Які права і обов’язки мають діти?

2.06.2006, 08:06 Переглядів: 4 921
Понеділок, 29 травня, 19.00.

З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей, який відзначається 1 червня, ми вирішили поцікавитись, наскільки діти знають свої права, що обумовлені Конвенцією про права дитини, яка набула чинності в Україні 1991 року. А також, що вони думають про свої обов’язки. Хоча,  Конвенція... взагалі не передбачає обов’язків для дітей.

Аня, 17 років

– Кожна дитина має право на освіту в будь-яких навчальних закладах, та цього не завжди дотримуються. Діти, які навчалися добре в школі і отримали золоту медаль, мають право вчитися безплатно у вузі. З 14 років діти мають право працювати з дозволу батьків. Діти мають право на свободу дій, дозвілля. Тобто кататися на ВМХ-ах досхочу. Сама дитина без батьків може робити покупки.

Антон, 11 років

– Дітей не можна бити. Потрібно, щоб їх не ображали. Хоча іноді ображають. Але не батьки. А старші хлопці. Діти мають право ходити на гуртки та секції. Я ось, наприклад, відвідую заняття з інформатики на станції юних техніків. Мене ніхто не змушує. Я сам ходжу, бо мені це подобається. Я маю обов’язок допомагати батькам.

Іра, 17 років

– Кожна дитина має право на життя, самовираження, вільне висловлювання думок та дій, на дозвілля, право на любов, доброту, розуміння з боку батьків та однолітків. Взагалі дитина – це диво, якому треба дозволяти все, але в рамках пристойності. Ще я вважаю, що дитині повинні довіряти. У мене є багато обов’язків, але найбільший з них – навчатися та отримати професію.

Ян, 13 років

– Право на безкоштовне навчання. Право фізично та морально розвиватися. Займатися творчістю, досягати успіхів у навчанні та спорті, висловлювати свою думку. Діти зобов’язані допомагати літнім людям, бути патріотами своєї країни.

Лера, 15 років

– Дітей ні до чого не можна змушувати силою. Їх не можна бити, примушувати працювати. Було б непогано, якби дітям дозволяли гуляти до 23.00. Я вважаю, що в дітей є обов’язки: слухати батьків, гарно навчатися.

(Опитування проведене за участі репортерів Молодіжної редакції „Телеграфа” Олександри Ляшко та Василя Баланюка)



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх