На цвинтар – за графіком

21.05.2009, 23:27 Переглядів: 2 088
Підприємці розповіли, чому поховання обходиться дорого.
Підприємці відкрито заявили про утиски з боку керівництва спецкомбінату

Вони стверджують, що керівництво СКРП ввело додаткові обмеження, умови та плату при оформленні поховань і встановленні пам’ятників. Отже, монополізація ринку призводить до захмарних цін на послуги.

12 підприємців, задіяних у сфері ритуальних послуг, 19 травня зібралися за круглим столом. Андрій Погрібний – голова депутатської комісії, що перевіряла діяльність комунального підприємства «Спеціалізований комбінат ритуальних послуг» (СКРП) – зібрав підприємців, які поскаржилися, що їм «встромляють палки у колеса».

Люди платять утридорога

Підприємці звинуватили СКРП у недобросовісній конкуренції. За їхніми словами, страждають від цього кременчужани: їм нав’язують послуги утридорога – на користь СКРП. Так, і досі діє не передбачена законом плата за «терміновість» поховання: якщо треба організувати церемонію у день, коли оформляєш похорон – плати додатково СКРП. (Поховати без додаткової плати можна лише на третій день. Віталій Дедюрін, керівник СКРП, пояснював це «графіком роботи підприємства».) Спецкомбінат бере плату за погодні умови – сніг чи дощ. Навіть якщо замовляєш церемонію у приватників – все одно плати.

Кілька підприємців скаржилися й на інші «маркетингові ходи» СКРП, які зрештою роблять поховання надто дорогим:

– Ми поставлені у такі рамки, що, оформлюючи документи на спецкомбінаті, повинні робити там закупівлю їхньої продукції (ритуальної атрибутики) на суму 600 гривень, хоча можемо надавати замовнику свою продукцію, дешевше. Окрім цього, платимо по 300 гривень з кожного поховання «у кишеню», – каже підприємець Юлія Редченко. З нею погоджуються й інші підприємці.

Знайоме слово «беспредел»

Окремо говорили про графік роботи кладовищ – ще одне нововведення пана Дедюріна.

По буднях о 16 годині, по суботах – о 15 годині на воротах цвинтарів з’являються амбарні замки. Відтак встановити пам’ятник чи провести поховання у цей час неможливо (або за додаткову плату). За існуючою практикою, СКРП дає дозвіл на встановлення пам’ятника, який діє три дні. Але один день фактично «випадає».

– Віталій Дедюрін узяв звичку підписувати дозволи о 16 годині – до цього часу його не застанеш на підприємстві, а після цього часу нас уже не пускають на кладовище проводити роботи, – говорить один із підприємців.

«Беспредел», – так емоційно охрестили учасники круглого столу ситуацію із похоронною справою у Кременчуці. За результатами обговорення прийнята резолюція, де зокрема, говориться про монополізацію ринку ритуальних послуг комунальним підприємством, що «призводить до підвищення цін на них та до недобросовісної конкуренції», а «для звичайних мешканців міста стає недоступним проведення обрядів за економічно обґрунтованими розцінками».

Андрій Погрібний планує озвучити резолюцію круглого столу та факти, про які свідчать підприємці, на сесії міської ради, що відбудеться 26 травня. На її розгляд винесене питання щодо реорганізації СКРП у «Кременчуцьку ритуальну службу». Нове підприємство має змінити функції (як того вимагає законодавство) і статут. Цей документ має бути таким, щоб уникнути монополізації ринку послуг, вважає Андрій Погрібний.

– Нехай сесія прийме хоч якесь рішення – я буду його виконувати. Нехай створять нову ритуальну службу, а поки що комісія пана Погрібного тільки тупцяє на місці, –висловлюється у відповідь Віталій Дедюрін, керівник СКРП.

В тему

Могила за 1 тисячу 114 гривень

Нещодавно міськвиконком затвердив для СКРП нові розцінки на копання могил. Ціни зросли на 23-24%. Так, найдешевша могила (копання механізованим способом у літній період) обійдеться у 228 грн (було 188), найдорожча – 1тис114 грн (вручну у промерзлому ґрунті на закритих кладовищах). Разом із тим, міський голова Микола Глухов висловився, що родичі померлого можуть самі знайти копачів. Проте підприємці кажуть, що до цієї справи СКРП їх не підпускає.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх