Не супом єдиним…

21.05.2009, 23:10 Переглядів: 1 706
У лікарнях запроваджують комерційні обіди по 10 гривень.
Пан Микола каже: «Обід сподобався. Як удома!»

Поки що це нововведення стосується лише другої міської лікарні, що у Крюкові. Пацієнти кажуть: їм зручно, вигідно, та й рідним менше клопоту. Медики з інших лікарень уже зацікавилися досвідом колег – харчове «ноу–хау» можуть ввести і в інших лікарнях.

У другій міськлікарні тепер всі бажаючі можуть за 10 гривень замовити собі повноцінний обід, приготований у харчоблоці медзакладу. Кожного дня – різні страви. Медики демонструють нам доволі різноманітне меню: обов’язково – гаряче (борщ, суп, капусняк), м’ясні чи рибні страви (котлети, тефтелі, битки), салати (з капусти, буряка, вінегрет, ікра з кабачків), гарнір (пюре, каша), чай і хліб.

– Поки що людей, які користуються таким сервісом, небагато – десь 16 чоловік, – розповідає в.о. головної медсестри другої міськлікарні Світлана Хоменко. – Це зручно для самотніх людей або мешканців Кременчуцького району – адже їхнім родичам довелося б кожного дня їздити до нас. Такою послугою переважно користуються пацієнти, що лежать в урології, терапевтичному та гінекологічному відділеннях, бо хворим інших відділень, як правило, потрібне спеціальне харчування. Якщо ж людина має дотримуватися певної дієти, але хоче замовити обід, кухарі готують для неї дозволені страви.

Нам демонструють один із залів, де годують пацієнтів, і просять звернути увагу на новий посуд: його закупили спеціально, аби покращити «рівень обслуговування».

– Обід сподобався. Як удома, – каже пацієнт Микола Коваль, він якраз обідає. – Я купую, бо так краще – не потрібно «напружувати» рідних. А якщо купляти у магазині, то вийде не дешевше.

У нього на столі – «щира українська» їжа: борщ зі сметаною, салат із цибулею. Однак замовити таку смакоту на вечерю уже не вдасться – за додаткову плату годують лише обідами. А сніданок і вечеря – для всіх однакові: суп із хлібом.

До речі, таку бідненьку їжу пацієнтам, які вирішують харчуватися безоплатно, пропонують і на обід. Тобто, супи (хоч і різні) подають тут тричі на день. Адже лікарням зараз скрутно: держава виділила на харчування одного пацієнта лише 10 копійок на день! Тож кожен медичний заклад, так би мовити, шукає прожиток, де може. Наприклад, лікарі другої міськлікарні розповідають, що їм допомагають дві церкви: то пельменів кілограмів 40-60 привезуть, то крупи, а то й цукерок.

Комерційні обіди – у народ

Віктор СЕВАСТЯН, головний лікар другої міськлікарні:

– Ми вивісили у відділеннях оголошення про те, що за додаткову оплату можна отримати повноцінний обід – із м’ясною або рибною стравою. Коштує це 10 гривень на добу, гроші пропонується внести до каси лікарні як добровільний внесок. Поки що на обіди за додаткову плату погоджуються 7-10% хворих. Адже для когось таке важливе гаряче харчування – доступне, а комусь і 10 гривень – гроші.

Начальник міськздороввідділу Валерій Литвиненко зазначає, що друга лікарня – це «перша ластівка» щодо комерційного харчування. Колеги подивляться, як приживеться така послуга і, можливо, запровадять її і в інших медустановах. Таким досвідом зацікавилися у третій міській та дитячій лікарнях, зазначають фахівці.



 
Автор: editor
Теги: лікарня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх