Кременчужанин відсуджує у міської влади квартиру

23.04.2009, 17:51 Переглядів: 2 998
У серпні минулого року Микола Нор подав у суд позов до міської влади. Інвалід Великої Вітчизняної війни просив зобов‘язати чиновників виділити йому однокімнатну квартиру, яку він, за законом, мав отримати ще десять років тому..

Автозаводський районний суд зобов‘язав надати позивачу квартиру, але термінів не зазначив – тому Нор буде оскаржувати це рішення в Апеляційному суді.

18 серпня 2008 року 85-річний інвалід Вітчизняної війни Микола Нор подав в Автозаводський районний суд Кременчука позовну заяву до Кременчуцької влади. Справа у тім, що пана Нора ще 28 листопада 1997 року взяли на квартирний облік. Він не має власної житлоплощі і, за своїм статусом, користується правом позачергово одержати житло (відповідно до пункту 18 статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Відповідно цього Закону житло має бути надане впродовж двох років з моменту взяття на квартирний облік. З того часу минуло більше 11 років, але пан Микола квартири так і не отримав. Він продовжує мешкати у 2-кімнатній квартирі сина на Молодіжному (житлова площа – 28,5 кв. м), де крім нього зареєстровано ще сім осіб. 
За словами позивача, протягом 2000-2008 років на його звернення з проханням пояснити, чому він досі без житла, з виконкому надходили відповіді: в міському бюджеті не передбачено коштів на будівництво житла.

Пізніше позовна заява Миколи Нора була доповнена розрахунком вартості однокімнатної квартири, яку йому мають виділити. Він оцінив її у 150 тисяч гривень і просив суд зобов‘язати виконком міської ради виплатити йому ці кошти, якщо з поважних причин квартиру надати буде неможливо. Для надання квартири або її грошового еквіваленту пан Нор давав чиновникам один місяць.

Бюджет – Конституції не «товариш»

10 квітня, у судових дебатах, представник міськвиконкому зазначив, що визнає право позивача на позачергове отримання житла, але надати його в строк влада не може. Пояснюється це тим, що міській бюджет формується відповідно Постанов Кабміну та надходження коштів з державного бюджету. На надання квартир таким громадянам, як пан Нор, грошей не виділено. Залучати ж кошти з інших потреб не можна. Виконком не має права використовувати кошти не за цільовим призначенням – резюмував представник влади. До того ж сторона відповідачів зазначила: надання квартири пану Нору порушить права тих, хто стоїть у черзі перед ним, а таких громадян – шестеро.

Стосовно нестачі коштів у бюджеті представник пана Нора, його син, посилаючись на рішення Конституційного суду, зазначив, що закон про Держбюджет немає вищої юридичної сили над іншими законами. Він не може вносити в них зміни, чи взагалі їх скасовувати – це автоматично обмежує права і свободи людини.

Заслухавши думки всіх сторін, суддя вийшла для прийняття рішення.

І так, і ні

10 квітня Автозаводський районний суд частково задовольнив вимоги Миколи Нора.

Він визнав, що ненадання виконкомом Кременчуцької міської ради житла позивачу порушує його право. Суд зобов‘язав виконком забезпечити Миколу Нора окремою однокімнатною квартирою з урахуванням черги осіб, які також мають право на позачергове отримання житла протягом двох років з дня взяття на квартирний облік.

Вимогу позивача про сплату грошової компенсації за квартиру (150 тис грн) суд не задовольнив, оскільки подібна процедура не передбачена Законом «Про статус ветеранів війни…»

499 мешканців Кременчука мають право на позачергове отримання житла (за інформацією відділу обліку та розподілу житлової площі станом на перше квітня 2009 року).

Анатолій НОР, син та представник позивача:

– Ми вже подали апеляційне оскарження і готуємо апеляційну скаргу. Ми вважаємо, що суд прийняв незаконне й необґрунтоване рішення. Зобов‘язуючи відповідача надати квартиру, суд не вказує термінів – він просто дублює положення Закону. А Закон і так порушується! Ніяких термінів виконання рішення не зазначено. Суд задовольнив прохання відповідача, а право позивача не захистив. До того ж, відповідачі не надали жодного належного доказу – тільки казали, що немає фінансування. Але ж це тільки на словах!



 
Автор: konstantinov
Теги: суд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх