовує впродовж останніх років у Кременчуці. 

 

У них все вийшло: освіта Ізраїля і Сингапуру

 

Освіта Ізраїля – це інвестиція у людський капітал. У цьому Цибульська переконалась, коли у листопаді минулого року виборола грант від Агенції з міжнародного розвитку та підприємництва MASHAV при Міністерстві закордонних справ Ізраїля. Три тижні разом з іншими світовими лідерами вона вивчала програми інноваційної освіти та підприємництва. Як наслідок – Юлія Цибульська впровадила у Кременчуці проекти бізнес-освіти для жінок та для підлітків, де можна пройти шлях від ідеї до власної справи всього за місяць.

 

Інший приклад - це Сингапур. Сингапур – це маленький острів, який менше Києва за площею, без природних ресурсів і який імпортував навіть питну воду. Більша частина населення жила в нетрях, а саму країну роз'їдала важка корупція. Однак вже за декілька років досвід Сингапуру став новим економічним дивом. За рахунок чого? В країні була проведена реформа освіти. Ставку було зроблено на соціальну модернізацію – а це означає, що були державні програми, які дозволяли отримати студентам освіту за кордоном і, повернувшись, ці люди впроваджували у рідній державі кращі світові практики. Паралельно з цим у Сингапурі створювалися власні науково-освітні центри, які займалися інноваціями та розробками. Як наслідок – наукомісткі галузі розвивалися та були локомотивами, які тягнули всю економіку країни вперед. При цьому, на освіту тоді та зараз в обох країнах витрачається не менш, як 20% бюджету.

 

- Реформами в освіті повинні займатися фахові люди, які успішно впроваджують це у своїх містах та є інноваторами за своєю суттю. Я підняла планку на найвищий рівень в освіті, аби кременчужани мали можливість навчатися за сучасними програмами та за методиками, за якими викладають в школах США, Великобританії, Ізраїля. Саме завдяки освіченості нації та розвитку інтелекту країна може достатньо заробляти, навіть в умовах відсутності природних ресурсів. В нас багато дипломованих спеціалістів. Але чи знають вони щось? До мене на роботу приходять випускники ВНЗ і я вчу їх майже з нуля. Це свідчить про низьку якість освіти. Тому диплом, на жаль, не дорівнює знанням. В нас низький рівень фаховості працівників. І якщо від дій недопедагога ми  втрачаємо лише час та гроші, від дій недолікаря ми можемо втратити життя. І це – дуже важливо, - зазначає кременчужанка.

 

Професію здобувають за кілька місяців і отримують 700 доларів заробітку

 

Окрім «Іншої освіти», Цибульська є засновницею школи ІТ-технологій doITschool. За її словами, найкращий показник здобутої освіти – це заробіток. Тобто за три місяці студенти здобують необхідні для ІТ-сфери знання і можуть працювати як в українських,  так і в закордонних компаніях. Середній заробіток ІТ-початківців -  700 доларів.

 

- Наші курси дають змогу отримати сучасні знання та освоїти нові професії, яким не навчають ні в школах, ні в університетах. Вони - ефективні, бо студенти здобувають знання в найкоротший термін. Головний принцип  «прийшов-побачив-застосував першим». В наш час все швидко змінюється, і ми допомагаємо адаптуватися до змін. Аби досягти успіху зараз, треба бути на крок попереду, - розповідає кременчужанка.

 

Цибульська – соціальний підприємець. Вона не тільки заробляє для себе, та дає роботу іншим, вона – інвестує частину прибутку на соціальні проекти. За власний кошт та за власною ініціативою. Діти із незахищених верств населення, діти-сироти та діти з інвалідністю можуть  безкоштовно вивчати іноземні мови та програмування  у стінах її освітнього центру.   Крім того, двічі на тиждень всі бажаючі збираються на безкоштовних курсах з вивчення найпопулярніших іноземних мов (польська та англійська). Вона робить усе, аби кременчужани ставали освіченішими, мали можливості та отримали якісні знання, які допоможуть заробити.


 

 

 

Інше суспільство без образ або чому на «всі проти всіх» далеко не поїдеш

 

Бійки, звинувачення, купа політичних замовлень і образ - все це знайома кожному українцю картина, особливо у передвиборний період. Але навряд чи вийде змінити країну, коли всі проти всіх.

Цибульська впевнена, що тільки за умов спільного взаєморозуміння і суспільної комунікації країна нарешті досягне успіху. В тому ж Ізраїлі громадяни поважають інші точки зору. І їх цього вчать.. зі шкільних лав!  Ключ до Іншого -  інноваційного та успішного суспільства – міститься саме в освітніх реформах.

 

 - Такі протиріччя ми зараз спостерігаємо і в новій українській школі. Впроваджуємо освітню реформу в старих стінах. Створюємо умови, не змінюючи сутність. Так, є нові стільці, парти, дошки.. Але вчителі - ті самі і вони звикли працювати так, як працюють вже 20 років. Вони бояться реформи, бо просто не розуміють її. Це закладено у нашій психології – ми відкидаємо та боїмося те, чого не можемо зрозуміти. Завдання держави – створити умови, аби вчителі, директори та керівники шкіл, батьки розуміли цінності впроваджуваної реформи та розуміли свою роль у ній. Навчальний процес – багатосторонній, і в ньому важливі всі сторони: учні, батьки, вчителі, чиновники, - наголошує Цибульська.

 

Освіта за збереження життя

 

Безпека необхідна нашій освіті на рівні з інноваціями. Тому у роботі  освітнього центрі Цибульської значну увагу приділяють домедичній підготовці викладачів та персоналу.

 

- Ми працюємо з дітьми, тому дрібниць для нас не буває. У школах завжди є медсестра, але вона – одна. Інколи робочий графік не дозволяє їй бути присутньою на всіх шкільних змінах. Що робити, коли вона захворіла або пішла у відпустку? А у певних випадках боротьба за життя триває лічені хвилини. І тут важливо, аби поруч була людина, яка зможе надати фахову допомогу. Тому я, як народний депутат, буду вимагати реального впровадження  в освітній системі обов’язковості домедичної допомоги. Коли мова йде про людське життя,  це – дуже важливо, - наголошує кандидатка в народні депутати по 146 округу.

 

 







Автор: Політична агітація
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх