Ритуальні знаки приберуть з доріг

19.03.2009, 22:56 Переглядів: 2 306
Працівники облавтодору вже взялись за ритуальні знаки, встановлені уздовж магістралей. Зараз вони чіпатимуть лише ветхі вінки, а доглянуті пам’ятні знаки поки не зноситимуть..
Ці вінки стоять майже рік – їх встановили на згадку про трьох кременчужан, які загинули в ДТП у районі меморіалу «Вічно живим». Схоже, стояти їм залишилось недовго.

Підприємство «Укравтодор» вирішило очистити магістралі від «ритуальних перешкод». Фахівці вважають, що квіти та надгробні знаки затримують на собі увагу водіїв, а це небезпечно на швидкісних дорогах, і може спричинити ДТП.

– Магістралі обросли ритуальними знаками. На дорозі від Полтави до Решетилівки, а це 32 км, нараховується більше 20 міні-меморіалів. Це горе, біль та сум у сім’ях, але така символіка шкодить дорожньому рухові. Деякі ритуальні знаки закривають дорожні знаки, або взагалі висять на них. Це відволікає водіїв. Ми сподіваємося на розуміння родичів загиблих, бо керуючись логікою, хрести та вінки треба було б встановлювати всюди, де траплялися нещасні випадки. Ми знаємо, що люди гинуть у водоймах, в лікарнях, але там же ми пам’ятники не ставимо, – зазначають у облавтодорі.

На теренах Полтавщини вже розпочалась робота щодо прибирання вінків із узбіч магістралей. Всього пам’ятних знаків нараховано близько 250-ти. Прибрали поки що 15. Такі ж роботи незабаром розпочнуться у Кременчуцькому районі. Як зазначає керівник філії Кременчуцької дорожньої експлуатаційної ділянки ДП «Полтава облавтодор» Олексій П’ятибрат, ритуальні знаки прибиратимуть цього місяця під час благоустрою доріг. Він каже, що чіпатимуть лише старі, занедбані вінки.

– Прибиратимемо лише вінки, що занедбані та знепридатніли. Пам’ятники ми не чіпатимемо: не розроблений механізм, як їх зносити. Йде обговорення. Ми можемо лише просити людей, щоб вони самі їх демонтували, – каже пан П’ятибрат.

Він зазначає, всього на території Кременчуцького району вздовж магістралей нараховано 14 пам’ятників, 11 вінків.

Поміж тим фахівці кажуть: черга дійде і до пам’ятників. Адже зносити все це збираються у рамках проведення Евро-2012, бо гості, що приїдуть на цей захід, можуть не зрозуміти ці ритуальні знаки.

– Приберуть всі знаки, але з часом, коли буде розроблено порядок, згідно із яким це можна буде робити, – зазначають в облавтодорі.

Церква не схвалює встановлення «дорожніх» вінків

– Людина не може ставити пам’ятного знака там, де їй заманеться. Бо кожен з нас почне встановлювати такіі знаки на місцях тієї чи іншої події без дозволу влади, почнеться «пам’ятникова анархія», – каже Архієпископ Полтавський та Миргородський Філіп.



 
Автор: yaremko
Теги: дорога
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх