Врятувати бізнес. Все про заходи підтримки бізнесу на період карантину.

1.04.2020, 15:00 Переглядів: 2 776

 

Блог Ганни Тимофієнко, власниці малого бізнесу, членкині ГО "Інша Жінка"


 

Що саме ти можеш зробити для своєї справи, коли всі навколо кажуть - все погано.


Україна, як інші країни СНД, з початку самостійного шляху, переживає свою не першу кризу, і увесь час живе у вихорі турбулентності. Кожні 4-7 років в нашій країні відбуваються події різного ступеня важкості, що тим чи іншим чином впливають на бізнес. Тож, власники своє справи звикли вирішувати складні задачі, приймати швидкі рішення, роботи непопулярні, проте, вкрай необхідні для бізнесу дії.


Але вірус, криза та призупинення економіки в країні, вимушене тимчасове припинення роботи багатьох підприємство малого та середнього - через такий розвиток подій ми не проходили жодного разу. Жоден тренер, коуч або економіст не прогнозував такий стан подій, а отже - не має готового плану дій, що дає гарантований результат для кожного за нас.


І саме тому, такий стан речей - неймовірна можливість швидко піти вгору там, де інші опускають руки, закривають справу та бідкаються на обставини.


Насправді, можливості для твоєї справи відкривають будь-які зміни. Твоя задача, як власника бізнесу, тактика та стратега свого бренду - розгледіти ці можливості та втілити їх в життя.


 


Під час кризи та соціальної ізоляції, багато речей втрачають сенс (в першу чергу - будь-яке надмірне споживання: одягу, їжі, контенту, речей побуту). Життя (маю на увазі в першу чергу побут) стає дуже простим, змінюються акценти, цінності, відлущується дуже багато зайвого, що ще вчора здавалось надважливим. І це - чудово! Адже саме зараз у вас є час для того, щоб зрозуміти - що ваш споживач не цінує (і це можна безболісно прибрати) і чого потребує (підсилити це або створити). Ідея економії грошей не виключає ідеї бути винахідливими та надавати нові можливості.


Тож, я рекомендую наступні найпростіші та найефективніші дії підприємця під час вимушеної паузи:

  1. Глибоко вдихнути, видихнути, повторити 15 раз (це надважливо, адже кисень збагачує наш мозок, розум прояснюється, и у тебе з'являється здатність ясно мислити). Повторювати - кожного дня :)
  2. Опанувати себе та зрозуміти - все вже сталося. Ти - в стані економічної паузи, яка триватиме невизначний час.
  3. Зрозуміти (а краще - порахувати) - кожен день без дії та рішень - це втрата грошей, своєї долі ринку та клієнтів. Адже, поки ти щовечора дивишся фільми, та частуєш себе келихом алкоголю, хтось працює, змінює ринок, зміцнює свої позиції, створює нові послуги, займає новий простір, вивчає нові програми, та швидко рухається вперед. Отже - не спи! Пристосовуйся! Завтра може бути запізно.
  4. Прокинувся від апатії?! Круто! До роботи! Оптимізуй витрати (хоча б про відстрочку орендної плати домовся з власником приміщення).
  5. Припини підтримувати ті напрямки справи, які потребують багато уваги та сил, а грошей приносять не багато. Такі напрямки потрібно або заморозити, або ліквідувати.
  6. Не інвестуй, доки криза не скінчиться, та економіка не почне прокидатися. Візьми паузу на 1 рік, та спостерігай. Адже криза не тільки в Україні, економічна криза торкнулася кожної країни в світі. Тож прогнозувати перерозподіл ресурсів, фінансових потоків, та лідерів ринку (як у напрямках, так і у брендах) вкрай важко.
  7. Уважно передивись портфель своїх послуг.
  8. Те що робиш також, як і усі - ліквідуй.
  9. Сконцентруйся на меншій кількості послуг (зменшуй асортимент), проте роби це бездоганно. В умовах жорсткої економії ресурсів у більшості населення в країні, купувати послугу або товар будуть лише там (тобто - голосувати своїм гаманцем), де можна отримати 100% якості, вау-ефект (за ту ж саму вартість, що і у конкурентів). Тож, зараз роби все, щоб голосували за тебе. Важко? Так. Але цілком можливо.
  10. Пропиши щоденний план дій. Якщо робити навіть 1 крок кожного дня, вже через тиждень ти будеш на 7 кроків попереду інших. Навіть не на 7. На 14 кроків. Адже якщо зараз не робити нічого, та чекати, то ти рухаєшся назад. Кожного дня бездія - крок назад. Тож - дій!


Ти впораєшся!


Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ІНША ЖІНКА»

Інша жінка

Громадська організація Інша Жінка була створена у 2018 році

Актив організації - жінки, які є експертками та досягли результатів, кожна у своїй галузі: бізнесі, суспільній роботі, мистецтві та творчості, та готові приділяти час суспільно-важливим проектам, ділитися досвідом, підтримувати інших. І він постійно зростає

Наша мета - розбудувати спільноту освіченого суспільства, в якому інтелект буде трендом, а гендерна рівність - запорукою економічного зростання в суспільстві

Громадська організація Інша Жінка за 2 роки існування реалізувала багато ініціатив у підтримку гендерної рівності, розвитку жіночого підприємництва та попередження домашнього насильства, в тому числі через фінансову незалежність. На запрошення Іншої Жінки Кременчук відвідали Ніна Левчук, Марія Єфросиніна, Ольга Фреймут, яка запропонувала бути Амбасадором організації. У 2019 році був реалізований пілотний проект школи бізнесу для жінок, переможниця якого отримала 30 000 грн на розвиток власної справи та відкрила соціальний центр з вивчення іноземних мов. Зараз Інша Жінка створює Бізнес-інкубатор з розвитку жіночих ініціатив у Кременчуці, проект є грантовим та допомагає жінкам абсолютно безкоштовно отримати якісну бізнес-освіту та широку медійну підтримку їх майбутніх проектів, партнерів та партнерок, перший офіс, інформаційну підтримку.

Ця рубрика - про нас та нашу діяльність, про можливості для жінок та перспективи розвитку нашого міста. Долучитись до нас можна на нашому сайті

www.divergentwoman.com

А також на офіційній сторінці у ФБ

https://www.facebook.com/divergentwoman/

З повагою,

Голова ГО «Інша Жінка» Юлія Цибульська

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх