Німці вже йдуть на наш смітник

26.03.2009, 21:52 Переглядів: 2 463
750 тисяч євро дає банк на екологічний проект.
Старе сміття залишиться догнивати на біогаз, бо переробляти давні «поклади» звалища на спеціальному заводі – нереально
Фото: Дмитрий Бабец

Кошти призначені на буріння свердловин на міському сміттєзвалищі – щоб визначити, скільки біогазу можна звідти добути. Але це тільки перший етап. У подальшому планується будівництво сміттєпереробного заводу.

Віце-мер Микола Порицький на прес-конференції 23 березня розповів про результати своєї поїздки до Німеччини. Головне – це домовленість із федеральним урядом Німеччини про надання гранту у сумі 750 тисяч євро через банк KFW на санацію звалища. Протягом місяця німці проведуть тендер, а вже влітку розпочнуть роботи з буріння 20-30-ти свердловин на міському сміттєзвалищі на Деївці. Через свердловини, по-перше, відбиратимуть біогаз (метан), щоб визначити, скільки його можна буде добути в подальшому. По-друге, відбирати ґрунтові води – щоб згодом «відсікти» забруднення, від якого багато років потерпають мешканці прилеглих до звалища вулиць. Адже нині вода з їхніх колодязів непридатна для пиття.

За прогнозами Миколи Порицького, німці закінчать буріння свердловин вже у серпні, а до кінця року визначаться з доцільністю добування метану «з надр» звалища. Біогаз хочуть використовувати для виробництва електроенергії.

Другий етап робіт з реконструкції звалища – це будівництво заводу з переробки сміття. Нагадаємо, попередня домовленість була досягнута торік з німецькою фірмою «ХААЗЕ», і міська влада з представниками фірми підписали протокол про наміри.

– Питання про будівництво заводу вирішене не 90%, – повідомив віце-мер.

Що з нас візьмуть німці, крім сміття?

– Ні місто, ні область вкладати жодної копійки у проект не будуть, – запевнив віце-мер Микола Порицький і пояснив при цьому, що вигода буде обопільною: і для Кременчука, і для німецької сторони. Отже, завдяки екологічному проекту та іноземним інвестиціям місту вдасться зменшити випари зі звалища (адже сьогодні газ іде у повітря). А свою квоту на викиди – продати німецькій стороні (відповідно до Кіотського протоколу), на це отримано дозвіл на державному рівні. Прогнозується, що іноземні інвестиції окупляться протягом 7-8 років, а у подальшому сміттєпереробний завод перейде у власність міста, або буде створене акціонерне товариство.

Довідка. Кіотський протокол – перша глобальна угода про охорону довкілля, що заснована на ринкових механізмах регулювання – механізмі міжнародної торгівлі квотами на викиди парникових газів.



 
Теги: проект
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх